ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 24 lipca 2011

Drożdżówki z Serem i Kruszonką - Dieta Dukana


Na 4 bułki :)
  • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
  • 8 tabl słodziku
  • 1 łyżka puddingu (klik) waniliowego z Lidla
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 3 łyżki zmielonego twarogu (zmielić praską twaróg w kostce)
  • 2 jajka
  • aromat np wanilia lub cytryna
  • Masa serowa:
  • twaróg (to co zostanie z odjęcia na kruszonkę i bułki z 250g)
  • słodzik
  • aromat
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/budyniu
  • kruszonka (klik) (można upiec razem z bułkami na papierze, obok)
  • polewa cytrynowa

  1. Piekarnik rozgrzać do 165-170*, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Składniki na masę serowa zmieszać, odstawić.
  3. Białka ubić.
  4. Resztę składników na bułki wymieszać, dodać ubite białka i lekko zmiksować.
  5. Szybko nakładać na blachę spiczaste porcje masy, na środek każdej nałożyć masę twarogową (nie spłaszczać, samo się ułoży).
  6. Piec ok. 30 minut do lekkiego zrumienienia.
  7. Upieczone bułki udekorować polewą i ułożyć kruszonkę na wierzch.

196 komentarzy:

  1. Kochana, jak duże bułeczki wychodzą ? Rozmiar typowych drożdżówke, czy miniaturki ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. One są rozmiaru ciut mniejsze od sklepowej :) więc w sumie duże :) Chyba, że źle białka ubijesz to ci mogą wyjść małe..
    Ja najadłam się już 2 bułeczkami i więcej nie mogłam zmieścić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uuu, w takim razie już wiem gdzie ulokuję dzisiejszą porcję otrąb :) mniam, dam znać jak wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, jeszcze nie wiem jakie w smaku (dopiero wyciągnęłam z piekarnika), ale wyglądają PRZEPYSZNIE, wyrosły tak ogromne, że one nawet większe od tradycyjnych drożdżówek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 'to fantastycznie :) mnie się wydawało, że są mniej więcej tej samej wielkości :)
    Napisz jak smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  6. PYSZNE :) a jakie sycące... nie idzie przejeść 4 na raz :) więc zapakowane już na jutrzejsze śniadanko w pracy :)) Nadzienie serowe świetnie się rozpuszcza pod podniebieniem ... i ma taki delikatny smak, a sama bułeczka chrupiąca! Na prawde polecam wszystkim spróbować przepis, bo jak na 3 łyżki otrąb, to idzie się najeść na zapas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokładnie, 2 zjesz i finito :) więcej nie zmieścisz :)
    A coś zmieniałaś? czy wszystko tak samo? czy ser jakis inny? bo ja tylko z kostkowego robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic nie zmieniałam, zrobiłam dokładnie z przepisu :) A twarogu Plątnicy użyłam 0% pakowany po 250 gram(aaa i nie mieliłam go, tylko utarłam łyżką, żeby konsystencji nabrał twarożkowej), czyli poszło całe opakowanie. Troszkę mi kruszonka nie wyszła, może dlatego, że za wielkie kleksy na blaszke nałożyłam, następnym razem pobawię się w mini kuleczki :) zastanawiam się jakby smakowała drożdżówka z dżemem rabarbarowym ? co Ty na to ?

    OdpowiedzUsuń
  9. No tak, w sumie też można, ja wolałam na zaś zmielić, bo mam ręczną praskę :) Wiesz, moje ryzyko eksperymentalne nie pozwala mi zawsze na wierzenie intuicji :) hhehe :)
    Moja kruszonka też za duża była, ale dlatego, że bułki już się piekły a ja jeszcze myślałam nad kruszoną więc rach ciach szybko urywałam i do pieca :)
    z rabarbarem i serem jednocześnie? ja to chcę jeszcze zrobić takie jak w sklepie robi się 2 smaki, serowa (lub budyniowa) i z drugiej strony z marmoladą :)
    I jeszcze makową chcę zrobić i z kruszonką :) zastanawiam się,czy jestem zadowolona z kruszonki, czy jeszcze jakąś inną wymyślać, choc w sumie jest bardzo chrupiąca i dobra więc na razie zostaje ta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie nie, z samym rabarbarem, bądź dżemem z zaprawy bądź herbaty, choć rabarbar miałby bardziej wyrazisty smak ... mmm z budyniem dobry pomysł, choć dla ograniczenia skrobii lepszy już ten ser :) Co do kruszonki, to trzeba bardzo szybko łapać ją z piekarnika, bo moja się troszku przypiekła ;) hehe ... ale w smaku jest OK :) zrobiłam też polewę cytrynową, choć muszę pomyśleć nad innym smakiem, bo ta cytryna trochę mi smak bułeczki popsuła !!

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja kruszonka też się spiekła :) Ale mi pasuje :) była mega chrupiąca :)
    Co do polewy (właściwie lepszy byłby chyba lukier) to wiadomo, że smaki są sugerowane :) Mnie pasuje akurat cytrus :) Ale można zrobić czysty lukier :) czy coś :)
    Z samym rabarbarem to byłyby już inne bułeczki :) ale pewnie też fajne :D

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne , wyśmienite upiekłam jedną porcję nawinęli się goście wcale nie dukanowi zjedli pochwalili , teraz piekę drugą na jutrzejsze śniadanko !
    Renia
    PS czy już pisałam Ci Aniu , że jesteś bardzo zdolna ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Przeglądam więcej przepisów i jak tak patrzę to coraz trudniej mi uwierzyć, że to wychodzi. :) Zrobiłam drożdżówki dziś ale wyszły twarde i oklapłe. Musze wypróbować te twoje, oby mi wyszły.. :(
    PYTANIE: czy otręby mają być zmielone??
    Dzięki z góry

    OdpowiedzUsuń
  14. Reniu,
    chyba nie pisałaś :) Dziękuję za komplement :)
    Choć w sumie powinnam powiedzieć, że wiem o tym, bo jedzenie to raczej moja obsesja, dobrze, że w tą zdrową stronę :)

    Sabrino,
    otrębów nigdy, przenigdy NIE mielimy :) nie wiem skąd to założyłaś, bo nigdzie w moich przepisach nie znajdziesz, żeby mielić.
    Zawsze piszę, że mają być niemielone, ale jak widać czasem zapominam dopisać, więc zaraz poprawię :)
    Moje na pewno ci wyjdą, i słowo, że nie będą twarde :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiele takich przepisów widziałam, ale dzięki, teraz już wiem.
    Jestem już 2,5 miesięcy na tej diecie i wiele przepisów już mi nie wyszło. Nie wiem, czy to ja źle je robię, chociaż wszystko dokładnie z przepisem czy to one są skopane. na twój blog natknęłam się dopiero dziś i będę próbować...

