ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 21 czerwca 2011

Sos warzywny a'la węgierski - Dukan

  • 100ml wody
  • 0,5 kostki rosołowej
  • 2 małe cebule
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka pieczarek
  • 1 łyżka kapusty kiszonej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • sos pomidorowy (w Lidlu jest 500ml za 1,99 czysta pasta pomidorowa)
  • pieprz czarny + ewentualne przyprawy
Warzywa pokroić w kostkę, ugotować razem z kostką rosołową. Dolać sosu na oko i do smaku :)
Skrobię rozmieszać w odrobinie wody, dodać do sosu, zagotować, zdjąć z ognia i doprawić :)

17 komentarzy:

  1. Ja dziś miałam podobny sosik na obiadek, dodałam tylko pokrojony filet z piersi i parę pieczarek, całość podane na poszatkowanej kapuście pekińskiej. Wyszło mniamusie PS. Jak widzisz szatkuję wszystko, od kapusty po galaretkę hi,hi. Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  2. Doroto,
    właśnie mi przypomniałaś, że zapomniałam dopisać, że dodałam łyżkę kapusty kiszonej i pieczarek :)
    Ja akurat robiłam ten sos z myślą o plackach ziemniaczanych po węgiersku :) oczywiście w wersji bez ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym paprykę jeszczę dorzuciła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Siaśka,
    dorzucić można wszystko :) JA dysponowałam tylko tym :P
    Na pewno z papryką byłby również bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno wypróbuję :) Muszę jutro kupić twaróg chudy kupić bo chcę pyzy!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli masz biedronkę, to kup tam twaróg, bo jest idealany i nie oszukany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no zazwyczaj kupuję zieloną łąke :P
    Ale dopiero po południu będę w mieście, bo wioskowa jestem :) A u nas na wsi to o twarogu chudym można tylko pomarzyć

    OdpowiedzUsuń
  8. To tak jak ja :) u mnie tylko półtłusty można dostać za... 3 zł! za tyle to ja mam 1,5 twarogu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no właśnie :) i mi jeden twaróg na dwa razy starcza :) bo zazwyczaj jem ze słodzikiem i mlekiem na słodko :) masa białka i takie smaczne :) chociaż nie jestem na dukanie staram się jeść go dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I nie mam twarogu i jestem zła! bo nie miałam do biedronki kiedy podlecieć ;/ A w jednym sklepie był tylko półtłusty!

    OdpowiedzUsuń
  11. Sosik wyglada apetycznie. Dobrze rozumiem, ze zrobilas go do tych plackow "ziemniaczanych" z serka wiejskiego?? (tak przy okazji - one sa obledne!! i bardzo czesto u mnie goszcza :) )
    Narobilas mi smaka....

    Pozdrawiam
    W.

    OdpowiedzUsuń
  12. Siaśko,
    mogłas już kupić ten półtłusty, ona ma zapewny tylko 4% a przecież normalnie można do 5% max :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W,
    sos trzeba głównie doprawić wg smaku, ja kocham ostre potrawy więc zawszę daję dużo chilli, ale nie narzucam tego nikomu :)
    Placki były oczywiście bez ziemniaków, ale totalnie inny przepis :) Może dzisiaj zamieszczę jak będę miała czas :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No to zamiesc go dzisiaj, koniecznie! Czekam z niecierpliwoscia :)

    Pozdrawiam
    W.

    OdpowiedzUsuń
  15. ale mi ten chudy najbardziej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Siaśka,
    wiadmo, ale mnie jak się swojego sera zachciało to i z 2 kostek półtłustego robiłam :) Bo nie mogłam chudego dostać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...