ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 2 marca 2011

Czekolada do zapiekania - Dukan

video
Dla Oli filmik :) Na filmiku najpierw wymieszałam 2 łyżki mleka z 1 wody, później uzupełniłam resztę, odstawiłam do lodówki na chwilę i odrywając kawałki czekolady toczyłam kuleczki wielkości końcówki łyżeczki i spłaszczałam w palcach lub na dłoni :)
Na 1/3 filiżanki:
  • 3 czubate łyżeczki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 tabletki słodziku rozkruszone
  • woda 1 łyżka
  • aromat orzechowy
Wymieszać suche składniki, dodać wodę i aromat. Utrzeć na gładko. Odstawić do lodówki. Po kilku minutach kulać różnej wielkości kuleczki i spłaszczać. Po zrobieniu przechowywać w lodówce.

22 komentarze:

  1. pycha zjem wszystkie od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same? One mają proporcje do zapiekania w czymś np. cieście :) Albo w ciastkach :) wiesz.. tak jak się kupuje takie łezki czekoladowe i wrzuca do babeczek itd :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak apetycznie wygladają ,az chciało by się je schrupać taka namiastka czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak się ładnie topią w środku ciasteczek :D A jak są na wierzchu, to się ładnie trzymają :D
    Jak tak patrzę na ich fotkę, to aż sama nie wierzę, że tak ślicznie mi wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za filmik :) :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Są świetne:DDD Do tego robią się szybko i łatwo: super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ania mama Kubusia9 kwietnia 2011 14:04

    Jak je zrobiłam to zjadłam jako przysmak hahhaha. By mieć je jako dodatek musiałam wykonać kolejną porcję!

    OdpowiedzUsuń
  8. :D ja ostatnio skończyłam tylko na wymieszaniu i zamiast kulek zjadłam prosto z miski wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też po prostu zjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tyle kulania, by zjeść :) Aleśmy straszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem w szoku! Jak Ty na to wpadłaś? To jest genialne w swej prostocie. Właśnie ją zrobiłam i świetnie się z nią pracowało, a wygląda super ;) Jutro będą pieguski, bo dzisiaj też żurawinę w końcu będę miała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No wiesz... jakoś tak normalnie jak wszystkie inne rzeczy :) po prostu mam to w głowie :D i to robię :D
    smacznych piegusków :D

    OdpowiedzUsuń
  13. a mleko w proszku czy zalac woda je przed zrobieniem mieszanki ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ nie :) po prostu dac suchy proszek :) Na koniec wodę tylko 1 łyżkę lub ciut więcej, gdy masz bardzo płaskie łyżki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. a ja dodałam jeszcze dwie łyżki kawy rozpuszczalnej -wychodzi czekolada gorzka

    OdpowiedzUsuń
  16. A mozna dac zamiast aromatu orzechowego czekoladowy? albo toffi bo orzechowego nie mam:(

    OdpowiedzUsuń
  17. Możesz użyć jaki chcesz, chodzi o to, że orzech nadaje tego posmaku czekolady, choć jest też czekoladowy aromat, który pasowałby jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. mozna trzymac to w zamrazarce i pozniej dodac do piegusek i wyjdzie czy musza byc w lodowce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jest jakiś konkretny powód, żeby trzymać w zamrażarce? właściwie obojętnie w czym przechowasz, jedynie uformować musisz przed mrożeniem.
      Dobrze zrozumiałam o co chodziło w pytaniu?

      Usuń
  19. dziwne te kulki robilam jak w przepisie i nie sa za smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakiego słodziku użyłaś? Kulki nie mogą być niesmaczne :) wkońcu to mleko i kakao :) stawiam na słodzik, być może za dużo dodałaś.
      Jakiego słodziku uzyłaś i co ci w nich nie smakowało? w czym je zapiekałaś?

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...