Najlepsze ciasto jakie udało mi się zrobić!! Jeśli lubicie smak owoców leśnych to coś dla was, jeśli nie przepadacie, to uwierzcie mi, ale zakochacie się w tym smaku :) Nie lubiłam smaku owoców leśnych, nie spodziewałam się, że wyjdzie taki smak i jestem miło zaskoczona efektem, który uzyskałam :)
CIASTO JEST BARDZO PROSTE, NIEPROBLEMOWE I DOŚĆ SZYBKIE W WYKONANIU!!
robi się bardzo płynnie, jedna rzecz po drugiej :)
Jest więcej opisu ciasta niż roboty :)
- BISZKOPT:
- 3 jajka
- 3 łyżki słodziku w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40gram budyniu lub skrobi
- aromat waniliowy i maślany
- 1 łyżka mleka
- MARMOLADA: do posmarowania biszkoptu
- 6 łyżeczek róży w proszku
- słodzik do smaku (u mnie 6 tabletek)
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego (do smaku)
- 200ml wody
- "KRUCHY" PLACEK:
- 3-4 tabl. słodziku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki otrębów (2o+1p) lub (2,5o+1,5p)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat maślany lub waniliowo-śmietankowy
- 1,5 łyżki serka homo (wziąć z porcji serka przeznaczonego na krem, jeśli nie mamy więcej serka homo)
- 3 łyżki mleka w płynie
- MASA JOGURTOWO-MALINOWA:
- 400gram jogurtu
- 300gram homo (-1,5 łyżki na kruchy placek)
- słodzik do smaku
- aromat cytrynowy!!
- 2,5 łyżki żelatyny
- 100ml syropu malinowego (zaprawy)
I. Zalewamy różę wodą, dodajemy słodzik i kwasek i odstawiamy na bok.
II. Pieczemy biszkopt.
III. Pieczemy "kruchy" placek. I w czasie jego pieczenia lekko odparować (zagęścić) marmoladę na małym ogniu.
IV. Smarujemy biszkopt gorącą marmoladą, rolujemy od szerokiej strony na roladę. Kroimy w plastry grubości 1cm. wykładamy tortownice.
V. Przygotowujemy masę jogurtowo-malinową. Zalewamy, przykrywamy plackiem.
Na biszkopt:
1.Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Nie można biszkoptu włożyć do zimnego pieca.
2.Największą blachę, taką jak w komplecie do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
3.Oddzielamy żółtka od białek. Możemy najpierw ubić mocno białka ze szczyptą soli.
4.Żółtka zasypujemy słodzikiem w proszku, proszkiem do pieczenia, budyniem i aromatami (zanim ubijemy białka) i miksujemy na gładko, dodajemy 1 łyżkę mleka w płynie. Miksujemy. Dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Wylewamy na blachę i szybko równo rozsmarować. Piec 10-12 min w 200 stopniach. (nie spiec mocno, bo piec piecowi nie równy).
5.Po wyjęciu wykładamy biszkopt na ściereczkę, zdejmujemy papier, przykrywamy wilgotną ściereczką i odwracamy go tak, by spód leżał na wilgotnej ścierczce. Smarujemy gorącą marmoladą wierzch biszkoptu.
W czasie gdy piecze się biszkopt, przygotowujemy kruchy placek:
1.Tortownicę wykładamy papierem.
2.Mieszamy suche składniki, dodajemy serek homo i mleko, na końcu jajko. Mieszamy dokładnie w miseczce. Przed końcem pieczenia biszkoptu wlewamy masę do tortownicy. Po wyjęciu biszkoptu zmniejszamy temp. na 180 i pieczemy ok 15-20 min, aż placek będzie suchy i dobrze wypieczony, wręcz kruchy :) Gdy będzie się piekł, może puchnąć, więc trzeba go nakłuć, by opadł.
3.Odstawiamy do przestygnięcia.
