- 100ml wody
- 0,5 kostki rosołowej
- 2 małe cebule
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka pieczarek
- 1 łyżka kapusty kiszonej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- sos pomidorowy (w Lidlu jest 500ml za 1,99 czysta pasta pomidorowa)
- pieprz czarny + ewentualne przyprawy
Skrobię rozmieszać w odrobinie wody, dodać do sosu, zagotować, zdjąć z ognia i doprawić :)
Ja dziś miałam podobny sosik na obiadek, dodałam tylko pokrojony filet z piersi i parę pieczarek, całość podane na poszatkowanej kapuście pekińskiej. Wyszło mniamusie PS. Jak widzisz szatkuję wszystko, od kapusty po galaretkę hi,hi. Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńDoroto,
OdpowiedzUsuńwłaśnie mi przypomniałaś, że zapomniałam dopisać, że dodałam łyżkę kapusty kiszonej i pieczarek :)
Ja akurat robiłam ten sos z myślą o plackach ziemniaczanych po węgiersku :) oczywiście w wersji bez ziemniaków :)
ja bym paprykę jeszczę dorzuciła :)
OdpowiedzUsuńSiaśka,
OdpowiedzUsuńdorzucić można wszystko :) JA dysponowałam tylko tym :P
Na pewno z papryką byłby również bardzo dobry :)
Na pewno wypróbuję :) Muszę jutro kupić twaróg chudy kupić bo chcę pyzy!!
OdpowiedzUsuńJeśli masz biedronkę, to kup tam twaróg, bo jest idealany i nie oszukany :)
OdpowiedzUsuńno zazwyczaj kupuję zieloną łąke :P
OdpowiedzUsuńAle dopiero po południu będę w mieście, bo wioskowa jestem :) A u nas na wsi to o twarogu chudym można tylko pomarzyć
To tak jak ja :) u mnie tylko półtłusty można dostać za... 3 zł! za tyle to ja mam 1,5 twarogu :)
OdpowiedzUsuńno właśnie :) i mi jeden twaróg na dwa razy starcza :) bo zazwyczaj jem ze słodzikiem i mlekiem na słodko :) masa białka i takie smaczne :) chociaż nie jestem na dukanie staram się jeść go dużo :)
OdpowiedzUsuńI nie mam twarogu i jestem zła! bo nie miałam do biedronki kiedy podlecieć ;/ A w jednym sklepie był tylko półtłusty!
OdpowiedzUsuńSosik wyglada apetycznie. Dobrze rozumiem, ze zrobilas go do tych plackow "ziemniaczanych" z serka wiejskiego?? (tak przy okazji - one sa obledne!! i bardzo czesto u mnie goszcza :) )
OdpowiedzUsuńNarobilas mi smaka....
Pozdrawiam
W.
Siaśko,
OdpowiedzUsuńmogłas już kupić ten półtłusty, ona ma zapewny tylko 4% a przecież normalnie można do 5% max :)
W,
OdpowiedzUsuńsos trzeba głównie doprawić wg smaku, ja kocham ostre potrawy więc zawszę daję dużo chilli, ale nie narzucam tego nikomu :)
Placki były oczywiście bez ziemniaków, ale totalnie inny przepis :) Może dzisiaj zamieszczę jak będę miała czas :)
No to zamiesc go dzisiaj, koniecznie! Czekam z niecierpliwoscia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
W.
ale mi ten chudy najbardziej smakuje :)
OdpowiedzUsuńSiaśka,
OdpowiedzUsuńwiadmo, ale mnie jak się swojego sera zachciało to i z 2 kostek półtłustego robiłam :) Bo nie mogłam chudego dostać :)
przeżyję jakoś :P
OdpowiedzUsuń