Sos koperkowy bez skrobi - Dukan
- 100ml wody
- pół kostki rosołowej
- 8-10 łyżek jogurtu (gęstego najlepiej)
- 1 łyżka kopru suszonego, lub mniej (może być świeży)
- pieprz czarny do smaku
Wodę zagotować, rozpuścić w niej kostkę i podgotować chwilkę koper. Gdy lekko ostygnie wmieszać kilka łyżek do jogurtu, przelać jogurt do garnka. NIE gotować jogurtu, bo oddzieli się serwatka.
Doprawić pieprzem :)
ja daję odsączone ziarenka z serka wiejskiego -fajnie zagęszczają :)
OdpowiedzUsuńCiekawie :) Ale mnie taniej jogurt wynosi :) poza tym, do pulpetów ten lekki kwasek z jogurtu idealnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie się zgadzam, do mielonych moich dzisiejszych dzisiaj dodałam, obiad jak ta lala :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie sosik się gotuje.. i pulpeciki... pachnie w całym domu koprem.. mniami
OdpowiedzUsuńpewnie było dobre :D
OdpowiedzUsuń