- 450g mięsa mielonego z indyka
- przyprawy np: sól, pieprz czarny, maggi, natka suszona, i inne :)
- odrobina sezamu do posypania
- farsz:
- kapusta kiszona ok 100g
- pieczarki
- cebula
- pieprz czarny, odrobina soli
Cebulę posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, zasmażyć wszystko na odrobinie wody do odparowania, doprawić.
Kapustę odcedzić, odcisnąć z wody, wymieszać z cebulą i pieczarkami, doprawić.
Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Mokrymi rękoma uformować kulkę, spłaszczyć ją na całą dłoń (pomagając sobie moczoną w wodzie dłonią), położyć farsz, zamykając dłoń, zakleić mięso. Odkładać na zmoczony talerz, posypać sezamem.
Smażyć na rumiano z obu stron :)
UWAGA! Jak wspominałam wcześniej nie używam jajka do mięsnej masy i wierzcie, że nie rozwaliły się kotlety :) Jak widać na zdjęciach :)
tak się zastanawiam czy by wyszły w parowarze... bo na mojej patelni to bez dużej ilości oleju to by nie wyszły ;/ albo w piekarniku?! jak myślisz? a jak można zrobić pieczarki, zamiast na patleni? istnieje jakiś sposób? bo jak już mówiłam do mojej wszystko przywiera agggrrrrr
OdpowiedzUsuńSiaśka, oczywiście, że w piekarniku możesz zrobić :) A pieczarki równie dobrze w garnku udusić z cebulą można, ewentualnie w piekarniku jak będziesz coś piekła, to obok sobie upiec :) Takie potarkowane, lub krojone, rozłożone :) Ale garnek chyba najlepiej wychodzi :)
OdpowiedzUsuńTak poprostu do garnka i woda?
OdpowiedzUsuń:P Mam pytanko. Chcę upiec biszkopt wg twojego przepisu. Mogę go zrobić z podwójnej porcji? bo planuję zrobić tiramisu, na dużej blaszce. I niestety nie mam skrobi, czy jak dam 4 łyżki budyniu to też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńzrobiłam mielone - są smaczne i rzeczywiście nie rozwalają się bez jajka;)
OdpowiedzUsuńSiaśko,
OdpowiedzUsuńnormalnie udusic w garnku na odrobinie wody, bo pieczarki puszczają swoją wodę i odparować potem.
Co dp biszkoptu, to możesz podwoic, ale niekoniecznie jajka, bo jajek możesz zwiększyć o 1 lub 2 zależy ile chcesz masy uzyskać. Ja robię często na budyniu, a jak masz Lidl to tam są puddingi na skrobi kukurydzianej :)
Anonimowy,
OdpowiedzUsuńja od daaaawna nie używam jajka, co mnie zawsze dziwiło :) że wszyscy dodają :) w każdym razie moje słowo, że się nie rozwalają :) zresztą sama testowałaś :)
a widzisz podwoiła wszystko, łącznie z jajkami :) Wyszło, chociaż trochę zbyt płaski, ale jakimś cudem przeciałam nitką na dwie części :P I ciacho aktualnie stoi w lodówce :)
OdpowiedzUsuńto dobrze, a jakiej wielkości blachę miałaś, że wyszło ci płaskie? w sumie może im więciej składników tym inna temp i czas pieczenia? bo to grubsze zawsze jest...
OdpowiedzUsuńmożna użyć kupnego miesa mielonego?
OdpowiedzUsuńJasne, ja zawsze gotowe mam :) ale patrz, czy jest bez dodatków śmieciowych, ale takie czyste to drogie dlatego ja zawsze wylewam tłuszczyk albo wygotowuje :)
OdpowiedzUsuńHej,
OdpowiedzUsuńjutro planuję zrobić mielone z niespodzianką :) Mam dni warzywne,powiedz mi jakie warzywa do tego by pasowały (jak myślisz?) Ja zjem z każdym,ale chcę dać to Mężowi do jedzenia i nie chciałabym żeby kazał mi gotować dla siebie normalne obiady :D
Jaki sos do tych mielonych byś widziała? Pozdrawiam Juju ;)
Może puree z selera? to takie ziemniaczki by były dla niego :)
OdpowiedzUsuńA sos? hmm.. ja jadłam takie, ale jak juz to jakiś pomidorowy.
Może zobacz jak jest w przepisie na pulpety curry w sosie pomidorowym? i coś takiego, tyle, że z tymi kotletami? ale sos bardziej koncentratowy, bo kapusta i mielone lubią koncentrat :)
Witam mam dość głupie pytanie ale co tam i tak spytam napisz proszę co robisz że te kotleciki takie rumiane Ci wychodzą bo moje to zawsze albo białe albo takie podpalone leciutko.
OdpowiedzUsuńZ jakiego mięsa robisz? Trudno mi powiedzieć co robię, bo w sumie tylko je smażę :) na średnio małym gazie i obracam tylko 1 raz.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast kaputy mozna dać inny farsz?
OdpowiedzUsuńnp pieczarki z cebulka i drobno pokrojoną papryką?
moze do tego jeszcze np starty ser piórko?
wyszłoby to?
I.
I.,
OdpowiedzUsuńmożesz dać jaki chcesz :) ten, który zasugerowałaś brzmi bardzo pysznie więc spróbuj :) poleciłaby ci do tego jeszcze koncentrat, żeby nadac kwasowości farszowi :)