    OdpowiedzUsuń
  16. Czym mogę zastąpić pudding waniliowy ? Mogę dać budyń ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Mogłabyś dać budyń, ale nie ręczę za to, że nie opadną, bo pudding ma (pisałam na chacie przed chwilą i jest o nim post) skrobię kukurydzianą, która ścina masę a ziemniaczana bardziej żeluje :)
    Możesz dać czystą skrobię kukurydzianą :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja zrobiłam z budyniem i z czystym sumieniem mówie iż nic nie dzieje się z bułeczkami złego :) nie miałam nawet waniliowego, więc zastąpiłam go śmietankowym :)

    OdpowiedzUsuń
  19. dobrze wiedzieć :)
    Ja używam głównie waniliowego, stąd ta sugestia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy to znaczy, że na diecie jesz z czystym sumieniem skrobię ziemniaczaną? I chudniesz, co?

    OdpowiedzUsuń
  21. Sabino,
    skrobia ziemniaczana jak i kukurydziana jest jak najbardziej dozwolona, ZERO zastrzeżeń :D
    Nie czytałaś wywiadu z dukanem?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ziemniaczana??
    Nie, nie czytałam... Wierzę, że masz wiarygodne informacje :p

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj, to trzeba się zapoznać z blogiem :D
    Znajdziesz tam skan artykułu :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Czyli która lepsza? Zaznaczasz to w przepisach? I jeszcze - jakie w takim razie są korzyści z tych budyni bez ziemniaczanej skoro jest ona dozwolona..?

    OdpowiedzUsuń
  25. W tych nowych zaznaczam, jeśli napisane pudding, tzn, że kukurydziana jak puddingu nie masz, a jak budyń to zwykły budyń na ziemniaczanej, ewentualnie piszę, że ma być czysta skrobia. w tych starszych musze poprawić co nieco :)
    Ze skrobią jest tak, że ziemniaczana żeluje, kukurydziana ścina.
    Na przyszłość zapoznaj się z tym, co jest na bogu i komentarze, bo bez sensu jest żebym pisała każdej osobie jeśli no jest już wyżej wyjaśnione :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Wiem, staram się, ale tego jakoś nie widziałam. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam :) Piekłam drożdżówki dwa razy - pierwszy się średnio udał, drugie były świetne :) Dlaczego pierwsze się nie udały? Użyłam twarogu wiaderkowego, który jest bardziej wodnisty niż ten z kostki i przez to (a przynajmniej tak mi się wydaje) ciasto się rozlało, bułeczki się skleiły i niedużo wyrosły. To tak jako ostrzeżenie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyszło mi bardzo mało tej masy na oko... Tak ma być? Jeszcze nie połączyłam z białkiem w sumie

    OdpowiedzUsuń
  29. Jeśli nie połączyłaś, to czemu piszesz, że mało wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bo przewiduję :p i rzeczywiście nawet z białkiem jest dość mało. Dobra, nie panikuję, robię dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ok, WSTAWIŁAM :)) czekam...

    OdpowiedzUsuń
  32. 1. Nie wyrosły mi, jak tobie. Są płaskie, ale na szczęście nie są twarde.
    2. Smak średni (ale dałam za mało słodzika) i czuć drożdże za bardzo (może wg. mnie :) )
    Aniu, czemu one nie rosną?

    OdpowiedzUsuń
  33. Może masz za duże łyżeczki w porównaniu z moimi, dlatego czuć drożdże, bo dałas za dużo.
    Nie urosły, bo za długo czekały i piana ci opadła.
    Twarde to one nie będą nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Poprzednie były :) Masz rację, za długo czekało to ciasto. Dałam całe opakowanie, tyle to były 2 łyżeczki. Ale dzięki, są dobre :) następne bardziej urosną i będzie idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Te buleczki to istne cudo!!! Dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  36. HEJKA A MOŻNA DROŻDŻE INSTATNT? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  37. Bez Caps Locka też zobaczę pytanie :)
    Oczywiście, że instant, zawsze używam tylko proszkowych jak większośc tutaj osób, więc nie piszę konkretnie, bo wydaje mi się, że jeśli napisałam łyżeczka, to będzie zrozumiałe :)
    W razie czego pamiętaj, że gdzie drożdże napisane tam proszkowe :D
    chyba, że napiszę wyraźne, że z kostki :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Dzięki za przepis na drożdżówki i babkę :) jesteś światłem na mojej diecie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  39. Lubie tworzyć :) i dzielić sie jedzeniem a jeśli nie mogę jedzenia Wam dać, to daję przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Wyszły pięknie, wyrosły aż miło, z malinowo polewą wyglądają po prostu bosko.
    Tylko mają taki posmak gorzkawy słodziku. Dałam Sussina Gold w proszku do pieczenia, gotowania i posypywania. Stąd moje pytanie - konkretnie jakiego Ty używasz i czy ten posmak zawsze jest?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  41. To jest słodzik do pieczenia przeznaczony głównie, gorzkość traci w obróbce cieplnej, następnym razem wygotuj go w wodzie tak długo aż straci tą gorzkość :) i będzie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Drożdżówki te zrobiły furorę u mnie w domu oraz całej okolicy. Robię je codziennie :) Trochę zmodyfikowałam przepis, bo daje do nich serek Emilki, cynamon, aromat migdałowy i trochę maizeiny. Trzymam się tylko tego, ze na jedną porcje ma być 2 łyżki otrąb. Wychodzi ich całkiem sporo :) Dzięki wielkie za tan przepis! Uratował moją dietę :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Pudding a maizena to to samo :) tyle, że pudding jest z aromatem waniliowym :) jak budyń, tyle, że na skrobi kukurydzianej czyli maizenie więc zrobiłaś dobrze :)
    a reszta to wiadomo, że wg gustu smaki itd :) osobiście migdałowego nie lubię aromatu, tylko z dodatkiem wiśniowego :)
    Na 1 porcję ma być 3 łyżki otrębów, nie 2.. nie wiem skąd to wzięłaś, że 2??

