ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 17 października 2010

Chleb - Dieta Dukana


Porcja na 4 dni.
Smakuje jak chleb, który piekła moja mama z ziarnami, ze zwykłej mąki :)
Chleb można upiec w zwykłej niedużej keksówce.
  • 12 łyżek otrębów NIE mielonych (8 owsianych i 4 pszennych)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • mniejsze pół łyżeczki soli  lub przyprawy do grzanek
  • czosnek w proszku
  • 1-2 łyżki cebulki prażonej wg przepisu cebula prażona (klik) lub kupnej (od 3 fazy)
  • 1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek serka homogenizowanego
  • opcjonalnie ser domowy lub piórko starkowany na małych oczkach
  1. Piekarnik rozgrzać do 175*. Jeśli forma keksowa nie jest silikonowa, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Wymieszać otręby, skrobię, proszek, cebulkę, przyprawy.
  4. Dodać wymieszane żółtka z serkiem. 
  5. Ubić białka ze szczyptą soli.
  6. Delikatnie wmieszać białka do masy. 
  7. Piec 30-40 minut. Ostudzić na kratce.

62 komentarze:

  1. właśnie upiekłam mini chlebki i wcinam kanapeczkę ... chlebek jest przepyszny, dawno tak mi chleb nie smakował :D

    efekt tutaj: http://www.forum.dietaproteinowa.eu/topic/2372-powrot-cory-marnotrawnej-czyli-kolejne-podejscie/page__view__findpost__p__175702

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko wyszły ci śliczne :) wyglądają jak prawdziwe podłużne bułeczki :) pisałaś tam, że robiłaś z porcji na 3 dni, tzn pomniejszyłaś o 1 proporcję? bo mnie to ciekawi jakie proporcje dałaś :)
    pozdrawiam i powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję,.....chlebek jest wysmienity...dzisiaj go upiekłam ,aromat cebulki rozchodzil sie po calym domu i drażnil moje nozdża niemiłosiernie...jeszcze na goraco zjadłam dozwolona ilośc na dzień .korciło mnie ,ale wiecej nie ruszyłam...............,niedawno trafiłam do Ciebie i jestem mile zaskoczona pomysłami jakie u Ciebie znajduje,,wspaniały blog,polecam go wszystkim i sama napewno wykorzystam przepisy ,które do mnie przemówią .. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. :)
    Miło mi niezmiernie :) Mam nadzieję, że wszystkie przepisy przemówią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja mam takie pytanko ja mam sylikonową formę na keks o wymiarach 20 na 8 i nie wiem czy jak zrobię ten przepis z polowy składników to mi wyjdzie ? i czy mam trzymać w piecu dłużej żeby zakalca nie było ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm.. myslę, że jak zrobisz z połowy to ewentualnie będzie po prostu niski?
    Piecz tyle ile napisałam w razie co sprawdz patyczkiem czy suchy.

    OdpowiedzUsuń
  7. witam :)
    juz drugi raz pieczę chlebuś :)
    Wczoraj nie miałam foremek tylko łyżką na blachę kładłam - to wyszły kanapeczki :) hihi
    Szkoda że mi córka z mężem zjedli- to znaczy bardzo kibicują mi w diecie- bo zaczelam pyszności robic ;)
    Dziś kupiłam formę do keksu- juz upieczony- i prawie zjedzony -to już troche bardziej chlebek przypomina- ale niski ( chyba za dużą foremkę trzeliłam)
    Teraz piekę babeczki z twarożkiem- ale to sie wypowiem pod przepisem
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawesze jest tak, że im mniejsza forma tym wyższy, ale im dłuższa, tym jest go więcej, bo długi wychodzi i dużo małych kanapeczek, a człowiek je przeciez głównie oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek w piekarniku, woń w całym mieszkaniu nieziemska ! niestety nie miałam prażonej cebulki i dodałam granulowaną... A jutro do pracy nareszcie będę mogła zabrać kanapkę... :):):)

