ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 21 września 2011

Chleb Czosnkowy (grzankowy) - Dukan

Typ chleba, który uwielbiam robić - twarogowy, więc ma duużo białka, prosty do podziału (na pół) i jest dużo kromek :)
Chleb dość specyficzny dzięki mleku w proszku, jest trudny do opisania.. taki sztywniejszy jakby.. 
Musicie spróbować :)
Dlaczego grzankowy? Bo dzięki temu, że jest specyficzny w konsystencji idealnie nadaje się na czosnkowe chlebki-grzanki jak i grzanki w kostce :)
  • 250g twarogu Zielona Łąka
  • 6 łyżek otrębów
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w fazie uderzeniowej 0,5 łyżeczki sody)
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5-2 łyżeczek czosnku
  • 2 jajka
Piekarnik nastawić na 170-175* formę jeśli nie jest silikonowa wyłożyć papierem do pieczenia.
Suche składniki wymieszać. Twaróg odcisnąć z wody ręcznikiem. Dodać do suchej masy, dodać jajka i zmiksować dokładnie.
Przełożyć do formy. Piec 40minut.
Po upieczeniu potrzymać kilka minut w uchylonym lekko piekarniku, wyjąć z formy i zostawić w uchylonym lekko piekarniku na kratce aż się wystudzi i wyschnie :) NAJLEPIEJ całą noc.

62 komentarze:

  1. O! Nowy chlebuś! Z chęcią wypróbuje ten nowy przepis. Aniu, jakie wymiary ma Twoja blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm.. jakie wymiary.. nigdy nie pamiętam, ale gdzieś pisałam w komentarzach więc zaraz poszukam :) i ci tutaj napiszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 22x10,5 silikonowa forma :) i to jest wewnętrzny wymiar więc zewnętrzne krawędzie są szersze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki, dzięki!! :D A myślisz, że taki chleb można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mrożę właściwie wszystko :)
    Nawet białka z jaj :)
    Zwłaszcza chleby :D

    OdpowiedzUsuń
  6. oki, to upiekę większą ilość i zamrożę parę sztuk. Dam znać jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wypróbowałam!!Jest idealny, dotychczas piekłam chleb z Twojego wcześniejszego przepisu ale muszę przyznać, że ten według mnie jest znacznie lepszy:) Właśnie go wcinam:) Dziękuję i pozdrawiam:) Karola

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie można kupić mleko w proszku z mlekowity ,
    ja do tej pory /o zgrozo ! / kupowałam mleko z gostynia
    Renia

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietny Chlebek ;p) Kurcze a ja pogrzeszylam :( Kopniaka mi trzeba ,bo nigdy nie schudne :(Dzieki Aniu,ze jestes.Zawsze mnie mobilizujesz swoimi przepisami.:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Reniu,
    wszystkie produkty są opisane w zakładce produkty ;;)

    OdpowiedzUsuń
  11. spadlas mi z nieba, twoj makaron uratowal mi zycie a dzis bede piekla chlebek..twoja strona jest u mnie jako 1 w ulubionych:)powinni ci placic za to ze pomagasz desperatom;)pozdrawiam i dziekuje ze tu jestes

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem dlaczego mówicie zawsze o tym płaceniu?
    Przecież nikt tego i tak nie będzie robił heheh ;;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skad wiesz? od LAT marze o jakiejś jadłodajni dietetycznej. Gdzie można na diecie wyjść na miasto i bez wyrzutów sumienia sobie coś przekąsić a nie zawsze mieć w torbie i wcinać ukradkiem jak bandyta, albo nosic lyzeczke by zjesc zakupiony serek wiejski. Moglabys wg mnie otworzyc biznes tam, gdzie mieszkasz. Zastanawialas sie kiedys nad tym? Jak nie to pod rozwage :)

      Usuń
    2. Rozważałam, ale w słupsku częśc gastronomiczna i nie tylko zazwyczaj szybko upada, choć jest wiele stałych miejsc które istnieją.. wątpie by słupskie budżety mieszkańców uwzględniały dietową gastronomię. Zresztą otwieranie jakiejkolwiek gastronomi to za duże ryzyko wtopy i trzeba mieć niezłą kasę na inwestycję.