    OdpowiedzUsuń
  44. te 2 łyżki otrąb to stąd, że wg Dukana jest to dzienna dawka otrąb i wtedy mogę zjeść wszystkie drożdżówki, które zrobię jednego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Kasiu,
    wg Dukana są 3 łyżki otrąb na dzień - 2 owsiane + 1 pszennych :)
    chyba nie doczytałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  46. W książce "Metoda Doktora Dukana" na str. 19 jest napisane, że w fazie uderzeniowej i równomiernego rytmu, aż do uzyskania odpowiedniej wagi najlepiej nie jest więcej niż 2 łyżki otrąb dziennie. Tego się trzymam :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Jak możesz podawać niepełne informacje? Skończyłaś tylko na momencie "otrąb" a zaraz za tm słowem jest napisane OWSIANYCH!
    Jako, że dodatkowo je się również pszenne stąd 3 łyżki dziennie - 2 owsianych + 1 pszennych, tak jak pisałam ci wyżej :D
    Dopiero w fazie spożywa się już 3 łyżki owsianych otrębów :P

    OdpowiedzUsuń
  48. a gdzie mogę znaleźć informacje o tym, że się je dodatkowo 1 łyżkę otrąb pszennych? bo szukam, szukam i nie widzę...

    OdpowiedzUsuń
  49. Zacznijmy od tego, że to nie pierwsza ani nie jedyna książka dukana :)
    W tej co masz akurat wspomnienie pszennych jest na stronach 42-43 :)
    Właściwie w każdej innej znajdziesz, że 2 owsianych plus dodatkowo, ale nie obowiązkowo 1 pszennych :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Przed chwilą zrobiłam- zamiast puddingu użyłam budyniu (który skrobie ma na 1 miejscu i jest bez cukru), ale niestety nie wyszły :( Są jadalne, ale nie urosły, wyszły strasznie płaskie, być może to wina sera, którego nie zmieliłam tylko rozdrobniłam widelcem ?!

    OdpowiedzUsuń
  51. Stawiam na pudding, bo skrobia ziemniaczana nie utrzyma tej masy niestety..
    ewentualnie również niezmielenie twarogu, bo pewnie zbił się w grudki zamiast się rozłozyc i utrzymać masę..
    Niestety jak się robi inaczej to i co innego z pieca wychodzi :P
    Na przyszłość pamiętaj trzymać się przepisu, bo tu nie ma mąki, tłuszczu i innych rzeczy więc trzeba inaczej utrzymać masę w ryzach :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Zrobiłam drugie podejście- z puddingiem z Lidla. W smaku wyszły znacznie lepsze, nie są już takie płaskie, ale nadal nie wyrosły, są malutkie i nie wyglądają jak Twoje : (

    OdpowiedzUsuń
  53. Hmm.. może białka albo słabo piec grzeje?
    Wiesz, że elektryczne piekarniki dłużej się rozgrzewają niż gazowe..
    Może masz łyżki za płytkie?
    Oj sama nie wiem :( czasami trudno na odległość doradzić :(
    Pozostaje tylko eliminować wszystko co źle.. i próbowac dalej.. a może to tylko tobie sie wydaje, że są małe :D

    OdpowiedzUsuń
  54. moje sa własnie w piecu ale robie je w foremkach na mufinki sylikonowych póki co urosły... smak ocenimy... wygladaja bosko:)

    zreszta blog i przepisy boskie próbowałam juz kilka wszystkie wyszły i były pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  55. Pisze się "silikonowych" przez "i" :) to tak na marginesie :D
    A jak wyszły? :)

    OdpowiedzUsuń
  56. wczorajsze drożdżóweczki wyszły boskie wyszło 8 z tych mufinkowych foremek pyyyycha wyrosły i się pięknie zarumieniły a z lukrem smakowały wyśmienicie.....

    hi hi a co do pisowni ja nigdy nie wiem jak co się pisze hehehehehe ale dziękuje za poprawę człowiek całe życie się uczy:)

    OdpowiedzUsuń
  57. Spoko :) ale zawsze zastanawiało mnie dlaczego niektórzy piszą przez "y" silikonowe :)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  58. AJ LOW JU!!!! :D
    Jesteś moją idolką, odwiedzam tego bloga codziennie.
    Przejrzałam chyba wszystkie, które można znaleźć w internecie, ale to właśnie Twój jest wyjątkowy!
    Jak do tej pory, sprawdził mi się każdy przepis.
    A Twoje wyczucie smaku jest tak cudne, że mogę się nad nim zachwycać do końca świata i jeden dzień dłużej...

    Dziękuję, Kocie! :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Oj zawstydzasz mnie :)
    Ciesze się, że pasują ci moje zestawy smakowe :)
    Choć wiadomo, że zawsze można zmieniać wg gustu :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  60. pati24 witam serdecznie-zaglądam tu już długo Drożdżówki robiłam już kilka razy ale najlepsze wyszły mi dziś/niedawno się upiekły i dwie już pożżżżarłam/Pozwoliłam do przepisu dodać jeszcze 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i nie mieszałam mikserem tylko łyżką

    OdpowiedzUsuń
  61. /hmm
    Właściwie to po co ten proszek? zamiast proszku są białka ubite :)
    Ale grunt, że dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  62. pati24
    dlatego proszek bo mi nie za bardzo wychodziły/takie plaskate/ a teraz troche więcej urosły-gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  63. Chyba, że tak :) Mnie rosły właśnie od samych białek ;;) Ale jak tobie pomaga proszek to czemu nie :D

    OdpowiedzUsuń
  64. zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszły takie trochę mniejsze od sklepowych, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  65. Ja chyba dałam za dużo otrębów bo wyszły mi troche inne i nie urosły aż tak bardzo. Następnym będę musiała dać mniejsze łyżki. Ale w smaku są naprawde super :)

    Ania :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Za dużo? nie można dać za dużo otrębów :)
    Można źle ubic białka, miec źle nagrzany piec lub czekać z masą niepotrzebnie zamiast włożyc odrazu do pieca :P
    Ale nigdy nie ma za dużo otrębów :D

    OdpowiedzUsuń
  67. hmm a czy można zamiast nadzienia serowego dać np. budyniowe lub dżem? próbowałaś może? :) łazi za mną drożdżówa z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Jasne :) jak najbardziej jeśli lubisz :)
    Dżem tylko raczej nie, bo pewnie rozpłynie się :) ale jedną możesz posmarować i może się zapiecze :)