Masa jogurtowo-malinowa:
1. Rozpuścić żelatynę w ok ćwierć do pół szklanki gorącej wody.
2. Jogurt zmiksować z serkiem homo, słodzikiem, aromatem cytrynowym.
3. Cienkim strużkiem wlać ostudzoną żelatynę, ale zostawić ok 1,5 łyżki płynnej żelatyny.
4. Większą połowę białej masy wlać do tortownicy, wyrównać.
5. Do reszty dodać 100 ml syropu malinowego, miksując dodać resztę żelatyny. wlać na białą masę i lekko przemieszać lub zrobić wgłębienia łyżką. by uzyskać efekt fali biło różowej (jak na zdjęciu wyżej).
6. Nakryć plackiem kruchym. Odstawić do lodówki najlepiej na noc, bo dobrze stężało i placek ładnie zmiękł :)
7. ciasto po wyjęciu odwrócić od góry dnem i spód jest górą ciasta :D
1. Posmarować biszkopt marmoladą.
Zawinąć w roladę zaczynając od szerokiego brzegu.
2. Pokroić biszkopt na plastry grubości max. 1cm.
3. Ułożyć plastry biszkoptu w wyłożonej papierem tortownicy.
4. Wlać białą masę, a na nią malinową.
5. Nakryć "kruchym" ciastem.
Wygląda cudownie, podziwiam za pomysłowość:)
OdpowiedzUsuńnie no padłam ! co za wyobraźnia jesteś niesamowita :)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńZakochałam się. Jak tylko się przeprowadzę i będę miała normalny piekarnik, zrobię to! :D
OdpowiedzUsuńZ tym ciastem to jest tak, że jak byłam dzieckiem, to gdzieś w jakiejś niemieckiej książce z przepisami widziałam zdjęcie tego ciasta i jedyne co pamiętam to to, że miało maliny w kremie.
OdpowiedzUsuńTak mi się spodobało, że całe życie chciałam je zrobić, ale nie wiedziałam jak i co dodać.
Ostatnio chciałam jakieś nowe ciasto wymyślić i przypomniałam sobie to :) tylko musiałam kilka dni zastanowić się nad tym co dodać do środka i jakie proporcje i miałam nadzieję, że uda mi się zrobić je za pierwszym razem, i myślę, że wyszło rewelacyjnie, tylko biszkoptu mi zabrakło, żeby było ściśle przylegające plastry wyłożone, dlatego trzeba zrobić go jak najdłuższy :)
A nie spodziewałam się smaku owoców leśnych :)
Szkoda tylko, że tak trudno było mi zrobić mu dobre zdjęcie bo wygląda w rzeczywistości bardziej niż nieziemsko :D
zakochałam się !!! Proszę Cię upiecz taki dla mnie, bo ja mam dwie lewe ręce do takich cudeniek !! :))
OdpowiedzUsuńNiezla robota! :) I kto by pomyslal ze to ciasto jest dietetyczne! :)
OdpowiedzUsuńten tort jest naprawdę bardzo łatwy, więcej trwa opisanie go niż zrobienie :)
OdpowiedzUsuńRobi się wszystko, gdy pieką się ciasta, więc zajmuje on mniej niż godzinę, ale więcej niż 30 minut, bo tyle trwa mniej więcej pieczenie obu ciast :)
Jak naszykujesz wcześniej składniki to naprawdę ci się uda :)
Wspaniały tort napewno go zrobie , bo aż sie o to prosi :) jestes genialna naprawdę masz głowe pełną pomysłów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Powiedz mi gdzie kupujesz syrop ? czy on jest bez cukru?
OdpowiedzUsuńSyrop (zaprawa do napojów) kupuję w Lidlu, jest bez cukru, zawsze była etykieta czerwna z 0%, teraz jest z malinami zielono-czerwona, kosztuje 1,29 za 1 litr. curu nie ma wogóle, tylko 0,1% soku z malin, albo koncentratu z soku z malin? W każdym razie to 0,1 to nawet nie 0,5 czyli nieodczuwalna dawka, to tak jak z proszkiem do pieczenia, jest w nim mąka a można :)
OdpowiedzUsuńdzięki , widzisz kto pyta nie błądzi , spisuje sobie wszystko na karteczkę co gdzie kupić :)he he
OdpowiedzUsuńJak mam czas to wertuję po półkach , można czasem trafić coś ciekawego.