      Usuń
  13. Zrobiłam go niedawno na jutro, ale musiałam spróbować i niesamowite jest to, że nie wyczuwa się w nim smaku sera ;) A robiony w formie silikonowej dodatkowo ma super chrupiącą skórkę. Mniam:P

    OdpowiedzUsuń
  14. wydaje mi się, że nawet w zwykłej formie jest chrupiący :) bo taki myk jest w pieczeniu na twargu :)
    Ale przyznam, że silikonowe formy potegują chrupanie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja odrobinke zmienilam, dalam lyzeczke czosnku i pol kostki cebulowej knorra.... Chlebek jest tak pyszny, ze zjadlam polowe jeszcze "na cieplo"... poki co, choc polowy przepisow jeszcze nie wyprobowalam, to ten chlebek jest u mnie no1! :) nowa...

    OdpowiedzUsuń
  16. To musiał być świetny cebulkowo-czosnkowy :)
    Fajny jest on dzięki mleku w proszku, mój nawet lekko błyszczał w środku :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Owszem, pyszniutki az mi reszta domownikow podjada :P i pachnie w calym domku...

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały chlebek! Mimo że zapomniałam dodać proszku do pieczenia :))

    OdpowiedzUsuń
  19. To dobrze, że tylko poboczny składnik zapomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj Anno .
    Twój przepis na chlebek jest znakomity .
    Pychotka ...właśnie wyjęłam z pieca i spróbowałam
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Witaj Anno .
    Twój przepis na chlebek jest znakomity .
    Pychotka ...właśnie wyjęłam z pieca i spróbowałam
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. To super, bo mnie wczoraj nie wyszedł, ale z mojej winy, bo przekręciła mi się grzałka na większą moc i się cholerstwo spiekło tylko zamiast ładnie obeschnąć i upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Aniu, bardzo Ci sie udal ten przepis! Pieke ten chlebek z dodatkiem swiezego czosnku (1 duzy zabek, wrzucam do blendera razem z twarogiem) i 1 czubata lyzeczka skarmelizowanej czerwonej cebuli - pycha! I znow sie powtorze - dziewczyny w pracy nie moga uwierzyc, ze to jest wypiek bez maki i do tego dietetyczny!
    Pozdrawiam, Krecia

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubie dodawać suszony, bo jest bardziej intensywny :)
    skarmelizowana czerwona cebulka brzmi świetnie,,, chrupałabym pewnie taką samą bez niczego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale ten zabek swiezego czosnku to dodatek - daje tez suszony, jak w przepisie - w ogole czosnek KOCHAM i (nad)uzywam! A ta cebulka to "Caramelised Onion Chutney" z ASDy, bardzo dobry do roznych kulinarnych eksperymentow :)
    Pozdrawiam, Krecia

    OdpowiedzUsuń
  26. Czosnku możesz bez ograniczeń, chodziło mi o to, że wolę proszkowany, bo jest intensywny i nie musze czekać aż np sos naciągnie smakiem czosnku, bo jak kroję ząbek, to za dłuugo trzeba czekac aż puści ten smaczek.
    Cebulka nie mam pojecia gdzie ty to kupujesz :) ta ASDa?

    OdpowiedzUsuń
  27. Kochana, cebulka to z ASDy w Anglii, dzieci mi przywoza, u nas podobno tez mozna kupic jak sie poszuka w sklepach internetowych. Ale z Anglii taniej jest (no a za dostawe nie place nic a nic :).
    Pozdrawiam,
    Krecia

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszny chlebek chyba na stałe zagości w moim codziennym życiu z dukanem, no i grzybowa na świeta bedzie miała grzanki ;). Uwielbiam Twojego Bloga chyba sie od niego uzależnię ;)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  29. Kasiu,
    to super :) ciesze się, że się uzależniasz heheh :)
    pozdrawiam
    /bye

    OdpowiedzUsuń
  30. Aniu!
    Ten chlebek jest naprawdę pyszny; przechowuję w lodówce i jem jako grzanki, najczęściej z serem smażonym z kminkiem.
    Pozdrawiam, Anita

    OdpowiedzUsuń
  31. Aniu Twój blog zachwyca. Przepisy i to co z nich powstaje wygląda obłędnie. Ja jednak mam cały czas problem z chlebem. Wychodzi mokry i ma zaledwie 1cm wysokości. Nie wiem gdzie robię błąd, a tak chcę zrobić tą dietę Dukana i bez chleba nie dam rady. Zastanawiam się, czy czasem, nie ma to związku z tym, że mam za dużą keksówkę kopertową (30x12x8) i piekę z termoobiegiem. Proszę o pomoc, bo bez chleba nie mogę zacząć, a mój po wyciągnięciu jest mokrym plackiem ze spaloną powierzchnią :) Pozdrawiam