    OdpowiedzUsuń
  69. ok :) tylko że ten budyń do nadzienia lepiej zrobić z puddingu z lidla czy zwykłego budyniu bez cukru? :)

    OdpowiedzUsuń
  70. Raczej dowolny, byle gęsty żeby nie popłynął :)

    OdpowiedzUsuń
  71. Anno, jesteś winna moich podkrążonych oczu! Dziś do 4 w nocy delektowałam się czytaniem Twoich przepisów. Lista smakołyków do zrobienia jest bardzo długa (bo i noc była długa), dlatego od razu rozpoczęłam walkę.
    Melduję, że drożdżówki studzą się w piekarniku i wyglądają obłędnie, a piersi z kurczaka marynują się w lodówce i czekają na farsz z cebuli i pieczarek i rolowanie.
    Zapowiada się pyszne popołudnie!
    Pozdrawiam i dziękuję, ania

    OdpowiedzUsuń
  72. To ja postaram się robić mniej smaczne rzeczy :) to nie będziesz tak długo przed kompem :) hehhehe :)
    Smacznego i mam nadzieje, że wszystko smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  73. No to się posypało... Jak przez całe życie trzymałam się od kuchni z daleka, tak dziś nadrobiłam za wszystkie czasy! Pisałam wcześniej o drożdżówkach i roladzie z kurczaka. Wyszły świetne. I to był błąd:)... Bo zaraz po tym zmiksowałam serek z mlekiem i żelatyną na obłędny sernik na zimno, a przed chwilą zrobiłam sitko z pończochy żeby posypać cynamonem roladę cynamonową. Jako, że nigdy nie gotowałam to kuchnię mam słabo wyposażoną... Na szczęście mam kreatywne podejście do tematu:) No i konkubenta, który to wszystko je i chwali. Bo dla mnie chyba gotowanie dziś jest przyjemniejsze.
    PS
    Jak to dobrze, że sklepy już zamkniete. Powoli kończą mi się produkty, więc jest nadzieja, że już niczym mnie dziś nie skusisz

    OdpowiedzUsuń
  74. heheh uciekaj już z tej kuchni :)
    Gratuluje az tylu dań za jednym razem prawie :) mnie czasami zdarza się wymyslić 5 nowych dań w jeden dzień i tylko gary szoruję od świtu do nocy przez to :) więc ciesz się, że masz słabo wyposażoną, bo nie masz tyle do sprzątania ;P

    OdpowiedzUsuń
  75. Właśnie zrobiłam drożdżóweczki-pyyyyyyyychota-dzięki Aniu;*IRuTa

    OdpowiedzUsuń
  76. Zrobiłam, za bardzo spiekłam i wyszły... twardawe. Generalnie nie urosły za bardzo, ale chyba dlatego, że dodałam więcej o 1 jajko, bo mi zostało z czegoś innego...

    OdpowiedzUsuń
  77. No tak, kazdy piec grzeje inaczej :(
    Trzeba po prostu pilnować albo wyuczyć się jak grzeje piecyk :)

    OdpowiedzUsuń
  78. Właśnie przymierzam się do tego przepisu, ale nie wiem, co to jest ten pudding z lidla, gdzie tego szukać?Nie jestem na dukanie, na bloga trafiłam przypadkiem, ale przepisy i zdjęcia obłędne!:)
    Ps. czytałam kilka postów wyżej, jak poprawiłaś dziewczynę, która napisała 'sylikon'. Ta forma jest poprawna i dopuszczalna, zarówno jak ta z 'i'. Wiem, że dziwnie brzmi, odsyłam niedowiarków do słownika poprawnej polszczyzny PWN.:)

    OdpowiedzUsuń
  79. Marta,
    od wszystkiego czego nie wiesz jest wyszukiwarka na blogu (po lewej stronie nad listą przepisów), oraz taka zakłądka jak produkty :)
    Jeślli nie korzystasz z IE lub innej okropnej przeglądarki to zobaczysz :) jeśli nie widzisz, to proszę zmien przeglądarkę :)

    OdpowiedzUsuń
  80. Robiłam drożdżówki po raz drugi... i lipa... płaskie, twarde... No nie wiem.. czy to możliwe, że za długo w piekarniku siedzą?

    OdpowiedzUsuń
  81. Magda,
    nie wiem jak robiłaś.. trudno więc powiedzieć w czym problem, może dałas inną skrobię?
    Jeśli są ciemne to może za długo w piecu, wiesz, że małe i wąskie pice grzają mocniej?
    A może dałaś termoobieg?
    Sama nie wiem, najlepiej napisz wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  82. Termoobieg dałam, a i owszem... a nie powinnam?

    OdpowiedzUsuń
  83. co to ,,polewa cytrynowa" jak to zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  84. no właśnie jak z tą polewą cytrynową?kupić gotową w sklepie chyba nie bardzo?i jeszcze mam pytanie dotyczące kruszonki to ma być zrobiona tylko z twarogu?w sobotę mam ochotę je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  85. a jak zrobić kruszonkę tylko z twarogu?

    OdpowiedzUsuń
  86. Przepis na polewę znajdziecie zarówno w wyszukiwarce na górze po lewej jak i w spisie przepisów :P
    Przepis na kruszonkę jest podany jako link (kruszonka) w przepisie :P 98% żółtych napisów na blogu to link :P

    OdpowiedzUsuń
  87. Magdo,
    jeśli nie wspominam nic o termoobiegu, to raczej nie :P chyba, że dajesz niższą temp, bo tak się na termoobiegu piecze :)

    OdpowiedzUsuń
  88. Heja powiedzcie mi dziewczyny jak tą kruszonke się robi?i czy taki puding można na dukanie na 1 fazie nigdy takich rzeczy nie jadłam więc pytam:( a czy te bułki można jeść w 1 fazie ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  89. A robi sie tak, że klika się na słowo "kruszonka" które jest w składnikach w tym przepisie :)
    Bezpośrednio trafiasz na przepis z kruszonką a dalej to doczytasz :)
    Musisz wiedzieć co możesz a co nie na uderzeniówkę z książki, jeśli nie czytałaś to przeczytaj koniecznie! bo możesz sobie dietą zaszkodzić.
    A skrobia dopiero od 2 fazy.

