- Niezwykle puszysty sernik :) piankowy, delikatny, sernikowy, choć nie zawiera twarogu :D
- Idealna alternatywa zbitego sernika, bo ten jest bardziej lekki :) A co najważniejsze jest tańszy :D
- Nie jest spalony z wierzchu, idealny dla słabo pieczących od spodu piekarników :D
- CIASTO (można bez ciasta):
- 6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- aromat maślany i waniliowy
- słodzik (dałam 8 tabletek rozkruszonych)
- 3 łyżki serka homo
- 6 łyżek mleka w płynie
Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać łyżką. Piec 10 minut, na to wylać masę sernikową.
- MASA sernikowa:
- 2 jogurty (2x400g)
- 4-5 białek (miałam 5 białek i tyle dałam, ale można dać pewnie 4)
- słodzik (dałam 18-20tabletek rozkruszonych i był dla mnie za słodki, ale jak juz pisałam wiele razy lubię średnio słodkie)
- aromat "do sernika" (gellwe)
- 2 budynie waniliowe (2x40g = 4 czubate łyżki)
- polewa lub lukier (u mnie tradycyjnie czekoladowo-cytrynowa)
Wlać wszystko na podpieczone ciasto (lub jeśli bez ciasta to na wyłożoną papierem formę)
Piec 40minut w 175-180* Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w piekarniku i stężenia (na 2-3 godziny od ostygnięcia)
Aniu a spód to pewnie też pod sernik (z twarogu) można wykorzystać? Zawsze robię z samego twarogu i chcialabym spróbować na spodzie :)
OdpowiedzUsuńSylwio zmęczona totalnie jestem i trochę nie czaję, ale masz na myśli, że spód czyli ciasto z tego przepisu uzyć do normalnego sernika?
OdpowiedzUsuńBo jeśli tak, to troche nie bardzo, bo musiałabyś go piec osobno i nałożyć na niego sernik, bo ci się spali.
Bo ten sernik piecze się maxymalnie 40 minut, bo tylko tyle trzeba i spód nie jest spalony a tak to sernik z twarogu piecze się więcej czasu więc i spód będzie zwęglony niestety..
No właśnie tak myślałam,ze nic z tego nie wyda. Bo ja sernik lubie tylko taki twarogowy zbity więc musze sie obyć bez spodu.
OdpowiedzUsuńWięc nie skusisz się na ten? :(
OdpowiedzUsuńWiesz, że też lubię zbite ale ten jest świetny :D
Witaj
OdpowiedzUsuńPewnie się skusze bo wyglada smacznie a mi brakuje sernika na cieście :)
A ja wolę bez ciasta serniki :D a ten jako, że piecze się dość krótko w porównaniu do zwykłego to zrobiłam z testowym ciastem :) i wyszło bardzo fajnie :D Bo już kilka osób pytało o sernik na cieście :D
OdpowiedzUsuńja też ogólnie to wolę bez ciasta ale czasem mam ochotę na taka wersję :)
OdpowiedzUsuńOooo muszę się skusic na zrobienie go,szczerze to nie przepadam za normalnym sernikiem z twarogu,choc mamuska ostatnio zrobila to zjadlam niecaly kawalek bo potem mi już nie dobrze się robi,niewiem dlaczego :/
OdpowiedzUsuńdlatego to moze byc swietna alternatywa :D
Babka cytrynowa wyszła cudna z Twojego przepisu,ostatnio robilam inne ciasto od kogos innego i nie wyszło mi zbyt fajnie dlatego myslę ze ten serniczek będzie dobry bo od Ciebie :D
Bo ja mam wszystko dobre :D
OdpowiedzUsuńhehe pozdrawiam
:D
Zrobiłam i niestety...załapałam się tylko na jeden kawałek bo resztę mi rodzina wszamała :)
OdpowiedzUsuńU mnie to samo :) Ja do sernika a tam nawet talerzyka nie było :) Za dobre rzeczy robię :D
OdpowiedzUsuńSerniczek jest Boski !!!
