ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Wywiad z Dukanem

Powiększenie przez kliknięcie zdjęcia :) Zresztą, to chyba oczywiste :)
UWAGA!!! Powstała tutaj nieścisłość, mianowicie napisane jest 1 ŁYŻECZKA, ale dalej (zamieszczę za chwilę) napisane jest 1 ŁYŻKA, nadal zakładam, że i tak chodzi o łyżkę :)
Proszę nie mówić już, że skrobia ziemniaczana jest zabroniona :)
Więc.. tym skanem mam nadzieję zakończyć spór o używanie skrobi jak i budyniów :)

27 komentarzy:

  1. rany skad wzielas ta gazete? polecialam od razu do sklepu-ale w nr.12 nic nie ma o dukanie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. PS: i po prostu kupiłam :) Ale nie miałam przejściówki do drukarki więc dopiero teraz zamieściłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a w ostatniej ksiazce dukan wspominal o slodziku na bazie sacharyny? bo chyba pominelam...
    czytajac ten wywiad zdziwilam sie ze zaleca sacharyne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sacharyna to przecież słodzik.. wszystkie słodziki (prócz aspartamowych) są na sacharynie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Monice chyba chodzi o to, że w pierwszej swojej książce zalecał właśnie tylko i wyłącznie aspartamowe słodziki.

    P.S. Fasolka się gotuje, kurak smaży, sos czosnkowy jest - jeju, kiedy ten obiad? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aha :)
    Bo 30 lat temu jedynym słodzikiem był właśnie aspartam :) dopiero później weszły inne słodziki :) Stąd te zalecenia :)
    Ja własnie wyłączyłam pulpety :) sos ala wegierki mam z wczorajszych placków ziemniaczanych :) I pieke właśnie ciasto marchwiowe i muffiny :)
    Mam nadzieję, że mi ciacho wyjdzie, bo dałam tylko 2 jajka tak jak do pierników a piekę teraz w keksówce :) Najwyżej łyżką wyjem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hmm ja często robię budyń z całego opakowania i nie zaburzyło to mojej diety :) dlatego myślę że itak skłądniki muszą być dostosowane indywidualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak jest różnica pomiędzy słodzikiem na aspartamie a takim na sacharynie w takim razie?

    Fajnie, że wrzuciłaś wywiad, mnie to generalnie denerwuje, że Dukan i jego dieta jest tak atakowany zewsząd, ale to normalne, że atakuje się to co jest na topie. Jakiś czas temu popularna była dieta kopenhaska i wówczas ją się smarowało. A Dukana najbardziej nie lubią podejrzewam producenci mąki, cukru i alkoholu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Satyrja - podstawową różnicą między tymi słodzikami jest ich przeznaczenie. Pomijam już te wszystkie Ecoś tam, które oba zawierają ;) Ale sprawa jest prosta:
    słodzik z aspartamem - TYLKO do dań zimnych, ponieważ powyżej bodajże 27 stopni Celsjusza traci swoje właściwości słodzące i staje się koszmarnie trujący dla organizmu.
    słodzik z sacharynianem sodu (bo takie występują najczęściej) - do wszystkiego, w dowolnych ilościach ;) a zwłaszcza do pieczenia, bo zachowuje słodycz.

    OdpowiedzUsuń
  10. W sumie większośc wyjaśnione, prócz tego, że aspartam sam z siebie jest strasznie szkodliwy.
    Ja nie używam niczego, co on ma, chyba, że nie mam na to wpływu np napoje

    OdpowiedzUsuń
  11. aniu a gdzie ten tekst, ze mozna jedną łyzkę, a nie łyzeczke???

    OdpowiedzUsuń
  12. W drugich skanach :) w skróconych zasadach, znajdziesz na górze w zakładce dukan-ważne :)
    I tam jest napisane, że od 2 fazy wchodzi 2 łyzka skrobi :) choć tak naprawde to nie istotne czy łyżka czy łyżeczka bo chodzi o to, że jest to tylko dodatek do zagęszczenia tych rzeczy, których inaczej nie da razy upiec/gotować itd.
    Są osoby, którym nawet 4 łyżki nie hamują diety a innym nawet łyżeczka sprawia zastoje, wszystko zalezy od organizmu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. napisał, że można skrobię zmieniaczaną, ale w żadnym wypadku mąki a Ty twierdzisz, że to jest to samo..

