- duże pieczarki, bardziej płaskie
- farsz np: cebula, mięso/wędlina, pokrojone nóżki pieczarek, papryka, jajko, przyprawy, koncentrat, kapary, cokolwiek wg gustu
- kawałki sera topionego lub domowego na wierzch
Pieczarki myjemy, czyścimy, odcinamy nóżki, które kroimy drobno i dodajemy do farszu. Pieczarki można najpierw obgotować w wodzie i nadziać lub od razu nałożyć farsz i włożyć do piekarnika 180-200* do czasu aż zmiękną i będą od spodu chrupiące. ok. 30-40 minut.
Wodę która będzie wyciekać wylewać, lub czekać aż odparuje.
a jak długo mniej więcej piekłaś?
OdpowiedzUsuńHmm.. jakoś 30 minut?
OdpowiedzUsuńNajlepiej je obgotować w osolonej wodzie i wtedy dopiero nadziewać, to zrobią się szybciej.
Wyjęłam dopiero jak spód był chrupiący :)
Ser nałożyłam pod koniec, bo nie chciałam, żeby się spiekł za bardzo.
ja zrobiłam bez gotowania, z szynką pomidorami papryką i przyprawami :D wyszły pyszne i ostre! wielkie dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńA ile czasu piekłaś? Bo ja nie pamiętam dokladnie a przyda się konkretne info :)
OdpowiedzUsuńokoło 40 minut (były trochę miękkie ale farsz był już lekko spieczony)
OdpowiedzUsuńoki :) A spód miałaś chrupiący? bo ja miałam :)
OdpowiedzUsuńchrupiący nie był ale za mokry też nie. Za to szynka i pomidor fajnie sie spiekły i były chrupkie c:
OdpowiedzUsuńA widzisz, mój od dołu mocniej grzeje pewnie dlatego mi chrupały :) I wodę wylewałam :)
OdpowiedzUsuńja położyłam na papierze i nie wylewałam. następnym razem może zrobię z nich szaszłyk to się lepiej upieką ;D albo na grillu. Mój piekarnik raczej od dołu nie dogrzewa a szkoda.
OdpowiedzUsuńNa grillu zdecydowanie polecam :) Lepiej z wody odparują :)
OdpowiedzUsuńŁadnie mi odparowały i były baardzo smaczne! Przepis prosty a jaki smakowity!
OdpowiedzUsuńMiss N.
boskie <3!!! nie miałam co zrobić z pieczarkami bo by się zepsuły i tu o taki przepis extra :)
OdpowiedzUsuńoj taki tam zwykły :D
OdpowiedzUsuń