OdpowiedzUsuńA dziękuję :D
OdpowiedzUsuńSama nie wiedziałam co mi konkretnie wyjdzie :D A tu proszę sernik :D hehe bez grama twarogu :D
U mnie znika w 2 dni :D wszyscy mi podbierają :(
Muszę spróbować zmniejszyć ilość białek i sprawdzić, czy wtedy też wyjdzie, bo miałam tyle białek wolnych i musiałam jakoś wykorzystać je więc powstał sernik bez twarogu :D
pozdrawiam :D
Zrobilam serniczek z tym ze troszke zmodyfikowalam: zamienilam jogurt na serek homo(cena podobna) i musze powiedziec ze niebo w gebie!!! brakowalo mi takiego puszystego, leciutkiego serniczka :D :D
OdpowiedzUsuńspod/ciasto zrobilam miodowo-orzechowy a mase z 4bialek - i wszystko ladnie sie upieklo:)
Tak w sumie też można :D Ja eksperymentowałam z jogurtem bo tylko to miałam :D ale jak widać z homo też wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńSuper musiał być z miodowo-orzechowym spodem, choć przyznam, że serniki lubie klasyczne cytrusowe z polewą czekoladową :) choć smakami można kombinować jak kto lubi :D
Ten sernik to niebo w gębie.Ja wogóle nie lubie i nie moge jeść normalnego sernika,a tym się zajadam.Cała rodzina moja chce tylko to ciasto gdy pytam co upiec.A brat chodz nie na dukanie bo on szczupły-zawsze zamawia 1/2 blachy jak tylko upieke.Zastanawiam się teraz nad tym czy jak ciasto ostygnie nie zrobić galaretki na to.Był by to smaczniutki serniczek bez sera z galaretką.Co Ty Aniu na to?Robiłaś już może to ciasto z galaretką?
OdpowiedzUsuńOj wiem.. to ciacho uzależnia :) a wyszło mi totalnie experymentalnie :)
OdpowiedzUsuńZ galaretką może być nawet dobre :) Przyznam, że serniki lubie klasyczne, żadne czekoladowe ani o innym smaku niż cytrusowy więc takich nie robię, bo nie lubię :)
Ale Wy możecie sobie dostosowywać smaki :)
Mówię to często.. sernik mój musi być cytrusowy i z polewą czekoladową :) i wsjo :)
A serniki na zimno to już inna bajka :)
serniczek wygląda bardzo apetycznie... a w jakiej blaszce go robicie?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, a czy serniczek trzeba odstawić do ostygnięcia w piekarniku? Tzn. nie wyjmować go jeszcze przez 2-3 h? Z góry dziękuję za informację.
OdpowiedzUsuńWyjąć z piekarnika i wtedy odczekać minimum godzinę po ostygnięciu, żeby doszedł :)
OdpowiedzUsuńCzy ten serniczek na Dukanie można jeść bez ograniczeń , a jeśli nie to ile można zjeść dziennie i co to jest aromat sernikowy przepraszam ale nie wiem to jest sernix ?
OdpowiedzUsuńRenia
no ja zjadlam juz pol godz po wyjeciu z pieca i bylo mniamniuskie:)
OdpowiedzUsuńreszte dokonczylam po ok 3 h i na zimno bylo jeszcze pyszniejsze, dzieki bardzo:)
dorisek16
Renia,
OdpowiedzUsuńsernix, to są skrobie do sernika, a aromat jest w buteleczce, olejowy taki stadnardowy, ma biała etykiete i korek, firma Gellwe, napisane jest "do sernika", poszukaj w necie zdjęcia :)
Ile można zjeść? to zależy od blaszki w jakije pieczesz, ale jest w cieście 5 łyżek skrobi więc teoretycznie na 5 dni powinien być, ja sie niestety w tym przypadku nie stosuje, bo jest zbyt dobry :)
Dorisek,
OdpowiedzUsuńon najlepszy jest jak właśnie poleżakuje trochę :)
Dodalaam truskawkowy budyn i cale jajka a teraz stygnie,Dorota
OdpowiedzUsuńrewelacyjny sernik wszyscy się nim dziś zajadali :) wielkie dzięki za tak wspaniałego bloga z znakomitymi przepisami :*
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciesze się, że smakowało :D
OdpowiedzUsuńSernik GENIALNY!!!
OdpowiedzUsuńNa pewno będę go częściej robiła.
Bo zdecydowanie lepiej wydać grosze na jogurt niż przepłacać za ser.