    OdpowiedzUsuń
  90. Anna a czy zamiast suszonych drożdży można dodać normalne w kostce? ile?

    OdpowiedzUsuń
  91. Hej :3 jakie ma powinno byc ciasto? lejące? gęste? co jeżeli jest zbyt rzadkie? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  92. tiga,
    możesz, ja dysponowałam tylko suszonymi, bo najłatwiej jest mi je przechowywać.

    OdpowiedzUsuń
  93. Nie wiem jakie masz tak dokładnie na myśli "lejące czy gęste", ale ono jest takie pomiedzy raczej :)
    Wkońcu ma ubite białka więc nie jest do formowania :)
    Jeśli masz wrażenie, że jst zbyt rzadkie, to albo tylko ci się wydaje, albo za słabo ubiłaś białka i opadły.

    OdpowiedzUsuń
  94. jesteś cudna, a twoje przepisy rewelacyjne jem od trzech dni już drożdżówki tak mi smakują

    OdpowiedzUsuń
  95. :) to dobrze :D tylko się nie przejedz :D

    OdpowiedzUsuń
  96. Dzisiaj zrobiłam bułeczki i wyszły superaśne!Przepyszne,troszkę kruszonkę przypaliłam więc następnym razem będę ją piec krócej,ale na pewno będzie następny raz!Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  97. Zauważam tendencję do przypalania kruszonki hehe :)
    Trzeba szybciej ją wyjmować, ale taka przypieczona też nie jest zła :)

    OdpowiedzUsuń
  98. No nie jest przyznaję..wszamałam..podziwiam bloga i fantazję i zapał i pomysły i wszystko w ogóle,ja na diecie od czerwca..-15kg,teraz wolniej leci ale jest oki,pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  99. hej ;)

    ja już kosztowałam bułeczek, ale nie piekłam(dostałam od znajomej). Muszę przyznać, iż są faktycznie BOSKIE ;)
    dziś zabieram się do własnoręcznej roboty, już się nie mogę doczekać efektów...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  100. Dorota, gratuluje spadku :)
    Piękny wynik :) wiadomo, ze im dalej tym wolniej ale zawsze leci :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  101. mialam w domu twarog wiaderkowy, balam sie, ze pojedyncze drozdzowki moga sie rozplynac w jeden wielki placek wiec wlalam do keksowki wylozonej papierem, polozylam ser (taki rozsmarowany w lyzce zeby warstwa byla rownomierna) i do pieca. wygladala fantastycznie, jak prawdziwa drozdzowka, pieknie urosla :)) smak jak na drozdzowke bez maki bardzo dobry, rodzice tez sie przy okazji najedli, czym mnie akurat zdenerwowali bo wrocilam pozno z zumby i nic mi na kolacje nie zostawili ;p

    OdpowiedzUsuń
  102. Nie rozpłynęły by się, tylko byłyby bardziej lekkie :)
    A kruszonki z tego ser nie zrobisz, bo za mokry jest.
    To cię rodzinka załatwiła hehe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki zrobiłam i są pyszne. Troche za malo dalam slodziku ale i tak rozplywaly sie w ustach .Mniam mniam :-) Dziekuje Aniu .Aga kg

      Usuń
  103. Właśnie zrobiłam, skonsumowałam jedną i jestem zachwycona! Wyszło chrupiące, w smaku też niczego nie brakuje, a i narobić się nie narobiłam specjalnie :) Coś niesamowitego... Czytając komentarze nabrałam obaw co do konsystencji, ale porządnie odsączyłam i przepuściłam twaróg przez praskę (chudy z Biedronki) i w tym chyba tkwi szkopuł tych drożdżówek. Przepis polecam, bo wychodzą pyszności! /Magda S.

    OdpowiedzUsuń
  104. To super :) ciesze sie, że też wyszły ci takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  105. Wyszły fantastyczne! I zgrzeszyłam bo zjadłam wszystkie 4, czyli mam dzisiaj nadwyżkę otrębów i skrobi ;/ Ale były pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  106. Ooo.. to te drożdżówki to samo zło :) nikt nie może im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  107. Właśnie się pieką, pachną cudownie. Rosną pięknie, kruszonka się rumieni, polewa nie może się doczekać, by na nich się rozpłynąć, a ja? Ja jestem szczęśliwa...
    Wiem ,że to nudne ale muszę po raz kolejny powiedzieć: dziękuję Anno:))
    P.S.
    Świetne zdjęcie:)
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  108. Ewa,
    smacznego :) i daj znać jak wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  109. Anno,bez fałszywej skromności powiem, że wyszły b o s k i e! Zgadzam się ze wszystkimi komentarzami, które chwalą Ciebie i Twoje rewelacyjne przepisy. Nie chcę się powtarzać. Powiem tylko tyle nie wierzcie malkontentom... Tutaj nic nie może się nie udać. Dzięki za cierpliwość i odpowiedzi na nasze komentarze - to takie miłe:)
    Jeszcze raz dziękuję za to, że JESTEŚ:)))
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  110. A dziękuję :)
    Ciesze się, że smakują :) muszę przyznać, że na diecie jadam lepiej niż przed dietą :)
    A wy razem ze mną macie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  111. Odkryłam wersję (sprawdzoną 2x) dla leniwych ( zagonionych): wszystkie składniki na "ciasto drożdżowe" wieczorem sypiemy do miski + całe jajka + twaróg nie zmielony, mieszamy króciutko mikserem. Miskę nakrywamy pokrywką (u mnie plastikowe naczynie do mikrofali) i chowamy na noc do lodówki. Rano przed pracą (uczelnią) wyciągamy z lodówki i zapominamy. Po przyjściu do doku mamy pięknie wyrośnięte ciasto. Mieszamy raz łyżką, włączamy piekarnik a reszta jak u Ani...
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  112. O, ciekawie :)
    czyli bez ubijania białek.. hmm.. to ile ci wyszło sztuk?