Jest nawet post o produktach, które używam i gdzie kupuję :)
OdpowiedzUsuńskorzystałam z tej ściągi :)
OdpowiedzUsuńTorcik może na dzień kobiet zrobię, mam w ten dzien urlop bo idę do neurologa to po powrocie do domciu do kawki na odreagowanie bedzie jak znalazł :) Jutro polecę ten przepis mojej koleżance z pracy , to pewnie jej szczęka opadnie.
OdpowiedzUsuńJak robiłam ten, to wymyśliłam jeszcze inny :)
OdpowiedzUsuńdziś go robię, mam nadzieję, że wyjdzie smaczny i się nie rozleci, bo to prototyp :)
często klienci i moi współpracownicy (pracuję z samymi facetami,a koleżanki w pracy to są w innych oddziałach) są zdumieni że mam jedzenie dietetyczne a wygląda na bardzo kaloryczne :)
OdpowiedzUsuńoooo to czekam z niecierpliwość na kolejne cudo :)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie apetycznie! aż mam ochotę wgryźć się w monitor!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Przepiękny tort i na pewno bardzo smaczny. Wspaniale umiesz dobrać składniki, nie ma tu za dużo otrębów ani skrobi. To naprawdę jest sztuka.
OdpowiedzUsuńGratulacje.
Mam pytanie o rozmiar tortownicy.
Betty
Betty tortownicy nie mam teraz przy sobie by to sprawdzić, ale wiem, że ma mniej niż 28, ale więcej niż 20 więc na oko może 24?
OdpowiedzUsuńNajlepiej mieć małą tortownicę, to możesz ciasno ułożyć plastry biszkoptu i nie rozleje ci się tak masa jak mnie :) chyba, że ci tak się podoba :)
Dla mnie priorytetem jest żeby można było zjeść dużo na raz :) A najlepiej całe :)
Jejku, ty jesteś kucharką czy po prostu talent wrodzony?;) twoje przepisy nie tylko cudownie smakuja ale jak wyglądają... Niesamowite, a to ciasto juz przebiło wszystko!
OdpowiedzUsuńChyba talent wrodzony :) Kocham gotować :) Pichcę od dziecka i to moja największa pasja :) Żałuję, że nie mam fotek z tego co robiłam przed dietą, tylko kilka mam :( Ciasto smakuje chyba nawet lepiej niż wygląda :D
OdpowiedzUsuńPrzyjemny widok! Podziwiam nakład pracy włożony w to ciasto :)
OdpowiedzUsuńNakład pracy był baardzo mały :)
OdpowiedzUsuńwygląda na bardziej skomplikowane, niż jest w rzeczywistości.. Jednym słowem jest banalne :D
wyglada wspaniale.postaram sie go zrobic jak bede miala troszke wolnego.
OdpowiedzUsuńNo i zrobiłam. Piekarnik mam do dupy, i wyszło co wyszło. Za miesiąc się przeprowadzam i będę miała normalny piekarnik itd więc będzie można poszaleć. Mimo wszystko nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam kawałek... PRZEPYSZNE! Masz genialne pomysły, kobieto!! :)
OdpowiedzUsuńA co ci nie wyszło? szkoda, że nie podesłałaś fotki.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
tak się zastanawiam czy można by zamiast marmolady posmarować biszkopt nutellą?