    Dominika

    OdpowiedzUsuń
  32. Dominiko,
    to już wiesz, że chlebek nie wychodzi ci, bo masz termoobieg i za dużą blaszkę :)
    Dlatego jest spalony, bo nie zmniejszyłas do termoobiegu temperatury i czasu.
    Na przyszłość polecam Chleb Lniany :) jest najlepszym jaki zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Co za fantastyczny przepis!:D Ztostowałam go i zjadłam z posiekanym pomidorem<3

    OdpowiedzUsuń
  34. A jakie mleko w proszku używasz? Ja znalazłam tylko takie odtłuszczone, ale w granulkach. Czy to będzie TO?!

    OdpowiedzUsuń
  35. Forma Mlekowita granatowa paczka 250g, kupuje w Netto, ale w innych marketach też jest.
    Proszkowe a granulowane to 2 różne mleka, twoje jest złe, bo sie nei rozpuszcza, tylko robi grudy i ma więcej węgli.

    OdpowiedzUsuń
  36. witam, jakie otręby do tego przepisu??

    OdpowiedzUsuń
  37. Hehe, zawszę pisze a tu jak widać skleroza :)
    Jak zawsze te same - 4 owsiane plus 2 pszenne i nie milone :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Tak właśnie pomyślalam:) Dzięki za odpowiedź. Zrobiłam, ale zapomniałam dodać czosnku;)) Nie był jednak najlepszy ze smutkiem przyznaje, bo liczyłam na niego okropnie. Może to z braku czosnku?

    OdpowiedzUsuń
  39. Możliwe, że dlatego.. wkońcu czosnek nadaje ten smaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Jestem w trakcie pieczenia chlebka, dam znać jak wyszedł;)

    OdpowiedzUsuń
  41. No przepyszny, dzisiaj jestem w trakcie pieczenia do w foremkach"mufinkach", bo niestety dysponuje tylko prodiżem, więc ciężko kupić taką formę, która pasowałaby gabarytowo.Dziękuję pięknie za przepis mniam, mniam;))

    OdpowiedzUsuń
  42. Pierwsza próba wyszła średnio,keksówka na ten chlebek jest za duża i był bardzo niski.Dzisiaj pomniejszyłam keksówkę od środka folią aluminiową i wyszło ok:D Nie miałam mleka w proszku i zamiast niego dałam dużą łyżkę skrobi.Właśnie zjadłam tosty z tego chlebka z Piórkiem i szynką,pychota! :) _karolina

    OdpowiedzUsuń
  43. Karolino,
    moja silikonowa forma jest raczej mniejsza niż te metalowe, ale podoba mi się pomysł z pomniejszeniem folią :)

    OdpowiedzUsuń
  44. witam, chodzi mi o chlebek czosnkowy. Można go jeść rozumiem w fazie uderzeniowej, ale tam jest proszek do pieczenia, a jest zakazany. Dzieki za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  45. Oczywiście, że można :) Ale jak widziałaś go w zakładce z przepisami na fazę uderzeniową, to chyba przeoczyłaś takie pięknie drukowane czerwone literki :) które to wyjaśniają, że przepisy nie są jeszcze poprawione, dlatego trzeba zwrócić uwagę, na to czego się nie je wtedy i czym to zamienić (tutaj odnośnie proszku było napisane).
    Tak więc zapraszam do przewinięcia zakładki do góry :)
    pozdrawiam i miłego dietowania :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Aniu chlebek rewelacja!!! Znudzily mi sie juz te buleczki z mikrofali co robilam i nagle taka odmiana. Mialam mleko granulowane wiec dodalam lyzke skrobi. Dodalam czosnek staropolski w ktorym jest jeszcze kminek i ziola. Cos wspanialego:))) Dziekuje jeszcze raz ze jestes:)
    Pozdrawiam cieplutko Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgorzato,
    zawsze poleca próbować rózne pieczywka :)
    Bardzo mnie cieszy, że chlebek sie spodobał :)
    W formie grzanek jest jeszcze super :D
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Aniu to jeszcze raz ja Małgorzata, mam pytanie odnosnie jajek w chlebku. Przeraza mnie ilosc ich spozywana na tej diecie i nie wiem czy chlebek uda mi sie kiedy dodam tylko 1 jajko i bialko. Mam jeszcze pyatnie czy mozna zalogoac sie gdzies u Ciebie na stronce zebym nie musiala tu wchodzic jako anonim:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Uda się :) jajka są do spulchnienia masy jak i sklejenia :)
    Może spróbuj chlebków z mikrofali i z pieca bez jajek? ciasto bez jajek również mam :)
    Co do logowania to konto google musisz mieć (chyba pocztę?) google + lub profil bloggera :)
    Spróbuj poszukać rejestracji na google lub google.com

    OdpowiedzUsuń
  50. witam czy ten chlebek wyszedłby na normalnych drożdżach? Jeśli tak to jaką ich ilość należałoby użyć?