    OdpowiedzUsuń
  113. Aniu!
    Wyszły 4-ery duże puchate buły!
    Pierwsze drożdżówki robiłam ściśle w/g Twojego przepisu drżąc nad każdą czynnością. Wyszły super.Aż pewnego dnia późno w nocy poczułam nieopartą chęć zrobienia ich znów.Nie chcą budzić domowników podjęłam próbę stworzenia ich w uproszczony sposób.Stwierdziłam, że na noc poddam je stanowi hibernacji..hahaha, a rano przed pracą pomiędzy kawą a malowaniem rzęs przypomniałam sobie o nich i wyciągnęłam na zewnątrz do temp. pokojowej, by drożdże sobie nad nimi popracowały. Gdy wróciłam zastałam pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Resztę już znasz.
    Ściskam mocno:)

    OdpowiedzUsuń
  114. To bardzo ciekawe :) może niedługo też tak spróbuję :)
    Zabawniy moment "pomiędzy kawą a malowaniem rzęs" hehe :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  115. Aniu!
    Jestem pod niezwykle pozytywnym wrażeniem twojej strony i ciekawych na niej przepisów. Dzisiaj skusiłam się i wykonała pierwszy twój przepis, dróżdzówki. Tak jak niestety z wiadomych dla mnie powodów nie wyszła mi kruszonka (zapomniałam o niej gdy była w piekarniku), tak nie wiem czemu nie wyszły mi drożdżówki. Składników używałam takich samych (tylko zamiast budyniu w masie serowej użyłam puddingu) i niestety drożdżówki mi w ogóle nie wyrosły. Mimo to smaczne są, ale oczywiście fajniej by było jakby wyglądały jak twoje.
    Czytałam wcześniejsze komentarze i mam teraz wątpliwość, czy należy zostawić już gotową , ale surową masę na bułeczki do wyrośnięcia? Jeśli tak to na ile? Ja tego nie zrobiłam to może w tym problem.
    Także piekłam w termoobiegu w 165 stopniach, ale czy może to wpłynąć negatywnie na wypiek? Za wysoka temp nie pozwala na wyrośniecie ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  116. Miło mi :)
    Myślę, że winą jest termoobieg.
    Ja nie mam czegoś takiego więc nie piekę tym sposobem.
    Przepisy są na normalny tryb pieczenia, a te drożdżówki piekły się w gazowym piecu.
    Jeśli już piecze się na termoobiegu to temp musi być o 10-15 stopni niższa i czas pieczenia również się zmienia :)
    Twoje bułeczki były po prostu zbombardowane gorącym suchym powietrzem :(
    Następnym razem bez termoobiegu :)

    OdpowiedzUsuń
  117. Dobrze. Tak więc spróbuję jeszcze raz. :)
    A co do pozostawienia ciasta do wyrośniecie, to czy jest to wskazane by tak robić, czy w tym przepisie nie za bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  118. Żeby ciasto zwiększyło swoją objętość? Przynajmniej z tego co wiem to chyba zazwyczaj używając w przepisie drożdży trzeba dać im czas w cieple do zadziałania i wyrośnięcia, nie?

    OdpowiedzUsuń
  119. Tu są dla smaku :)
    Możesz zrobić tak jak pisała babeczka (anonimowy), ale ja tak nie robiłam więc nie mogę poświadczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  120. witam. Czytalam ksiazke, ale moje sumienie szaleje. Czy te drozdzowki moge jesc ile chce i nawet w PP ??

    OdpowiedzUsuń
  121. Dlaczego sumienie szaleje?
    Nie możesz jeść "ile chcesz" ponieważ mają otręby i skrobię :) limit dzienny to 3 łyżki otrębów (2 owsianych i 1 pszennych) oraz 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej :)

    OdpowiedzUsuń
  122. pyszności drożdżówka wyszła znakomicie:)wygląda i smakuje jak prawdziwa a może nawet lepiej:) w domku myśleli że skończyłam z dietą bo się opycham drożdżówkami he he :) Pozdrawiam i dziękuje za to że jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
  123. Wyszły mi bardziej płaskie ale smak nieziemski ;) a ta polewa cytrynowa jak wisienka na torcie :D pycha, dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  124. Droga Aniu ....
    Upiekłam dziś bułeczki :)
    "Niebo w gębie "
    Bardzo się cieszę że przypadkiem trafiłam na Twoj blog :)
    Teraz to ja będę szalała w kuchni z Tobą, Dukanem i samą sobą :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)
    Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  125. Czesc:) strona jest BOSKA!!! drozdowki nie wygladaja tak ladnie i kruszonka troche sie przypiekla- ale coz nowy piekarnik jeszcze nieprzetrenowany ale sa pycha

    OdpowiedzUsuń
  126. kruszonkę trzeba zawsze pilnować :) bo to mleczne jest, a mleko lubi się przypalać :)
    A piekarnika jaki? elektryczny? to sprawdz, czy nie masz włączonego termoobiegu, bo na dukanie właściwie się go nie używa, chyba, że można spróbować np do krakersów sojowych czy zwykłych?

    OdpowiedzUsuń
  127. Za te twoje drożdżówki to bym Cię chętnie wyściskała...uwielbiam je po prostu!!!! Boskie są:)
    majeczka35

    OdpowiedzUsuń
  128. To takie wirtualne uściski hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  129. Ja mam pytanie jak zrobić kruszonkę i polewę cytrynową?

    OdpowiedzUsuń
  130. to żółte w składnikach (słowa żółte) to odnośniki, trzeba kliknąć.
    A polewa to wpisz w wyszukiwarke blogową (nad spisem przepisów po lewej) :)

    OdpowiedzUsuń
  131. Aniu ! nAPRAWDĘ jesteś objawieniem kulinarnym. Nie jestem na diecie Dukana więć jestem z racji smaków bardziej ostrym sędzią a muszę powiedzieć że wyszły pyyycha, tylko polewy nie wiedziałam jak zrobić dopiero doczytałam po fakcie . Ja zrobiłam na skrobii kukurydzianej i aromacie waniliowym i arakowym( to ten pierwszy się skończył. Schudłam na 1000 kcal 10 kg, a teraz dzięki twoim białkowym obiadom ( hymn za pizzę i kluski twarogowe) no i "słodkim" zachciankom " na kolację dalsze 8

    OdpowiedzUsuń
  132. To gratuluję spadku :) zawsze mnie bardzo cieszy jak zaglądają i pozostają tu już osoby nie będące na diecie, bo to najlepszy komplement, że niedietującym, niedukającym smakuje również :)

    OdpowiedzUsuń
  133. wstawiłam właśnie swoje bułki do piekarnika (a raczej prodiża, gdyż piekarnik mi zdechł) i pełna szczęścia zaczęłam czytać komentarze. niestety mina mi trochę zrzedła. nie dodałam otrąb. dlaczego? nie wiem ^^ :P ale wierze w cud! może jakoś mi się to "upiecze" :P:P:P

    OdpowiedzUsuń
  134. Heheh i jaki efekt? wyszło coś?

