UWAGA!!! Powstała tutaj nieścisłość, mianowicie napisane jest 1 ŁYŻECZKA, ale dalej (zamieszczę za chwilę) napisane jest 1 ŁYŻKA, nadal zakładam, że i tak chodzi o łyżkę :)
Proszę nie mówić już, że skrobia ziemniaczana jest zabroniona :)
Więc.. tym skanem mam nadzieję zakończyć spór o używanie skrobi jak i budyniów :)
rany skad wzielas ta gazete? polecialam od razu do sklepu-ale w nr.12 nic nie ma o dukanie :(
OdpowiedzUsuńbo to jest nr 11 :)
OdpowiedzUsuńPS: i po prostu kupiłam :) Ale nie miałam przejściówki do drukarki więc dopiero teraz zamieściłam :)
OdpowiedzUsuńa w ostatniej ksiazce dukan wspominal o slodziku na bazie sacharyny? bo chyba pominelam...
OdpowiedzUsuńczytajac ten wywiad zdziwilam sie ze zaleca sacharyne ;)
Sacharyna to przecież słodzik.. wszystkie słodziki (prócz aspartamowych) są na sacharynie :)
OdpowiedzUsuńMonice chyba chodzi o to, że w pierwszej swojej książce zalecał właśnie tylko i wyłącznie aspartamowe słodziki.
OdpowiedzUsuńP.S. Fasolka się gotuje, kurak smaży, sos czosnkowy jest - jeju, kiedy ten obiad? ;)
Aha :)
OdpowiedzUsuńBo 30 lat temu jedynym słodzikiem był właśnie aspartam :) dopiero później weszły inne słodziki :) Stąd te zalecenia :)
Ja własnie wyłączyłam pulpety :) sos ala wegierki mam z wczorajszych placków ziemniaczanych :) I pieke właśnie ciasto marchwiowe i muffiny :)
Mam nadzieję, że mi ciacho wyjdzie, bo dałam tylko 2 jajka tak jak do pierników a piekę teraz w keksówce :) Najwyżej łyżką wyjem :)
hmm ja często robię budyń z całego opakowania i nie zaburzyło to mojej diety :) dlatego myślę że itak skłądniki muszą być dostosowane indywidualnie :)
OdpowiedzUsuńJak jest różnica pomiędzy słodzikiem na aspartamie a takim na sacharynie w takim razie?
OdpowiedzUsuńFajnie, że wrzuciłaś wywiad, mnie to generalnie denerwuje, że Dukan i jego dieta jest tak atakowany zewsząd, ale to normalne, że atakuje się to co jest na topie. Jakiś czas temu popularna była dieta kopenhaska i wówczas ją się smarowało. A Dukana najbardziej nie lubią podejrzewam producenci mąki, cukru i alkoholu ;)
Satyrja - podstawową różnicą między tymi słodzikami jest ich przeznaczenie. Pomijam już te wszystkie Ecoś tam, które oba zawierają ;) Ale sprawa jest prosta:
OdpowiedzUsuńsłodzik z aspartamem - TYLKO do dań zimnych, ponieważ powyżej bodajże 27 stopni Celsjusza traci swoje właściwości słodzące i staje się koszmarnie trujący dla organizmu.
słodzik z sacharynianem sodu (bo takie występują najczęściej) - do wszystkiego, w dowolnych ilościach ;) a zwłaszcza do pieczenia, bo zachowuje słodycz.
W sumie większośc wyjaśnione, prócz tego, że aspartam sam z siebie jest strasznie szkodliwy.
OdpowiedzUsuńJa nie używam niczego, co on ma, chyba, że nie mam na to wpływu np napoje
aniu a gdzie ten tekst, ze mozna jedną łyzkę, a nie łyzeczke???
OdpowiedzUsuńW drugich skanach :) w skróconych zasadach, znajdziesz na górze w zakładce dukan-ważne :)
OdpowiedzUsuńI tam jest napisane, że od 2 fazy wchodzi 2 łyzka skrobi :) choć tak naprawde to nie istotne czy łyżka czy łyżeczka bo chodzi o to, że jest to tylko dodatek do zagęszczenia tych rzeczy, których inaczej nie da razy upiec/gotować itd.
Są osoby, którym nawet 4 łyżki nie hamują diety a innym nawet łyżeczka sprawia zastoje, wszystko zalezy od organizmu :)
napisał, że można skrobię zmieniaczaną, ale w żadnym wypadku mąki a Ty twierdzisz, że to jest to samo..