    Wspaniały blog!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Granulowana w sumie nie powinna byc, bo jest z olejem i mąką , ale przyznam, że czasami lubie ją dodać do czegoś lub po prosty pochrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. witam ponownie :)
    chlebuś na stałe zagościł w moim domciu :)
    robie co drugi dzień z podwójnej porcji, gdyż i mąż i córcia go uwielbiają.
    A cuduje prze najróżniejsze wariacje-
    ostatnio zrobilam z dodatkiem przyparwy grama masala- rewelka
    dodaje kolorku razowego i aromat nieziemski.
    tylko ja robie trochę inaczej niż w przepisie powyżej- tak zrobiłam za pierwszym razem i mi zostało.
    zółtka mieszam z serkiem homo i jednym jogurtem0%, potem dodaje skrobie i proszek- i miskuje. Na koniec dodaje otręby. i jak sie wszystko wymiksuje - ręcznie białka.
    Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie- ale nigdy mi nie opadł chlebuś ani bułeczki w foremkach papilotkach jak robie :)
    pozdrawiam
    Allblacks

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja na jogurcie raczej nie piekę, chyba że sernik bez sera :) bo się inaczej nie nadaje do masy, ale fajnie, że tobie wychodzi :)
    Mnie ten nigdy nie opadał :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z tego przepisu wychodzi 6 takich chlebusiów małych?
    Pozdrawiam, macphisto

    OdpowiedzUsuń
  14. Macphisto,
    jeśli masz formę do mini keksów, to owszem wyjdą takie :) Bo bez formy, to uzyskasz coś innego :)
    Zawsze możesz zrobić w keksówce jednej, byle najkrótszej, to będzie wysoki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. okej, dzięki za odpowiedź :D
    pozdrawiam i życzę dalej tak cudownych przepisów, jakie tutaj znalazłam :)
    macphisto

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszedł świetny - robiłam w zwykłem formie na keks wyłożonej papierem do pieczenia, i bez sera na razie - ale jestem zachwycona :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  17. chlebek poprostu boski.... Twoje przepisy aż zachęcają do gotowania.. już wiem że dam radę na Dukanie :))))))))
    Becia

    OdpowiedzUsuń
  18. chlebek cudny juz drugi raz piekłam .. własnie sie studzi a ja niecierpliwie czekam

    OdpowiedzUsuń
  19. Becia,
    cieszy mnie to bardzo :D Mam nadzieję, że posmakują ci wszystkie przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam
    Zaraz będę piec..ale martwi mnie jak wyłożyć keksówki papierem. Czy nie można ich nasmarować oliwką? Tak symbloicznie namoczonym oliwką ręcznikiem kuchennym.
    Próbowaliście tego sposobu?

    OdpowiedzUsuń
  21. I jak ci poszło?
    Co do smarowania foremek, to dukan kiedyś pisał, że masłem można niektóre formy tak lekko natłuszczać, ale ogólnie papier do pieczenia sie używa :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Od jakichś 3 miesięcy nie jem żadnego pieczywa, a dzisiaj mogłam zjeść pyszny chlebek bez wyrzutów sumienia!!! Dziękuję Ci za ten przepis! Co jakiś czas będę robiła ten chlebek! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Fantastycznie :) polecam ci też chlebek lniany :) który jak zrobisz wieczorem i odparuje na kratce przez noc jest jak razowiec ze sklepu :)
    Njlepiej kroić poziomo kromki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy zamiast skrobii kukurydzianej można dodać skrobię ziemniaczaną? Tylko taką posiadam... :(

    OdpowiedzUsuń
  26. Możesz spróbować, ponieważ obie skrobie różnią się właściwościami kuchennymi i sposobem oraz mocą ścinania masy, ale powinien wyjść :)

    OdpowiedzUsuń
  27. pyszny wyszedł! <3

    OdpowiedzUsuń
  28. Fantastycznie :D a piekłaś w jakiej formie?