    OdpowiedzUsuń
  135. Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa

    OdpowiedzUsuń
  136. Jeśli mogę powiedzieć to u Ciebie sprawdziło się powiedzenie "Przez żołądek do serca". Kurcze, dziewczyno masz niesamowity talent:-) Gdybym była facetem to bym powiedziała "Kocham" twoje przepisy :-) Jesteśmy z mężem na zdrowej diecie od 1,5 miesiąca ON 12kg ja 9 :-)Od miesiąca korzystam z twojej kulinarnej stronki i jesteśmy zachwyceni. Co się ruszę za jakiś Twój przepis to zawsze wyjdzie :-) A najlepsze jest to, że nigdy naprawdę nigdy nie piekłam ciast (no bo po co od tego były:mama i teściowa) a teraz co drugi dzień szaleję na twoich wypiekach. Dzięki Ci bardzo!! Pozdrawiam!!! MONI

    OdpowiedzUsuń
  137. Moni,
    niezmiernie mi miło :)
    Twój entuzjazm jest bardzo optymistyczny :)
    Gratuluje spadków :)

    OdpowiedzUsuń
  138. Wczoraj piekłam te drożdżówki żeby mieć dzisiaj do pracy. Wyszły super ale bez kruszonki bo zjadłam ją zanim zdążyłam użyć :)Zrobiłam zgodnie z Twoim przepisem, bez modyfikacji i proporcje są idealne. Wyszły mi 4 piękne sztuki. Wspaniała jesteś i mega twórcza! Pozdrawiam, Karma.

    OdpowiedzUsuń
  139. Oj ta zła kruszonka :) za smaczna by doczekać bułeczek :)
    dzięki za miłe słowa :)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  140. Zajadają się dukanowi i niedukanowi. Fanką drożdżówek nigdy nie byłam, ale Twoje sprawiły, że to się zmienia. Uwielbiam Twoje przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  141. To oby tak dalej :) mnie na dukanie smaki się kompletnie pozmieniały i zaczęłam jeść toczego wczesniej nie lubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  142. Nie wytrzymałam i wciągnęłam na ciepło :) Moje były trochę płaskie, za mocno rozlazły mi się po blaszce, może za małe jaja? A jak komuś mówię, że jem takie pyszności na diecie to mi nie wierzą:)
    Karola

    OdpowiedzUsuń
  143. Możliwe,albo piana opadła jeśli się rozlały?
    Jak na uczelnię nosiłam jedzonko to tylko mi zaglądali i oblizywali ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  144. Drożdżówka po prostu boska :D (zrobiłam jedna wielką) z racji na dostępność produktów zamiast twarogu, użyłam sera ricotta (mieszkam w UK i nie dość, że mam daleko do sklepu PL, to jeszcze ricotta jest tutaj tańsza od polskiego twarogu ;) ) i wyszło pysznie, ser delikatny, kremowy, umm jeszcze mi ślinka cieknie :D Genialny przepis, tego mi było trzeba :) Dzięki Aniu :*

    Chocoholic

    OdpowiedzUsuń
  145. Super, grunt to radzić sobie z tym, co się ma :)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  146. a czy można te buły mrozić Aniu?

    OdpowiedzUsuń
  147. rafal1,
    odp ci na czacie :)
    Ale tu też napiszę, że zawijając każdą osobno i bez lukru możesz spróbować, oczywiście jeśli dasz radę ich nie zjeść :)
    Czy koniecznie musza byc mrożone? w lodówce 2-3 dni na pewno przeleżą.
    Chyba, że to koniecznie musi być zamrozone?

    OdpowiedzUsuń
  148. Zrobiłam! Z pewnymi modyfikacjami tj. z połowy porcji (na spróbowanie :)), dałam budyń czekoladowy i tylko otręby pszenne bo innych nie miałam :D Troche rzadkie wyszło mi to ciasto, tak miało być? I jak nakładałam bułę na blachę i na to ser to się troche rozpłaszczyła, ale i tak wygląda super :) Zrobiłam jedną dużą. Zaraz wyjmuję z piekarnika i będę mieć podwieczorek! Jak skonsumuję to dam znać! :)

    OdpowiedzUsuń
  149. Otręby pszenne nie chłoną, może dlatego rzadkie wyszło?
    Rozpłaszczyć się może, zależy jeszcze jak, ale może, bo ser zgniata masę, bo jest cięższy, ale powinno ładnie do góry w piecu iść :)

    OdpowiedzUsuń
  150. Nie wyszły mi... :( Jakieś takie niezbyt dobre były... I wyszedł mi jakby placek, bo trochę poszło do góry, ale potem opadło... :( Szkoda, myślałam że będzie dobre, bo tak pięknie pachniało! Ale no nic, w następny weekend znów spróbuję, nie poddam się!

    OdpowiedzUsuń
  151. A co do tych otrębów, to jeśli pszenne tak nie chłoną to może następnym razem dać ich więcej?

    OdpowiedzUsuń
  152. Martyna,
    w sumie nie dziwię się, że ci nie wyszły dobre jeśli zmieniasz przepis :P
    Na samych pszennych otrębach się nie działa, bo pszenne są tylko dodatkiem do owsianych, to owsiane są głównym motorem diety :)
    Następnym razem zrób zgodnie z przepisem :D

    OdpowiedzUsuń
  153. Super! Z wyglądu jak z piekarni, a dużo zdrowsze i świetnie smakują :) OlaF.

    OdpowiedzUsuń
  154. Zrobilam buleczki z budyniem:-) pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  155. da się je zrobić bez drożdży a z samym proszkiem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  156. nie urosły, dałam zwykłe drożdże rozpuszczone w ociupince mleka, piekłam w piekarniku halogenowym no i.. wyszły maleńkie placuszki, smaczne, no ale napaliłam się na wielkie buły ;)

    OdpowiedzUsuń
  157. Ehh, bo halogen pewnie nie nadaje się do tego.