OdpowiedzUsuńanonimowy,
OdpowiedzUsuńjest XXI wiek, w sieci odpowiedzi na każde pytanie, a ty nie wiesz jeszcze, że skrobia ziemniaczana i mąka ziemniaczana to ten sam produkt? jedynie nazwa handlowa zamienna :)
skoro to jest to samo, to dlaczego skrobię zmieniaczaną wg. Dukana można a mąki ziemniaczanej nie? :/
OdpowiedzUsuńJedna z nas pisze chyba szyfrem :) i to nie jestem ja :P
OdpowiedzUsuńGdzie jest napisane, że nie można mąki ziemniaczanej? (przy czym przypominam, że skrobia i mąka ziemniaczana to to samo, tylko nazwa zamienna, co nie znaczy, że ziemniaczanka jest stricte mąką).
w wywiadzie Dukan napusał. Zerknij na to. Ostatanie zdanie w odp na pytanie o skrobię.
OdpowiedzUsuńtrochę to nie jest doprecyzowane, bo zwykła mąka to moze byc i pszenna, ale z kontekstu wynika, na ziemniaczaną.
OdpowiedzUsuńa ja mam takie pytanie. jest strone www.sklepdukana.pl - jak nazwa wskazuje, rzeczy powinny byc dozwolone na diecie. Natomiast ja znalazłam tam wiele rzeczy, ktore mają zabronione składniki. czy ten sklep jest prowadzony faktycznie na produktach dozwolonych czy przez kogos kto nie ma zielonego pojęcia o tej diecie? Co sądzicie? Przed chwila sprawdzałam i aktualnie nie maja na stanie, ale były tam również ciasteczka owsiane Sante, ktore przeciez maja w skaldzie cukier!
OdpowiedzUsuńWszelkie pseudo sklepy reklamujące się jako sklepy dukana, czy oferty na all z opisem na dukana itd radzę omijać szerokim łukiem, bo to zdzierstwo i oszustwo jak sama zauwazyłaś.
OdpowiedzUsuńLudzie nieświadomie kupują rzeczy zakazane, które mozna dostac w każdym markecie za grosze a tam sprzedają za krocie! nawet zwykłe dozwolone budynie kupione w kauflandzie cenią sobie po 3-4 zł za sztukę?!, gdzie w zwykłym sklepie za 3-5 sztuk płaci się ok. 1,50.
Ktoś po prostu zwietrzył interes i żeruje na niewiedzy :(
Anonimowy z 28 lutego (od skrobi),
OdpowiedzUsuńproszę przeczytaj to, co napisałaś i to, co w wywiadzie :)
Dukan zabrania zwykłej mąki :)
Wotam jestem na diecie od chwili i mam pytanko jak jest z ilosciami jedzenia Nie chodzi mi tu o opychanie sie bynajmniej ale jem dosy duo czy mam sie jednak ogranicza ?
OdpowiedzUsuńWłaściwie ilościowo nie, chyba, że weźmiesz pod uwagę, że dukan zaleca podzielić jedzenie na 3 porcje po równą ilość białka, to może wydac się ograniczeniem.
UsuńGrunt to nie rozciągać żołądka.
Witam pisałam pózno w nocy i jak zwykle chochlik w klawiaturze miał używanie sorry za literówkę mam nadzieją że chciaż jest zrozumiałe Bardzo proszę o odpowiedz co z tymi ilościami jedzenia
OdpowiedzUsuńJak możesz przeczytac nie musisz ograniczac ilosci jedzenia jesli sa to oczywiscie czyste proteiny, ja np. zajadam bialy chudy ser prawie bez przerwy, zawsze jak tylko pomysle ze cos bym zjadla i efekty diety sa oszałamiajace :)))
OdpowiedzUsuńUWAGA, wyjaśnienie:
OdpowiedzUsuńmąka kukurydziana: 364 kcal / B 9 g / W 70 g / T 4 g
skrobia kukurydziana: 367 kcal / B 0,3 g / W 91,3 g / T 0,1
mąka ziemniaczana: 342 kcal / B 0,6 g / W 83,90 / T 0,1
Czyli mąka ziemniaczana ma podobne właściwości jak skrobia kukurydziana, ale obie mają więcej białka i mniej tłuszczu niż mąka kukurydziana. Wydaje mi się, że na tak niewielkie ilości, jakie należy stosować, to czego nie zastosujemy tak będzie dobrze! Nie można przesadzać :)