OdpowiedzUsuńMożna by, ale nie gwarantuję, że w tym zestawie smakowym będzie to do siebie pasować :D
OdpowiedzUsuńMożna nawet galaretką zalać tężejącą :)
może jednak spróbuję i zrobię masę waniliową i kakaową i może coś z tego wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuń:) W tym zestawie co podałaś, będzie na pewno dobre :D i będzie świetnie wyglądać :D
OdpowiedzUsuńZamierzam w najbliższym czasie zrobić ten pysznie wyglądający tort i zastanawiam się, czy może kruchego placka nie zastąpić kruchym spodem z przepisu na tort maślano-orzechowy (w którym udały Ci się proporcje ;)) Co o tym myślisz ? Proszę o radę ;))
OdpowiedzUsuńMadzia
Madziu uwierz mi, że nie zmieniaj spodu :)
OdpowiedzUsuńJuż wczesniej dziewczyny na gg pytały i naprawdę, to ciasto musi mieć taki a nie inny spód :D On jest grubszy niż ten drugi i ma inną fakturę, która jest potrzebna do tego ciasta :)
Ok, zrobię jak mówisz ; )
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że mi wyjdzie ; D
Madzia
Biszkopt jakiś taki dziwny, i ten kruchy placek. Ogólnie wszystko się tam dziwnie piecze :/ Ale niebo w gębie! :D
OdpowiedzUsuńZmieszanie aromatów śmietankowego i waniliowego niemalże wywołało u mnie zapachowy orgazm ;)
A dlaczego dziwnie?
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne ! Zamiast marmolady dałam galaretke, ale i tak było super ;)
OdpowiedzUsuńhttp://img33.imageshack.us/i/dsc03591yw.jpg/
Madzia
Ślicznie wyszedł!!
OdpowiedzUsuńJaką miałaś tortownicę? bo ja za dużą i nie miałam tak ładnie ściśnięte jak ty :)
A jak smakowało z galaretką? chyba już nie jak owoce leśne?
Tortownice miałam taką dość małą ;) Galaretka była z syropu malinowego, dlatego wyszedł tort malinowo-jogurtowy ; D
OdpowiedzUsuńMadzia
No naprawde jestes genialna : )) przepis wyprobowany, kilkakrotnie - z baaardzo pozytywnym skutkiem : ))) Mala modyfikacja- zamiast syropu owocowego -wyciag z herbaty; (i na tym motywie do wyprobowania kolorowe i smakowe ptasie mleczko : )) ); a marmolada tez w wersji z herbaty - wisniowa ;)
OdpowiedzUsuńhehe, tak sie zastanawialam czy jest cos czego by sie nie dalo przerobic na dukana ;) ... moze duszaki :P oby tak dalej : ))
A co to są te duszaki?
OdpowiedzUsuńCoś takiego: http://drutyimotki.blox.pl/2008/10/Duszaki-lub-pieczone.html : )
OdpowiedzUsuńZrobiłas placki ziemniaczane bez ziemniakow (tez probowalam, pyszne : ))) ), wiec moze i takie sie da ;)
Nie znam tego.. A nie można po prostu pominąć te ziemniaki? Nigdy tego nie jadłam i nie mam pojęcia jak powinno smakować.. Skąd to pochodzi?
OdpowiedzUsuńCiacho wspaniale smakuje i swietnie się prezentuje , aż nie chcieli mi uwierzyć ,że to dietetyczne
OdpowiedzUsuńhttps://picasaweb.google.com/108867886559661707070/Ciacha02?authkey=Gv1sRgCNGMnKWooMT0mgE#5588280161845137874
Zrobiłam na wczorajsze swoje urodziny. Wyszło bosko a smakowało jeszcze lepiej :) dzieki wielkie
OdpowiedzUsuńMarzena
Najlepszego :)
OdpowiedzUsuńA gdzie można znaleźć tą różę w proszku???