    OdpowiedzUsuń
  158. Rewelacyje...właśnie wcinam:):)

    OdpowiedzUsuń
  159. jestem od tygodnia na dukanie po raz drugi, ponieważ zostało mi "trochę" kg po ciąży.
    Twój blog znam już od dawna, i często korzystam z przepisów ;)
    zrobiłam przed chwilą drożdżówki, smakowo bardzo dobre, ale wyrosły mi tylko delikatnie, nie tak ładnie jak Tobie. ale mimo to i tak są smakowe ;) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  160. upichciłam dziś drożdżówki, co prawda bez kruszonki ale i tak smaczne, nie wyszły mi tak ładnie jak te Twoje ale za to całkowicie są jadalne :) dałam za dużo sera :P i ciasto było trochę wodniste dlatego też "rozlały" mi się na blasze. Ale ogólnie wyszły smaczne i sycące :)
    Oj coś czuję, że będę je robić dosyć często :) :)
    PYCHOTKA :)
    dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  161. a co z żółtkami? w spisie produktów są 2 jajka, w przepisie "białka" i "pozostałe składniki". W tych pozostałych składnikach są żółtka czy je wyrzucamy?

    OdpowiedzUsuń
  162. Niestety nie urosły, w smaku są nawet dobre, ale wyszły płaskie placki. Może dlatego że zmieszałam je mikserem i białko opadło. Poszłam za przepisem ale może lepiej byłoby wszystko delikatnie wymieszac łyżka

    OdpowiedzUsuń
  163. A mi wyszło bardzo lejące takie ma wyjść???
    Nic pieką się, ładnie pachnie zobaczymy czy wyrosną i jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  164. Mi to ciasto wyszło lejące, nic piecze się i zapach jest ładny w mieszkaniu :) Zobaczymy po upieczeniu co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  165. Żółtka to pozostałe składniki też :) czyli dodajemy je z resztą :)

    Miksowałam wszysto kilka sekund, ale można i łyżką.

    Ewelino,
    jak wyszły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana były w smaku bardzo dobre i w ogóle tylko że bardziej płaskie niż u ciebie :) dwie i zapchana :) ale moja córcia 3latka zjadła jedną całą bułkę :)

      Usuń
  166. O Boże jakie one pyszne !!!!!!!!!!!!! Wprawdzie zrobiłam je bez polewy i kruszonki - nie miałam mleka w proszku odtłuszczonego, ale i tak są wyborne !!! Właśnie pochłaniam je jeszcze na ciepło i popijam pyszną czerwoną herbatką :-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  167. Magdo,
    cieszy mnie smakowy entuzjazm :) też lubię czerwoną herbatę, polecam wyłącznie liściastą i po jedzeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  168. z podanych składników ile średnio wychodzi drożdzówek?

    OdpowiedzUsuń
  169. Wiktorio,
    4 sztuki :) pewnie nie zauważyłaś, że zaraz nad wymienionymi składnikami było napisane :)

    OdpowiedzUsuń
  170. o rany ale GAPA ze mnie, przepraszam

    OdpowiedzUsuń
  171. zrobiłam drożdżówki (bez otrąb xD) w wakacje w celu zabrania ich w podróż, wyjechałam i zapomniałam zdać relację... powiem tak: na ciepło - jeden z gorszych koszmarów smakowych z jakimi miałam do czynienia w swym krótkim życiu. natomiast na zimno (coś w końcu musiałam zjeść w tym pociągu... :P), w połączeniu z jogurtem naturalnym okazały się całkiem dobre. owszem, były gumowe, ale dało się je zjeść :) choć raczej nie polecam podobnych eksperymentów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłaś "coś" nie trzymając się przepisu i wstawiasz komentarz? właściwie do czego ten komentarz? bo napewno nie do drożdżówek

      Usuń
    2. Jak jesteś taką mądralą, to przeczytaj wcześniejsze komentarze, Ania pytała jak wyszły drożdżówki bez otrąb. Więc napisałam.
      Poza tym - zawsze jakiś eksperyment. A zamiast silić się na złośliwość, zacznij czytać ze zrozumieniem - bo drożdżówki wyszły, nie rozpadły się i były całkiem dobre. Więc tak, NA PEWNO do drożdżówek.

      Usuń
  172. Dziewczyny po co te złośliwości :P niedomówienia są zawsze problematyczne :(

    OdpowiedzUsuń
  173. pokręciły mi się miseczki, zamiast oddzielic zoltka od bialek, pomieszalam wszystko, ale i tak wyszlo super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dobrze wiedzieć, że tak też wyjdzie :) ale nie zmniejszyło ci to czasem porcji?

      Usuń
    2. nie własnie :) bo jak dobrze sie ubije to objętość zostanie ta sama :)

      Usuń
  174. Witaj Aniu! A jak zrobić te drożdżóweczki na zwykłych drożdżach, a nie suszonych? Bo takowe mam w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  175. Czesc Aniu:) mam male pytanie.. do masy na buleczki trzeba dac 3 łyżki twarogu tak? a na mase twarogowa ile? pozdrawiam Atka :)

    OdpowiedzUsuń
  176. Witam:)
    Wczoraj robiłam bułeczki i niestety klapa:( nic nie wyszło, nic nie urosły, nie mozna było odkleić od papieru, wszystko wylądowało w koszu. Robiłam zgodnie z przepisem, nie wiem dlaczego tak się stało

    OdpowiedzUsuń
  177. Witam serdecznie :) nie mogę się napatrzeć na tą drożdżówkę - jutro spróbuję upiec.
    Zakochałam się w Twoim blogu i coraz częściej z niego korzystam - dziękuję za przepisy (pomagasz przetrwać trudną walkę:) )

    OdpowiedzUsuń
  178. A mi wyszły i to bardzo dobre, nie smakuje mi tylko ta kruszonka, jutro upiekę bez niej;)

    OdpowiedzUsuń
  179. Kobieto! To jest rozboj w bialy dzien a raczej nocy. Wlasnie skonczylam konsumowac jedna a jest godz 24. Sa przepyszne! Obodzilam nawet meza zeby sprobowal. Jemu tez smakowaly. Dzieki za przepis. Ale jak tu chudnac z takimi pysznosciami? To byl zart!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodzi! by zjadać słodkości, pyszności i inne smaczne jedzonko i chudnąć :)

      Usuń
  180. Witam!
    Próbowałam robić drożdżówki,dodaję wszystko zgodnie z przepisem, ale ciasto wychodzi strasznie rzadkie i bułki wychodzą płaskie jak placki... czy może być przyczynazbyt mala ilość otrąb? bo moje 3 łyżki to ok 30g otrębów

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...