ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 12 kwietnia 2011

Tost z Serem z Pieca - Dukan

  • dowolny chlebek
  • wędlina
  • ser domowy lub zwykły lub topiony
  • jajko
  • opcjonalne przyprawy
  • ketchup lub koncentrat
Jajko roztrzepać, dodać opcjonalne przyprawy, lub posypać nimi kromki. Kromki chleba  moczyć w jajku, ułożyć wędlinę, położyć ser, układać na blachę. Zapiekać kilka minut lub tyle aż jajko się upiecze. Polać ketchupem :)

8 komentarzy:

  1. myslalam ze tosty francuskie robi sie z jaja i mleka :P
    takie tosty z szyneczka smazone na patelni czesto jadlam przed dieta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, wiem :P dlatego napisałam "z serem" :P hehe :)
    bo jak to inaczej nazwać? zwykły tost byłby z opiekacza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moze po prostu chlebek zapiekany w szynce? :) swoja droga ciekawe jakby wyszly takie francuskie z buleczki z o.owsianych i skrobii(zeby byla delikatniejsza) -hmmmmm musze sprobowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. W szynce to on nie jest :) tylko pod :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to jak juz tak polemizujemy -to tostem francuskim on tez nie jest :P tosty francuskie tobi sie z jaja i mleka ewentualnie z cukrem -zadnych szyneczek czy sera :P
    ja bym tak "bajecznie" nazwala: chlebek zapiekany w szynce pod serowa chmurka :D ;-)

    jesli mozna "miec" koncert zyczen- to moze dukanowa propozycja na szarlotke na grubszym kruchym ciescie? nie wiem jak inni ale ja co jakis czas -powiedzmy raz na 2-3tyg pozwalam sobie na polowe lub malutkie jabluszko-ktore bogate jest w blonnik (nie chce sie usprawiedliwiac ale znam dukajacych ktorzy jedli czesciej i ladnie chudli :) wiec moze chociaz jakis pomysl na te ciasto podstawowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm.. niby tak, ale pamiętaj, że dla mnie jako osoby piszącej tego bloga lepszą formą kontaktową jest właśnie tost francuski, ponieważ jest większa szansa na to, że ktoś znajdzie tą stronę niż pisząc po prostu zwykłą nazwę :) a czy nie lepiej trafić tutaj niż gdzieś indziej :P
    Co do ciasta to mam takowe (szukaj w tartach), które się nadaje niestety nie mogę zrobić dla ciebie z jabłuszkiem :)
    Aczkolwiek już dawno miałam robić szarlotkę bez jabłek, ale jakoś tak mi czas umknął a potem zapomniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ech. czepiacie się nazwy:) dla mnie tosty francuskie to chleb maczany w jajku i na patelnię. Gdyby się uprzeć to można by te tutejsze nazwać "tosty francuskie z szynką i serem" ale czy to istotne? A że w piekarniku... cóż... zdrowsze. myślę, że smażone na patelni ceramicznej bez tłuszczu też byłyby bardzo dobre. Kiedyś wypróbuję przepis, poki co dukanowski chlebek mi się skonczył:(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...