ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 17 czerwca 2011

Mielone z niespodzianką - Dukan

  • 450g mięsa mielonego z indyka
  • przyprawy np: sól, pieprz czarny, maggi, natka suszona, i inne :)
  • odrobina sezamu do posypania
  • farsz:
  • kapusta kiszona ok 100g
  • pieczarki
  • cebula
  • pieprz czarny, odrobina soli
Kapustę kiszoną pokroić drobno, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. 
Cebulę posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, zasmażyć wszystko na odrobinie wody do odparowania, doprawić. 
Kapustę odcedzić, odcisnąć z wody, wymieszać z cebulą i pieczarkami, doprawić.
Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Mokrymi rękoma uformować kulkę, spłaszczyć ją na całą dłoń (pomagając sobie moczoną w wodzie dłonią), położyć farsz, zamykając dłoń, zakleić mięso. Odkładać na zmoczony talerz, posypać sezamem.
Smażyć na rumiano z obu stron :)
UWAGA! Jak wspominałam wcześniej nie używam jajka do mięsnej masy i wierzcie, że nie rozwaliły się kotlety :) Jak widać na zdjęciach :)

17 komentarzy:

  1. tak się zastanawiam czy by wyszły w parowarze... bo na mojej patelni to bez dużej ilości oleju to by nie wyszły ;/ albo w piekarniku?! jak myślisz? a jak można zrobić pieczarki, zamiast na patleni? istnieje jakiś sposób? bo jak już mówiłam do mojej wszystko przywiera agggrrrrr

    OdpowiedzUsuń
  2. Siaśka, oczywiście, że w piekarniku możesz zrobić :) A pieczarki równie dobrze w garnku udusić z cebulą można, ewentualnie w piekarniku jak będziesz coś piekła, to obok sobie upiec :) Takie potarkowane, lub krojone, rozłożone :) Ale garnek chyba najlepiej wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak poprostu do garnka i woda?

    OdpowiedzUsuń
  4. :P Mam pytanko. Chcę upiec biszkopt wg twojego przepisu. Mogę go zrobić z podwójnej porcji? bo planuję zrobić tiramisu, na dużej blaszce. I niestety nie mam skrobi, czy jak dam 4 łyżki budyniu to też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam mielone - są smaczne i rzeczywiście nie rozwalają się bez jajka;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Siaśko,
    normalnie udusic w garnku na odrobinie wody, bo pieczarki puszczają swoją wodę i odparować potem.
    Co dp biszkoptu, to możesz podwoic, ale niekoniecznie jajka, bo jajek możesz zwiększyć o 1 lub 2 zależy ile chcesz masy uzyskać. Ja robię często na budyniu, a jak masz Lidl to tam są puddingi na skrobi kukurydzianej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy,
    ja od daaaawna nie używam jajka, co mnie zawsze dziwiło :) że wszyscy dodają :) w każdym razie moje słowo, że się nie rozwalają :) zresztą sama testowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a widzisz podwoiła wszystko, łącznie z jajkami :) Wyszło, chociaż trochę zbyt płaski, ale jakimś cudem przeciałam nitką na dwie części :P I ciacho aktualnie stoi w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to dobrze, a jakiej wielkości blachę miałaś, że wyszło ci płaskie? w sumie może im więciej składników tym inna temp i czas pieczenia? bo to grubsze zawsze jest...

    OdpowiedzUsuń
  10. można użyć kupnego miesa mielonego?

    OdpowiedzUsuń
  11. Jasne, ja zawsze gotowe mam :) ale patrz, czy jest bez dodatków śmieciowych, ale takie czyste to drogie dlatego ja zawsze wylewam tłuszczyk albo wygotowuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej,
    jutro planuję zrobić mielone z niespodzianką :) Mam dni warzywne,powiedz mi jakie warzywa do tego by pasowały (jak myślisz?) Ja zjem z każdym,ale chcę dać to Mężowi do jedzenia i nie chciałabym żeby kazał mi gotować dla siebie normalne obiady :D
    Jaki sos do tych mielonych byś widziała? Pozdrawiam Juju ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Może puree z selera? to takie ziemniaczki by były dla niego :)
    A sos? hmm.. ja jadłam takie, ale jak juz to jakiś pomidorowy.
    Może zobacz jak jest w przepisie na pulpety curry w sosie pomidorowym? i coś takiego, tyle, że z tymi kotletami? ale sos bardziej koncentratowy, bo kapusta i mielone lubią koncentrat :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam mam dość głupie pytanie ale co tam i tak spytam napisz proszę co robisz że te kotleciki takie rumiane Ci wychodzą bo moje to zawsze albo białe albo takie podpalone leciutko.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z jakiego mięsa robisz? Trudno mi powiedzieć co robię, bo w sumie tylko je smażę :) na średnio małym gazie i obracam tylko 1 raz.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy zamiast kaputy mozna dać inny farsz?
    np pieczarki z cebulka i drobno pokrojoną papryką?
    moze do tego jeszcze np starty ser piórko?
    wyszłoby to?

    I.

    OdpowiedzUsuń
  17. I.,
    możesz dać jaki chcesz :) ten, który zasugerowałaś brzmi bardzo pysznie więc spróbuj :) poleciłaby ci do tego jeszcze koncentrat, żeby nadac kwasowości farszowi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...