Pyyyyychaaaa :)
Lili
Dokładnie, a mało białka w jogurcie nadrabiamy białkami z jajek :D
OdpowiedzUsuńI jest prościutki w wykonaniu :D
Witam,
OdpowiedzUsuńJakich jogurtów używacie do tego serniczka?
asikgl
Kauflandowskie Milblu lub Pilos z Lidla :)
OdpowiedzUsuńJak się trafi to z biedronki Tola? czy jakos tak :)
Ale zazwyczaj te pierwsze :)
dzięki , spróbuję na Lidlowskich, mam nadzieję, że wyjdzie równie puszysty jak na twoich zdjęciach:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
asikgl
na pewno :D jak dobrze ubijesz jajka i nie będzie miksować na koniec z jogurtem za długo :D
OdpowiedzUsuńa mnie nie wyszedl w ogole co mnie dziwi bo z Twoich przepisow wychodzilo mi wszytsko swietnie... A ten sie nie udal... tzn. "nie scial sie" tak aby trzymal swoj ksztalt... jedyna modyfikacje jaka wprowadzilam to dodalam zmiast budyniu czysta skrobie... czyzby po prostu bydyn mial to cos? Trzymalam nawet troche dluzej w piekarniku bo po 40 min byl nadal plynny ale i te 15 min wiecej nic nie dalo. W smaku swietna ale papka :-(
OdpowiedzUsuńW jakiej formie piekłaś, jaką skrobię dałaś i napisz co konkretnie zrobiłaś, bo może jednak coś inaczej np czegoś mniej? więcej? za długo/krótko ubijałaś?
OdpowiedzUsuńPiekłam ten sernik chyba z 5 razy i jeszcze nigdy nic nie było źle, nie ważne czy z ciastem czy bez.
Piekłam w blaszanej keksówce (takiej tradycyjnej)wyłozonej papierem do pieczenia. Zamiast budyniu dodałam skrobii kukurydzianej ="corn starch" Kingsford's Knorr z Kuchni Swiata, białka ubilam na błyszczaco jak do pavlowej. Jedyne co jeszcze mi przychodzi do glowy to ze nie dalam aromatu do sernika gellwe tylko aromat pomaranczowy w proszku z "wypiekarni.pl" na oko wydaje sie ze zadnego znaczacego odstepstwa nie zrobilam :-( Ilosci składników tez sie trzymalam. No i nie wyszlo niestety. Masz jakis pomysl gdzie jest blad w sztuce?;-)
OdpowiedzUsuńKeksówce? dziwne, powinna być blacha kwadrat lub prostokąt.
OdpowiedzUsuńNigdzie nie napisałam, że może być kukurydziana skrobia, tylko budyń a budyń to skrobia ziemniaczana z dodatkami i w tym cały problem plus forma :)
Ziemniaczana reaguje inaczej niż kukurydziana, stąd ci nie wyszło :)
A więc, tradycyjnie budyń lub ziemniaczana skrobia oraz szeroka forma, bo w wąskiej to za wysokie raczej i dłużej musi się piec, żeby ciepło przeszło przez całość i odparowało.
I tutaj moze byc pies pogrzebany ;-)jak tylko odzyskam piekarnik zrobie probe z budyniami i w bardziej plaskiej blaszce :-) Dam znac jak wyszlo choc remont w kuchni pewnie jeszcze troche potrwa :-) Dzieki :-)
OdpowiedzUsuńwitaj!
OdpowiedzUsuńczy mozna jesc ten sernik w 1 fazie?
Nie, bo ma skrobię :) i proszek :P powinnas to przeciez wiedzieć ;) chyba, że nie czytałas książki więc zachęcam do poczytania.
OdpowiedzUsuńAha, a skrótpwy opis znajdziesz na blogu (skany z wywiadu)
och..co za szkoda ale od 2 fazy prozek i skrobia jest dozwolona? i jak jest ze stosowaniem skrobii ziemniaczanej? i mam jeszcze jedno pytanie, wybacz ze tak Cie mecze, ale Twoja strona jest swietna i ma mnostwo cudnych przepisow i masz ogromna wiedze na ten temat, mianowicie, chcialam zapytac po 1 fazie (5dni) zaczynam druga to jest od razu warzywa czy znowu 5 dni bialka i dopiero warzywa?:P
OdpowiedzUsuńtak, od 2 fazy :)
OdpowiedzUsuńPo uderzeniówce przechodzisz na warzywa, bo inaczej to by była ciągle uderzeniówka prawda :) więc jeśli wybrałas rytm 1/1 lub 5/5 to przechodzisz po uderzeniówce na warzywne dni a po nich białkowe itd na przemian :)
Ooo! Zlota z Ciebie dziewczyna! Dzieki za odpowiedz! Pewnie juz mnostwo ludzi Ci pisalo ze swietna strona itp itd wiec moge to tylko powtorzyc. i na pewno bede tu bardzo czesto! pOdziwiam Cie bardzo!! zycze slodkiego popoludnia!;)
OdpowiedzUsuńWitam bardzo serdecznie ! Jestem na dukanie z siostra od 5 dni i już myślę co tu upiec na świeta :) u mnie tradycjnie co roku jest sernik z ciemnym ciastem. Czy mogę dodać do tego przepisu na ciasto kakao? z góry dziękuję za odpowiedź :) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńjeszcze jedno pytanie mam :) na jaka blache sa te składniki?