    OdpowiedzUsuń
  29. Aniu,chlebek wyszedł przepyszny!
    Nie miałam skrobi to dałam trochę....budyniu....
    Dzięki za kolejny przepis.
    Pozdrawiam -
    KaziMiera

    OdpowiedzUsuń
  30. Faktycznie.....miał...,a zastanawiałam się dlaczego....już kupiłam skrobię...
    Pozdrawiam-
    KaziMiera

    OdpowiedzUsuń
  31. Przez aromaty z budyniu :) Ale już masz skrobię, to będzie smaczniej i bez posmaków :D

    OdpowiedzUsuń
  32. właśnie upiekłam ten chlebek - pyszności!!! cebulka też :) dziękuję Tobie za tego bloga - pomagasz nim realizować marzenia :)
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciesze się, że blog tak Ci pomaga, nie tylko Tobie, ale wszystkim :)
    pozdrawiam i powodzenia w spełnianiu marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Zamiast serka dałam twaróg i daje radę:D

    https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s480x480/22785_4888522576633_484431958_n.jpg

    OdpowiedzUsuń
  35. Dodałam twarogu zero % i wyszedł naprawdę dobry. Trzeba mu lepszą foremkę następnym razem sprawić.
    https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s480x480/22785_4888522576633_484431958_n.jpg

    OdpowiedzUsuń
  36. Aga,
    wyszedł śliczny!
    Twój jest zbity, w porównaniu z chlebkiem przepisu.
    W smaku pewnie też inny?
    Miło, że podzieliłaś się zdjęciem :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie tyle zbity co rozciągnięty,bo mam formę długości 20 cm no i może twaróg zrobił swoje. Smakuje jak chleb cebulowy o konsystencji razowego - taki lekko twardy. Idę robić kolejny,bo tamtego już nie ma.:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Czyli zasmakowało :)
    Może też spróbuję go tak upiec :)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  39. W wielu Twoich przepisach widzę, że mieszasz otręby owsiane z pszennymi. Czy jest to konieczne? Nie można dodać samych owsianych?

    OdpowiedzUsuń
  40. mam pytanie, bo planuje upiec ten chlebek. wcześniej mi nie wychodziły, chyba ustawiałam zbyt dużą temperaturę, bo spalały się na zewnątrz a w środku były jeszcze mokre.
    do jakiej temp musze obniżyć jeśli mam termoobieg?
    i czy chleb jest dobry po przechowywaniu w lodówce/zamrażarce?

    OdpowiedzUsuń
  41. Najlepiej zrezygnować z termoobiegu, bo jest zbyt agresywny do tego typu wypieków.
    Przy termoobiegu zmniejsza się minimum o 10-15 stopni, ale to przy zwykłych wypiekach, tutaj trzeba bardziej wysuszyć delikatniej.
    Możesz mrozić i trzymać w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Otręby owsiane i pszenne w konkretnych dawkach czyli 2 łyżki owsianych plus 1 łyzka pszennych zostały dobrane wg. Dukana, ze względu na właściwości czyli działanie w diecie jak i wartość węglową.
    Nie można aż do 3 fazy zmieniać proporcji.
    Jeśli użyłabyś np. samych owsianych 3 łyżki, to i tak mogłabys zjeśc chleba o równowartości tylko 2 łyżek :P
    Jedynie co do pszennych, to czasem można zamienić je na 1 łyżkę żytnich, ale nie na stałe.

    OdpowiedzUsuń
  43. Witaj :) właśnie chlebuś z Twojego przepisu jest w trakcie pieczenia :) boję się tylko trochę, bo piekę go w prodiżu.. Mam niesprawny piekarnik. Mam nadzieję, że się dopiecze. Formę posmarowałam dodatkowo delikatnie oliwą z oliwek, bo oczywiście po zrobieniu ciasta zorientowałam się, że nie mam papieru do pieczenia, jedynie papier śniadaniowy :D. Oooby wyszedł! Mam ostatnio straszny kryzys w diecie (jutro zaczyna się 4 miesiąc), sporo grzeszków ostatnio i muszę się wziąć w garść..
    Po wyjęciu chlebka napiszę jak wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Witam ponownie, to znów ja, anonim. Robiłam wczoraj chlebek i wyszedł nieziemski! Genialny! Pyszny! Ptasie mleczko normalnie :). Musiałam go dłużej potrzymać w prodiżu, wsadziłam go do zimnego prodiża (grzany tylko od góry) i razem piekło się to 55 min.

