ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 11 czerwca 2011

Placek rabarbarowo-cynamonowy - Dukan

Druga wersja placka rabarbarowego, tym razem wzbogacona o cynamon oraz wilgotne, zbite ciasto, które może wydawać się zakalcowate, ale smak jest obłędny :)
Pierwsza wersja placka tutaj: Placek rabarbarowy
  • 200g odciśniętego twarogu (z wody, ręcznikiem)
  • 6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
  • 1-2 łyżki budyniu truskawkowego (lub zwykły + aromat truskawkowy) zakładam, że można się obejść bez skrobi, ja dałam na zaś i lubię truskawkę w tle, jest genialna :)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • słodzik (dałam 16 tab., rozkruszonych)
  • rabarbar + słodzik w proszku + cynamon + kwasek cytrynowy
Piekarnik nastawić na 200* Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyłożyć ciastem tortownicę. Piec 15 minut. 
W tym czasie: rabarbar pokroić np w słupki, w kubeczku wymieszać słodzik, odrobina cynamonu i kwasek cytrynowy. Po 15 minutach, rabarbar wyłożyć na podpieczone ciasto, zasypać cynamonową mieszanką, piec dalej 30 minut. 
UWAGA! Rabarbar w czasie pieczenia zmięknie, wtedy niestety trzeba go rozgnieść lekko widelcem, co może wpłynąć, na ugniecenie ciasta :) Ale ja pisałam, smak wynagradza to płaskie ciacho :)

18 komentarzy:

  1. Mam okrutną ochotę na coś rabarbarowego a tu jak na lekarstwo. Dziś na ryneczku myślałam, że już mam,że jest, galopowałam między truskawkami w stronę paniusi na stołeczku, prawie ziemi nie dotykałam i ... skucha. Jutro przecież Zielone Świątki. Hm, stara, ślepa... Dorota

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie fajno :( Tak cię omamić :( Ja kupuję ostatnio w kauflandzie i czekam aż na działce urośnie :)
    z rabarbaru mam ciastka, 2 placki i muffiny.. chyba tylko tyle? ewentualnie jako dodatek do pierożków, pyzów, gofrów lub naleśników można dać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno spróbuję:) Uwielbiam rabarbar i cynamon, więc połączenie dla mnie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko miło fajnie pięknie... ale skąd ja ci ja gód wezmę.. tfu rabarbaru.
    ;<
    Kto mi coś dobrego upiecze XD
    A jak zobaczyłam zdjęcie to pomyślałam ze to pizza XD

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar idealnie komponuje się z nabiałem, truskawkami, cynamonem, cytryną i nutą kardamonu :) nie wiem z czym jeszcze, bo tylko w takich kombinacjach jadłam :)

    Moniko,
    swój rabarbar kupuję w Kauflandzie, może też masz? Albo w małych sklepikach też jest u mnie.. Trzeba poszukać, albo zasadzić :) Czekam aż mi wyrośnie własny :)
    Co do zdjęcia, to zawsze robię dużo zdjęć i staram się wybrać najlepsze, więc masz rację, bo niektóre też wyglądały jak fajna pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie przeglądając Twoje przepisy Aniu, nakręciłam się na rabarbar ale nie mogę go nigdzie dorwać. Od dziś mam 5 dni P więc póki co muszę poczekać. Ale polowanie na rabarbar i tak rozpocznę od jutra.Na ryneczku nie dało rady to ruszę na hipermarkety. Jestem zdeterminowana ;) Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  7. Doroto,
    mam nadzieję, że uda ci się znaleźć, zawsze możesz popytać na rynkach lub w marketach, czy ci przywiozą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    jestem nowa i chciałam się dowiedzieć co oznacza w nawiasie 40 + 2p , pojawia się to w wielu przepisach z różnymi wartościami? mam też pytanie co do otrębów, o jakie otręby chodzi, o owsiane, pszenne?
    Pozdrawiam i gratuluje wspaniałego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest 4o+2p, czyli właśnie, 4owsianych+2pszennych :-)
    Rabarbar, mmmm uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Już mnie Wanilia uprzedziła :) Początkowo pisałam pełne nazwy, później skróty :) Wiem, że nikt nie czyta od początku do końca, ale jako osoba pisząca, zakładałam, że wiadomo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie wcinam kolejny kawałek -pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. moje ciasto bylo "bardziej" podpieczone i nie bylo zakalcowate w srodku jedynie lekko mokre:)
    robilam polowe ciasta i spod pieklam 20min, rabarbar skroilam w plasterki(duuuuzo) i nic nie gniotlam w trakcie pieczenia -wyszlo pycha.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam! przepyszne, chyba lepszego ciasta na Dukanie nie jadłam. Zdecydowanie będzie moim faworytem bo jest boskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. CZY RABARBAR MOŻNA JEŚĆ NA 2 FAZIE?

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolejny przepis z rabarbarem w roli glownej wyprobowany i musze przyznac, ze to ciacho rzadzi! Przepyszne :) Z braku budyniu truskawkowego dodalam kisiel poziomkowy. Smak i aromat mnie zabil :D Bede ochac i achac do wieczora ;) Pozdrawiam rabarbarowo-poziomkowo xxx

    OdpowiedzUsuń
  16. Słodko :) poziomka w sumie zamienna jest z truskawką, ale daj znać jak spróbujesz kiedys z truskawkowym, czy wyraźna różnica :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...