    OdpowiedzUsuń
  51. Tak, drożdże są do smaku :) takie chlebki praktycznie nie rosną :) bo nei ma tu glutenu z mąki.
    Możesz dać zwykłe, myslę, że 2 łyżeczki.

    OdpowiedzUsuń
  52. Witam Wszystkich. Od tygodnia czytałam Aniu twój blog, próbowałam przepisów, zrobiłam zakupy i od dzisiaj jestem na Dukanie. Od stycznia katowałam się dietą 1000 kcal i choć schudłam 5 kg to jednak wciąż byłam głodna i podjadałam. Zawsze w tygodniu robiłam sobie jeden dzień gdy jadłam wszystko co odstawiałam w tygodniu bo nie mogłam sobie odmówić. Nie wiem jak będzie teraz ale się zaparłam. Robię sobie 5 dni czystych protein a w piątek przejdę na 2 fazę. W te pierwsze pięć dni odstawiam skrobię (ale się za kukurydzianą nałaziłam, ufff...), zaprawę malinową, jogurty owocowe - jedynie jovi o% wanilię kupiłam , bo wanilia dozwolona, soję i len - niestety trafiłam na ten jednokrotnie odtłuszczony innego nie mogłam dostać. Chlebek z przepisu wyszedł świetnie, robiłam na 6 dni, głównie przez to, że w pracy chce jeść podobnie jak inni, także jedną sztukę zrobiłam z czosnkiem, jedną bez no i upichciłam bułeczki z aromatem maślanym (taaak, wypiekarnia rządzi:) - powinni Ci Aniu płacić za ich reklamowanie). Opracowałam metodę krojenia chleba na 3 równe części i podłużnie na pół co mi daje 6 słusznych kromek:) czyli 3 na dzień, a to jest naprawdę sporo:D Zdziwiłam się, że tego tyle wyszło. Nie mogę się doczekać aż po uderzeniowej upichcę chleb lniany, bułeczki lniane i paszteciki/chleb sojowy;D Mam nadzieję, że będą pyszne. Za bardzo mi nie wychodzą przepisy z ubijaniem białek i trochę przy tym fatygi jest zatem te trzy mam nadzieję, że będą przepyszne, no i ten grzankowy, który póki co jest moim faworytem. Obawiam się nieco weekeendów zwłaszcza sobót, bo zawsze są znajomi i alkohol kusi, ale stwierdziłam, że w te dni będę robić babeczki, lub inne słodkości dozwolone by ugłaskać słodyczowego potwora we mnie a od alkoholu jakoś się będę migać ( pepsi max, oranżada z biedronki, woda z zaprawą malinową). Mam nadzieję, że dam radę, twój blog nastawił mnie bardzo pozytywnie za co Ci ogroomnie dziękuję. A no i czekam po uderzeniówce, aż zrobię makaron, wtedy dni białkowe będą dużo łatwiejsze do przetrwania;D Pozdrawiam Cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  53. na 1 fazie soda??mozna?i czosnek granulowany mozna? pozdrawiam Aniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) nie można proszku do pieczenia, ale sodę już tak (bo proszek zawiera mąkę a soda nie). Czosnek to przyprawa a w uderzeniówce można wszystkie przyprawy.

      Usuń
  54. Jest genialny i prosty. Właśnie piekę drugi raz, ale podwójną porcję. Ja dodaję jeszcze siemię lniane, łyżeczkę cebuli suszonej, szczyptę papryki chilli. Jak już wyłożę formę ciastem posypuję sezamem plus siemię lniane. Mam nadzieję, że Twój chlebek sprawi, że wytrzymam na dukanie trochę dłużej niż ostatnio:) Dziękuję za stronkę, czerpie z niej garściami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie, że chlebek smakuje :) przyprawiać można wszystko i zawesze jak tylko się chce i lubi :) choć ten smakuje mi ot tak w najprostszej formie :)
      polecam też inne wypieki :)
      pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...