ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 7 czerwca 2011

Potrawka warzywna z kurczakiem - Dukan

Potrawka jest banalnie prosta, wymaga tylko 1 patelni :)
Robi się dość szybko i sprawnie, właściwie wystarczy pokroić, wrzucić, zamieszać i gotowe :)
  • 3 pomidory (sparzone, zdjęta skóra, pokrojone w kostkę)
  • czosnek w ząbkach (dałam całą główkę, bo kocham czosnek i nie czuć go mocno tutaj)
  • kubek lub salaterka brokuła i marchwi (miałam mrożone)
  • 1 kostka rosołowa
  • pierś z kurczaka (wcześniej usmażona, posiekana na drobne wiórki lub dowolnie)
  • przyprawy: pieprz czarny, bazylia, oregano, chilli
  • 1 łyżka cebuli suszonej lub prażonej
Czosnek posiekać drobno. Rozgrzać na teflonie 1-2 łyżki wody, rozpuścić w tym kostkę rosołową (opcjonalnie dolać łyżkę wody) Dodać czosnek, przesmażyć go kilka chwil na średnim ogniu. 
Dodać pokrojone pomidory, odparowywać je kilkanaście minut na średnim ogniu aż zgęstnieją.
Do zagęszczonych pomidorów włożyć lekko odmrożone warzywa i kurczaka :)
Mieszać aż warzywa przejdą ciepłem :)
Jeśli lubi warzywa na bardzo miękko, może uprzednio je ugotować, dodać na sam koniec, tuż przed wykładaniem na talerz, ALE pamiętajcie, że im mniejsza ingerencja w warzywa tym więcej witamin :)

22 komentarze:

  1. "Autor: BornIntoChaos o 11:11"
    Uwielbiam takie szczególiki XD
    Tak czy inaczej, już wiem ze dziś nastąpi kolejna modyfikacja twojego przepisu XD Kurczak ale boloneseee. Musze tylko bazylie obskubać z liści ;)
    No i ładne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie :) a czemu je lubisz? :)
    Miłego skubania :) Mnie nie stac na prawdziwą bazylię a jak zasadziłam to nie urosła wredna jakaś była, nie chciała dac się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tymi ziołami z doniczki też jakoś u mnie lipa. Zasadziłam koperek, klapa, szczypior z nasion, klapa, bazylia, klapa...
    A ja dzisiaj pulpety gotowane z piure kalafiorowym i zabieram się za krajankę, ale aromat mam w płynie i zastanawiam się ile go dać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Płynny zależy od intensywności, spróbuj dać 15 kropli, jeśli po wymieszaniu wszystkiego nie będziesz czuć zapachu, dodaj więcej, ewentualnie spróbuj po wymieszaniu przed dodaniem jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :-) Najgorsze to, to, że mam tak chore gardło, że ledwo wyczuwam smaki, ale nie mogę się oprzeć od wczoraj, kiedy dotarły do mnie aromaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To daj znać jak z dozowanie kropelkowym :)
    A na opakowaniu nie było napisane dozowanie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, 0,3-2,5g/kg, a w opakowaniu jest ok 10g.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bo są fajne. Tak jak 12:12 albo wszelkie inne godziny gdzie się cyferki powtarzają ;) lubię to ;p
    A moja bazylia... cóż. Nie wygląda najokazalej, ale żyje i pachnie bazylią. Na cebuli kiedyś szczypiorek hodowałam ale potem zrobił się łykowaty i poszedł do kosza.
    A koperku w ogóle nie znoszę XD

    OdpowiedzUsuń
  9. Moniko,
    szczypior z cebuli to jak mała byłam na parapecie w misce z wodą się hodowało :)
    Koper był zawsze największym świństwem świata razem z natką, ale przyznam, że na dukanie zmieniają się wieloletnie okropności w coś dobrego, ale nadal świeżego nie ruszę, tylko suszony :) Więc jak widać, dukan robi mi pranie kubków smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda pysznie muszę poczekać kilka dni na PW i zrobię

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja mam dziś znów warzywka :) Niestety zazwyczaj wymyślam coś nowego zamiast wracać do moich sprawdzonych :(
    Więc niestety brokuły z marchwią wylądowały obok pyzów bez mięska dzisiaj :)
    Ale szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już myślałam, że zlikwidujesz bloga ! Codzień wchodzę z nadzieją, że coś nowego znajdę :D ale nigdy nie zostawiam komentarzy..

    OdpowiedzUsuń
  13. Różne wariacje na temat kurczaka z warzywami dość często goszczą w mojej diecie.
    Apetycznie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Do tego polecam jeszcze dodać bakłażana lub cukinię :)
    Mniam.
    Ja robię często coś w stylu adżabsandała i wychodzi pycha.

    Pozdr.
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  15. Lili,
    bakłażan i cukinia absolutnie nie wchodzą w menu :) Nie przepadam za cukinią a bakłażan brzmi cukiniowo-niejadalnie :)
    A ten styl to ke?

    turlaczku,
    kurczaka z warzywami zazwyczaj uwielbiałam po prostu z fasolką zieloną, pieczarkami lub w mieszance chińskiej :) Ostatnio pokusiłam się o taką "wytworną" kombinację :) Sos pomidorowy robię już od kilku lat, ale bardziej w stylu indyjskim :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aniu,
    wpisz w google "adżabsandał" to wyskoczą Ci przepisy na ten przysmak :)
    Potrawa pochodzi z kuchni ormiańskiej.
    Mi bardzo smakują tego typu rzeczy, więc jak ktoś lubi cukiniowate rzeczy to śmiało może robić :)

    Lili

    OdpowiedzUsuń
  17. To ja w kwestii cukiniowych wypadam, bo nie lubię, kiedyś jadłam placki z cukini, ale jakoś się tak przejadły, że nie mogę na to już patrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam dzisiaj na obiad - PYCHA!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zjadłam dzisiaj na uczelni. Na zimno, bo niestety nie było mnie cały dzień, więc musiałam wcześniej zrobić. Było bardzo smaczne, przez noc fajnie smaki się zmieszały, choć na ciepło na pewno byłaby lepsza :) Tak czy inaczej, bardzo smaczna :D Jutro wypróbuję Twój sosik a'la węgierski :)

    OdpowiedzUsuń
  20. W sumie większość jedzenia na ciepło jest lepsza w smaku :) Co jednak niektórym nie ujmuje niczego gdy są zimne :)
    Fajnie, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...