OdpowiedzUsuńJasne, dlaczego nie :) ale niezbyt dużo, żeby nie było gorzkie np 0,5 do 1 łyżki i to płaskiej, bo kakao jest mocne zazwyczaj :)
OdpowiedzUsuńPiekłam to w duuużej formie zająca (na wielkanoc) więc trudno powiedzieć jaka blacha, ale taka nieduża prostokątna? taka średnia prostokątka jak masz :) ewentualnie napisz jakie masz wymiary blaszek a ja zmierzę zająca i wybierze się najlepszą, żeby nie był zbyt niski :)
Witam:) Bardzo spodobał mi się Twój przepis i mam zamiar w weekend upiec ten serniczek:)Mam blaszkę o wymiarach 26x36cm i 6cm wysokość. Czy w takiej blaszce to ciasto można upiec,bo żeby nie wyszło mi za niskie?A najlepiej żeby wyrosło jak to na fotce:) To czekam na odpowiedź:D
OdpowiedzUsuńJa piekłam w formie zająca :) był on dość spory, ale nie wiem dokładnie jakby to przeliczyć na twoja blachę.
OdpowiedzUsuńAle powinno być oki.
ewentualnie następnym razem dasz mniejszą
Witam upiekłam i super właśnie sie nim zajadam bo sie już nie umiałam odczekac :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwitam własie upiekłam owy serniczek i nie umiałam sie powstrzymać super :)tylko nastepnym razem dodam więcej słodzika bo my lubimy słodkie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja też lubię słodkie, ale może miałaś mniej słodki słodzik?
OdpowiedzUsuńAlbo lubisz naprawdę mega słodycz hehe
słodzik trzeba zawsze do siebie dostosować
Właśnie upiekłam serniczek z polewą czekoladową. Pyszotka:) Może nie jest taki wysoki jak ten Twój na zdjęciu, ale może miałam jednak za dużą blaszkę i w sumie ciasto zrobiłam z podwójnej porcji,żeby zakryło całe dno:D Troszkę więcej mogłam dodać słodziku, bo dawałam w proszku, to na łyżeczki i niby próbowałam i było słodkie, a po upieczeniu już trochę mniej.Ale i tak jestem zadowolona ze swojego wypieku. Super przepis:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZawsze trzeba dodać więcej słodzika bo w czasie pieczenia trochę sie tego smaczku ulatnia.
OdpowiedzUsuńA forma to możliwe, że jednak za duża :)
Upiekłam i nie wyszedł...ale już wiem dlaczego ehhh Bo dałam budyń ale jak przeczytałam komentarze to musi być ten budyń w składzie co ma skrobie ziemniaczana? a ja miałam skrobie kukurydziana w składzie ehhhh... Spróbuje raz jeszcze . Ps. Aniu dziekuje za wszystkie Twoje przepisy, jesteś rewelacyjna!!! Aga z Kołobrzegu
OdpowiedzUsuńAga,
OdpowiedzUsuńbo to co ma tylko skrobie kukurydzianą to Pudding, a na ziemniaczanej z dodatkiem kukurydzianej to Budyń :)
One zachowuje się absolutnie inaczej w praktyce kuchennej.
Też dodałam pudding zamiast budyniu, bo się zgapiłam, ale wyszedł puchaty i smaczny. Mężuś mówi, że pyszny! Chciałam dać na wierzch jeszcze galaretkę, ale nie mógł się doczekać i "wsunął" kawałek na ciepło:)
OdpowiedzUsuń.. no to galaretki już dać nie mogę..:)
Dzięki!
Filis
To dobrze, że wyszło :)
OdpowiedzUsuńPudding a budyń to 2 różne rzeczy - jeden żeluje, drugi ścina - o serników zawsze baza skrobi ziemniaczanej :)
Ja natomiast sernik upiekłam z czekoladowym budyniem i odrobiną czekoladowego aromatu, polałam dukanowską orzechową nutellą i wyszedł świetny! Cała nie-dukająca rodzinka się zajada i już składają zamówienia na święta :) Super przepis:))
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Smakowo :) piczone serniki u mnie to tylko klasyczne cytrusowe, za cholerę nie dam się przekonać do innego smaku niż pomarańcze czy cytryny :)
OdpowiedzUsuńAle robione na zimno to mogą być różna smaki :)
Zrobiłam wczoraj, dzisiaj zajadam ;)wyszedł świetnie.. na 5 dni.. jak dotrwa do poniedziałku to będzie cud :D
OdpowiedzUsuń4 dni :) ale też nie wierzę, że tyle wytrzyma :D
OdpowiedzUsuńdzis piekłam ten sernik zrobiłam jak w przepisie i sie nie udał upadł bardzo niski. Jakie mają być te jogurty ? gdzie popełniłam błąd?
