ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 17 czerwca 2011

Krem mrożony kardamonowy z nutą rabarbaru - Dukan

  • 100g rabarbaru
  • słodzik do smaku
  • 180g serka homo (najlepiej TSM, lub innego GĘSTEGO!)
  • 2 łyżki mleka skondensowanego
  • 1 ziarenko kardamony zmielone lub 1-2 szczypty mielonego
  • 1,5 łyżki mleka w proszku
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Rabarbar ugotować na papkę w odrobinie wody, posłodzić. Resztę składników prócz kwasku wymieszać, dodać rabarbar, dosypać kwasku próbując, czy nie jest za dużo (dla mnie w sam raz), dosłodzić wg gustu :)
Przełożyć masę do zamykanego pojemnika, ja włożyłam do pojemników na lody (na drugi dzień były świetne lody), zamknąć i odstawić do lekkiego zmrożenia (ok godziny, dwóch?) w zależności od zamrażarki, lepiej co jakiś czas sprawdzać :) 
Masa powinna być lekko twarda, ale na tyle miękka by móc formować np kulki łyżkami :)

4 komentarze:

  1. Mam dziś fazę na rabarbar! Zrobiłam Twoje wszystkie przepisy z rabarbarem Aniu. Proszę o więcej :)
    Krem jest wyśmienity!!! Pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam rabarbaru, bo w tym roku nie chce rosnąć :( tylko resztki mrożone zmiksowane mam, ale trzymam na czarna godzinę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu kremik cudowny, poprostu pyszotka ! Właśnie wcinam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To smacznie :D
    Już teraz rabarbar pojawia się w sklepach :) to dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...