ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 23 marca 2011

Omlet otrębowy - Dukan

  • 3 łyżki otrąb NIE mielonych (2o + 1p)
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. mleka
  • przyprawy
Rozgrzać patelnię, wymieszać wszystkie składniki, prażyć cienkie placki 1-2 sztuk.
Delikatnie przewracać, gdy brzegi będą rumiane i same będą odchodzić od patelni. 
UWAGA! Może się lekko nadłamywać, dlatego przewracać należy bardzo szybko.

6 komentarzy:

  1. Heh, Twój omlet wygląda świetnie... :) mnie niestety się nie udał, przywarł, dziad, do patelni a przy próbie przewrócenia, uznał, że woli być najohydniejszą jajecznicą jaką kiedykolwiek widziałam! Bezczelny typ, ale bardzo smaczny...muszę wymyślić coś do smarowania na słodko :)
    Poltergeist

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo na niego trzeba mieć patent :)
    Na małym ogniu smazyć i przewracac szybko rękoma, albo pomagać sobie łopatką, ale najpierw trzeba go dookoła podważyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I tak mniej więcej robiłam, jeszcze go pokrywką zabezpieczyłam by się dusił we własnym towarzystwie i potrzymałam go z 12 min na małym ogniu a on mi takie przedstawienie! Tak sobie teraz myślę, że za krótko go trzymałam...
    Poltergeist

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba za długo i na za małym ogniu jednak jak widać i niepotrzebnie ta pokrywka, bo on nie miał jak odparować a para zmiękcza, a on mus zesztywnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to prawie mój przepis na naleśniki, tylko ja dodaję jeszcze łyżkę maizeny. na słodko wersja ze słodzikiem i aromatami jest przepyszna:3

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja mam pytanie, prawie we wszystkich przepisach są jajka- ja nie mogę za bardzo spożywać żółtek, stąd moje pytanie, czy mogę je czymś zamieniać? w jakich proporcjach? Czy przepisy wyjdą z samych białek? (obawiam się,że pewnie nie...). Proszę o pomoc.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...