ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 26 marca 2011

Pianki Kokosanki - Dukan

Miękkie, lekko chrupiące, puszysto-piankowe w środku, obłędnie kokosowe :)
Wstęp do kokosanek i wafli ryżowych, to był prototyp nad którym pracuję, ale wyszły tak obłędne w smaku, że musiałam je tutaj umieścić.
  • otrębowe wiórki kokosowe (klik)
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka słodziku (będą bardzo słodkie)
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego
  • aromat kokosowy (mniej niż 1/4 łyżeczki)
Piekarnik ustawić na 170-180*
Wymieszać w kubeczku słodzik, aromat i budyń. Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywno, na sam koniec miksowania wsypać zawartość kubeczka.  Białka wymieszać z "wiórkami kokosowymi".
Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem. 
Piec 20 minut w 170-180* i dodatkowe 10 minut w 180-200*.
UWAGA! Można piec dłużej do zrumienienia.
Zostawić w piekarniku, uchylić drzwiczki wkładając np drewnianą łyżkę i przymknąć, by była mała szpara.
Jeść jeszcze ciepłe. Na drugi dzień są miękkie.

5 komentarzy:

  1. klikając na "wiórki kokosowe" odsyła mnie na kaszkę otrębową.. to należy ją dodać do tej pianki ? uwielbiam kokosy i jak tylko zamówię aromaty to lecę do kuchni i robię takie placuszki bo wyglądają kusząco :) - Karolina .

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak :) Bo kokosu nie można na dukanie przynajmniej do 3 fazy :)A to była imitacja wiórków :) Pisałam tam, że to prototyp kokosanek i wafli ryżowych :)
    Jeszcze chcę je dopracować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. łoo ratujesz mi życie kobieto :D od dawna szukam dukanowego zamiennika pianek marshmallow i myślę że to będzie dobre zbliżenie! Dopowiem jeszcze że winiary produkuje budyń kokosowy bez cukru (z wiórkami, ale jest ich niewiele) więc pewnie też by można dodać. Myślisz że możnaby użyś kisielu bananowego żeby wyszły bananowe? xD

    OdpowiedzUsuń
  4. pomyłka, ten budyn robi gellwe.

    OdpowiedzUsuń
  5. hmm.. wiem o budyniu, ale wolę aromaty bo wychodzą taniej niż kupowanie budyniów tylko po to, by mieć smak i nie mają skrobi, a skrobia to by tylko przeszkadzała gdzieniegdzie :)
    Musisz spróbować, bo one sa takie wilgotne w środku, ale tak mi smakowały, że zjedlismy odrazu i tylko 2 sztuki zachowały się na drugi dzień :)
    Jeśli nie masz aromatów, to spróbuj i napisz jak wyszło z kiślem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...