OdpowiedzUsuńjogurty jakiekolwiek.
OdpowiedzUsuńMoże wina pieca? albo za duża temp? jak miałaś piec ustawiony?
Najwyraźniej spuchł.
Hej witam wszystkich:-) wlasnie zrobilam serniczek, jeszcze 10min. I gotowe:-) pieknie pachnie:-)
OdpowiedzUsuńI jak w smaku?
OdpowiedzUsuńPyszny:-) mieszkam we wloszech, nie moge tu kupic normalnego sera chudego, wiec ten sernik to dla mnie wybawienie:-) grazie:-)
OdpowiedzUsuńTo świetnie :D
OdpowiedzUsuńCo do twarogu kostkowego możesz zrobić sama z mleka :) przepis na blogu, szukaj Twaróg domowy :D
Super dzieki, napewno wyptobuje:-)
OdpowiedzUsuńAniu jak Ty to robisz, że wszystkie Twoje wypieki są puszyste? Piekłam sernik i ... płaski jak deska. W smaku rewelacja:-) Jaką dużą masz foremkę?
OdpowiedzUsuńOj to nie było duże, taki prostokąt, ale nie mam już jej więc nie moge wymiarów podać, ale mniejsza niż te duże blachy prostokątne.
OdpowiedzUsuńSerniczek super,mezus był zachwycony.pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńu mnie właśnie się piecze
OdpowiedzUsuńzrobiłam wczoraj ale jakiś dziwny mi wyszedł, dziś na śniadanie wszamałam kawaleczek. Dobry, smaczny ale nie taki puszysty jak u CIebie na zdjęciu. Ciasto wyszlo ok ale masa serowa/nieserowa jakaś taka zbita i opadnięta :(
OdpowiedzUsuńWłasnie sie piecze.... Zapach cudowny. Kosztowałam tą mase przed włożeniem do piekarnika to cudo :) Zobaczymy jaki będzie po upieczeniu. Ja dla odmiany zrobiłam w formie okragłej, tzn w małej tortownicy i dałam serek homogenizowany o%. Uzywam nieco innych produktów niż Wy tu na forum podajecie, bo mieszkam we Francji i np sera białego w kostce nigdzie znalezc nie moge... Zatem dzis poratuje się sernikiem z serka homo. Jeszcze 10 min i wyjmuje z pieca:D, Podziękuję za przepis w momencie gdy będe się nim delektowała:) Póki co pozdrawiam Cię Anno. Beata.
OdpowiedzUsuńW związku z powyższym.....dziękuję serdecznie za przepis. Własnie konsumuję drugi kawałek :) Nie umiem sie oprzec. Jest tak puszysty, ze rozpływa się w ustach. Z serka homo 0% tez wychodzi na to, ze udaje sie i jest świetny. Jeszcze raz wielkie dzięki. Miłego weekendu, Beata :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie zrobiłam ten sernik, tylko, że szkoda mi było żółtek i akurat miałam ser w lodówce, którego też było szkoda i dodałam wszystko :D:D:D Także właśnie się piecze, może nie wybuchnie :D
OdpowiedzUsuńKarola
Melduje posłusznie, że sernik wyszedł super:) Leciutka chmurka serowo jogurtowa i nic nie wybuchło:) Tylko piekłam dłuzej jakies 15-20 min. Ale wyszedł świetny:)
OdpowiedzUsuńKarola
Super!
UsuńWitamin,mam pytanie czy ten sennik sie na daje na proteinowe czwartki bo nie jestem pewna.prosze o odpowiedz,dziekuje
OdpowiedzUsuńNiestety nie, przez skrobię. W protoczwartkach je się jak na uderzeniówce.
UsuńWłaśnie się piecze. :-).
OdpowiedzUsuńOczywiście zrobiłam któryś raz z kolei. Próbuję już ileś razy i cały czas, nie wiem czemu, mam jeszcze nadzieję, że się uda. A on jak zwykle z wierzchu całkiem ładnie upieczony a w środku breja. Jakbym zrobiła dziurę i wlała gorącego jogurtu.
OdpowiedzUsuń