    OdpowiedzUsuń
  14. anonimowy,
    jest XXI wiek, w sieci odpowiedzi na każde pytanie, a ty nie wiesz jeszcze, że skrobia ziemniaczana i mąka ziemniaczana to ten sam produkt? jedynie nazwa handlowa zamienna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. skoro to jest to samo, to dlaczego skrobię zmieniaczaną wg. Dukana można a mąki ziemniaczanej nie? :/

    OdpowiedzUsuń
  16. Jedna z nas pisze chyba szyfrem :) i to nie jestem ja :P
    Gdzie jest napisane, że nie można mąki ziemniaczanej? (przy czym przypominam, że skrobia i mąka ziemniaczana to to samo, tylko nazwa zamienna, co nie znaczy, że ziemniaczanka jest stricte mąką).

    OdpowiedzUsuń
  17. w wywiadzie Dukan napusał. Zerknij na to. Ostatanie zdanie w odp na pytanie o skrobię.

    OdpowiedzUsuń
  18. trochę to nie jest doprecyzowane, bo zwykła mąka to moze byc i pszenna, ale z kontekstu wynika, na ziemniaczaną.

    OdpowiedzUsuń
  19. a ja mam takie pytanie. jest strone www.sklepdukana.pl - jak nazwa wskazuje, rzeczy powinny byc dozwolone na diecie. Natomiast ja znalazłam tam wiele rzeczy, ktore mają zabronione składniki. czy ten sklep jest prowadzony faktycznie na produktach dozwolonych czy przez kogos kto nie ma zielonego pojęcia o tej diecie? Co sądzicie? Przed chwila sprawdzałam i aktualnie nie maja na stanie, ale były tam również ciasteczka owsiane Sante, ktore przeciez maja w skaldzie cukier!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszelkie pseudo sklepy reklamujące się jako sklepy dukana, czy oferty na all z opisem na dukana itd radzę omijać szerokim łukiem, bo to zdzierstwo i oszustwo jak sama zauwazyłaś.
    Ludzie nieświadomie kupują rzeczy zakazane, które mozna dostac w każdym markecie za grosze a tam sprzedają za krocie! nawet zwykłe dozwolone budynie kupione w kauflandzie cenią sobie po 3-4 zł za sztukę?!, gdzie w zwykłym sklepie za 3-5 sztuk płaci się ok. 1,50.
    Ktoś po prostu zwietrzył interes i żeruje na niewiedzy :(

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy z 28 lutego (od skrobi),
    proszę przeczytaj to, co napisałaś i to, co w wywiadzie :)
    Dukan zabrania zwykłej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wotam jestem na diecie od chwili i mam pytanko jak jest z ilosciami jedzenia Nie chodzi mi tu o opychanie sie bynajmniej ale jem dosy duo czy mam sie jednak ogranicza ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie ilościowo nie, chyba, że weźmiesz pod uwagę, że dukan zaleca podzielić jedzenie na 3 porcje po równą ilość białka, to może wydac się ograniczeniem.
      Grunt to nie rozciągać żołądka.

      Usuń
  23. Witam pisałam pózno w nocy i jak zwykle chochlik w klawiaturze miał używanie sorry za literówkę mam nadzieją że chciaż jest zrozumiałe Bardzo proszę o odpowiedz co z tymi ilościami jedzenia

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak możesz przeczytac nie musisz ograniczac ilosci jedzenia jesli sa to oczywiscie czyste proteiny, ja np. zajadam bialy chudy ser prawie bez przerwy, zawsze jak tylko pomysle ze cos bym zjadla i efekty diety sa oszałamiajace :)))

    OdpowiedzUsuń
  25. UWAGA, wyjaśnienie:

    mąka kukurydziana: 364 kcal / B 9 g / W 70 g / T 4 g

    skrobia kukurydziana: 367 kcal / B 0,3 g / W 91,3 g / T 0,1

    mąka ziemniaczana: 342 kcal / B 0,6 g / W 83,90 / T 0,1

    Czyli mąka ziemniaczana ma podobne właściwości jak skrobia kukurydziana, ale obie mają więcej białka i mniej tłuszczu niż mąka kukurydziana. Wydaje mi się, że na tak niewielkie ilości, jakie należy stosować, to czego nie zastosujemy tak będzie dobrze! Nie można przesadzać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...