OdpowiedzUsuńTemat róży przewijał się wiele razy :) i jest w liście produktów :)
OdpowiedzUsuńJeśli nie znajdziesz w zielarskim, to możesz kupić tutaj:
http://www.doz.pl/apteka/p22395-Owoc_dzikiej_rozy_bez_nasion_prosz._200_g
Dziękuję;* I przepraszam za moje gapiostwo;D
OdpowiedzUsuńciasto w lodowce powiem tak ze idealne proporcje na biszkopt chyba jak dotad najlepszy biszkopt ktory upiekłam. ciasto sie mrozi i niedługo mam zamiar je skosztować będzie słodko dziękuje za to ze powstał ten blog.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam fajnie by było gdyby było więcej filmików ale i tak jest superr ode mnie same +++++++
Wiem, że z filmikami byłoby lepiej, ale nie jestem fizycznie w stanie tego robić :( choć muszę w końcu to jakoś ogarnąć :)
OdpowiedzUsuńMrozisz to ciacho? w sensie lodowy tort? czy miałaś na myśli chłodzi?
W każdym razie czekam na relację smakową :D
Nie lodowy to on nie był ale w smaku mniam mniam.Na dzień mamy go zrobiłam i poczęstowałam gości każdy zachwalał jego smak cytrynowo malinowy był boski idealny pod każdym względem biszkopt troszkę się przypiekł i nadał smak takiej prażonej kawy spotęgowało smak i z całej tortownicy został mi jedynie mały okruszek którego wszamałam :-) Tort sernik w jednym a zamrożona masa smakuje jak prawdziwe śmietankowo cytrynowe lody i do tego dukanowskie.
OdpowiedzUsuńBuziole wielkie radość moja ogromna za wszystko inne zapłacę kartą MasterCard :)
tzn po zamrożeniu ta masa tak smakuje
OdpowiedzUsuńTo świetnie :)
OdpowiedzUsuńTak sie wlasnie zastanawiam,czy menszowi torta popelnic na urodziny za tydzien... Troche gosci przyjedzie, albo grill bedzie albo kurach w sosie cebulowym (bo to sie samo prawie robi) z jakas salata ale na slodko by sie cos przydalo, na pewno sernik na zimno, moze moje kochane tiramisu, ale urodziny, nawet 18x2+1 ;-) bez torta to nie urodziny...Chyba ze inny polecasz bardziej???
OdpowiedzUsuńAgro,
OdpowiedzUsuńtrudno polecić mi inny, jeśli ten ci się podoba.
Powiem, że na pewno zrobi świetne wrażenie na gościach już za sam wygląd :)
Ale czy wolałabyś inny smak? albo inny zestaw kolorystyczny czy smakowy lub wogóle inny to od ciebie zależy :)
Zobacz inne torty :)
Aniu,biszkopt z Twojego przepisu,przelozony nutella dukanowa,(w wersji bez kakao),zrolowany w rolade i pokrojony w mniejsze roladki :-) Cudo !Takie ciacha,ze mucha nie siada :D I w koncu bez otrebow ! Dzieki za przepis i polecam:-)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D
Zrobiłam ,zarąbiste....
OdpowiedzUsuń;;)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że nie jestem na Dukanie, nie mam wskazań, aby na Dukana przejść, ale .. ja też chcę jeść tylko Twoja cudenka:)!
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita,
nie spotkałam się w Internecie z bardziej pomysłowymi przepisami.
Dziękuję ;;)
OdpowiedzUsuńTo jedzonko tak naprawdę może jeść każdy nie tylko na diecie :) bo jest dobre i nie ma zbędnych tłuszczów i cukrów a więc zdrowe :D
Wygląda wspaniale! Jutro go zrobię jako tort urodzinowy dla koleżanki (też na Dukanie :) )
OdpowiedzUsuńSprawy techniczne: Jak się wciśnie wersję "do druku" to w wykazie brakuje składników na masę jogurtowo- malinową.
Ps. Ogólnie uwielbiam Twojego bloga i ciekawe przepisy w nim zamieszczone.
Pozdrawiam
Alina
Alina,
OdpowiedzUsuńi jak wyszło?
Drukowanie mieli naprawić, więc może już działa normalnie? ewentualnie skasowałaś fragment? najechałaś na tekst przypadkiem i kliknełaś?