    Wiem, że będę go baaardzo często robić :) Nie ma to jak zjeść rano kanapkę z serem piórko i wędlinką z kurczaka :)

    Dziękuję Ci za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Własnie miałam pytać jak wyszedł :)
    Zastanawiało mnie jak Tobie wyjdzie, bo prodiż to trochę trudne urządzenie dla wypieków na dukanie :) przez to, że grzeje tylko od góry :)
    Ale super, że chlebek się udał :D
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  46. No właśnie ciężko mi opanować tę sztukę, by piec cokolwiek innego w prodiżu niż kurczaka. Próbowałam robić biszkopt, ale wyszedł mi zakalcowaty, niedopieczony naleśnik.
    Widzę, że będę często korzystać z Twoich pomysłów, więc zobaczymy jak się sprawdzą na owy twór do pieczenia :D

    pozdrawiam również :)

    OdpowiedzUsuń
  47. zrobiłam dzisiaj ten chlebek poprostu przepyszny!!! :-)... Dziękuje Aniu za to że stworzyłaś ten blog poprostu anioł z ciebie!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chlebek cudny ale chyba go musze trzymać w lodówce bo on jest na 4 dni a mi nie przetrwał taki ślimaczały się zrobił

      Usuń
  48. Proszę bardzo :)
    Ah, czasu nie mam ostatnio (staż mi się rozkręca, więc chodzę na razie jako wolontariusz i nie mam kiedy się zająć czymkolwiek).
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  49. upiekłam chlebek... mmmm rewelacyjny! z szynką i pomidorem smakuje jak najnormalniejszy chleb nie dukanowy!! cudowny! jestem drugi raz na diecie i poprzednim razem też piekłam chleb ale jedząc go nie mogłam zapomnieć że jestem na diecie. A ten... mmm :) do końca diety chyba będę go piekła choć nie wiem bo Ania robi mnóstwo pysznego pieczywa :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Spróbuj bułkę z patelni :) wszyscy się w niej zakochują :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Wczoraj upiekłam ten chlebek i rewelacja jak dla mnie nie jest bardzo mokry jak inne chleby Dukana no i oczywiście urósł ładnie a smak REWELACJA jeszcze do środka dodałam kminek no niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Właśnie się piecze :-) . Jeszcze 30 minut i będę się rozkoszować wypiekiem :-). Pozdrawiam Lena

    OdpowiedzUsuń
  53. mój ulubiony chlebek, polecam go wszystkim na grilla, smakuje lepiej niż jakikolwiek inny, po prostu niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  54. po świętach znowu ruszyłam z Dukanem 100% i właśnie upiekłam ten chleb. Pyszny i mięciutki.

    OdpowiedzUsuń
  55. Rewelacyjny ten chlebek.Właśnie jem tylko szkoda,że 2 kromki dziennie mogę zjeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko 2 kromki ci wychodzą? Może rób niższy a dłuższy? chleb dzielisz na 4 porcje.. spróbuj tez innych chlebków z mniejszej ilości otrąb :)

      Usuń
  56. Kolejny sprawdzony przepis! Chlebek wyszedł jak najbardziej. Z cebulką byłby z pewnością pyszny ale cebuli nie miałam, więc mój był z naturalną przyprawą z suszonych pomidorów, Bazyli i czosnkiem niedźwiedzim. Mam taką wątpliwość piszesz o cebuli prażonej, ale cebula prażona ta kupna ma bardzo dużo tłuszczu, może jest jakaś wersja której nie znam? Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dario,
      kupna jest dla osób nie na diecie (również korzystają z moich przepisów), dla dietujących jest domowa cebula z przepisu z linku w składnikach.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...