ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 26 kwietnia 2011

Sernik bez sera - Dukan

  • Niezwykle puszysty sernik :) piankowy, delikatny, sernikowy, choć nie zawiera twarogu :D
  • Idealna alternatywa zbitego sernika, bo ten jest bardziej lekki :) A co najważniejsze jest tańszy :D
  • Nie jest spalony z wierzchu, idealny dla słabo pieczących od spodu piekarników :D
  • CIASTO (można bez ciasta):
  • 6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • aromat maślany i waniliowy
  • słodzik (dałam 8 tabletek rozkruszonych)
  • 3 łyżki serka homo
  • 6 łyżek mleka w płynie
Piekarnik ustawić na 175-180* blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać łyżką. Piec 10 minut, na to wylać masę sernikową.
  • MASA sernikowa:
  • 2 jogurty (2x400g)
  • 4-5 białek (miałam 5 białek i tyle dałam, ale można dać pewnie 4)
  • słodzik (dałam 18-20tabletek rozkruszonych i był dla mnie za słodki, ale jak juz pisałam wiele razy lubię średnio słodkie)
  • aromat "do sernika" (gellwe)
  • 2 budynie waniliowe (2x40g = 4 czubate łyżki)
  • polewa lub lukier (u mnie tradycyjnie czekoladowo-cytrynowa)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodać słodzik, aromat i budynie. Miksować dalej aż się wszystko ładnie zmiesza. Na koniec wlać jogurty, zmiksować nie długo! 
Wlać wszystko na podpieczone ciasto (lub jeśli bez ciasta to na wyłożoną papierem formę)
Piec 40minut w 175-180* Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w piekarniku i stężenia (na 2-3 godziny od ostygnięcia)

82 komentarze:

  1. Aniu a spód to pewnie też pod sernik (z twarogu) można wykorzystać? Zawsze robię z samego twarogu i chcialabym spróbować na spodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sylwio zmęczona totalnie jestem i trochę nie czaję, ale masz na myśli, że spód czyli ciasto z tego przepisu uzyć do normalnego sernika?
    Bo jeśli tak, to troche nie bardzo, bo musiałabyś go piec osobno i nałożyć na niego sernik, bo ci się spali.
    Bo ten sernik piecze się maxymalnie 40 minut, bo tylko tyle trzeba i spód nie jest spalony a tak to sernik z twarogu piecze się więcej czasu więc i spód będzie zwęglony niestety..

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie tak myślałam,ze nic z tego nie wyda. Bo ja sernik lubie tylko taki twarogowy zbity więc musze sie obyć bez spodu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Więc nie skusisz się na ten? :(
    Wiesz, że też lubię zbite ale ten jest świetny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj

    Pewnie się skusze bo wyglada smacznie a mi brakuje sernika na cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja wolę bez ciasta serniki :D a ten jako, że piecze się dość krótko w porównaniu do zwykłego to zrobiłam z testowym ciastem :) i wyszło bardzo fajnie :D Bo już kilka osób pytało o sernik na cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też ogólnie to wolę bez ciasta ale czasem mam ochotę na taka wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oooo muszę się skusic na zrobienie go,szczerze to nie przepadam za normalnym sernikiem z twarogu,choc mamuska ostatnio zrobila to zjadlam niecaly kawalek bo potem mi już nie dobrze się robi,niewiem dlaczego :/
    dlatego to moze byc swietna alternatywa :D
    Babka cytrynowa wyszła cudna z Twojego przepisu,ostatnio robilam inne ciasto od kogos innego i nie wyszło mi zbyt fajnie dlatego myslę ze ten serniczek będzie dobry bo od Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bo ja mam wszystko dobre :D
    hehe pozdrawiam
    :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam i niestety...załapałam się tylko na jeden kawałek bo resztę mi rodzina wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie to samo :) Ja do sernika a tam nawet talerzyka nie było :) Za dobre rzeczy robię :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Serniczek jest Boski !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. A dziękuję :D
    Sama nie wiedziałam co mi konkretnie wyjdzie :D A tu proszę sernik :D hehe bez grama twarogu :D
    U mnie znika w 2 dni :D wszyscy mi podbierają :(
    Muszę spróbować zmniejszyć ilość białek i sprawdzić, czy wtedy też wyjdzie, bo miałam tyle białek wolnych i musiałam jakoś wykorzystać je więc powstał sernik bez twarogu :D
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobilam serniczek z tym ze troszke zmodyfikowalam: zamienilam jogurt na serek homo(cena podobna) i musze powiedziec ze niebo w gebie!!! brakowalo mi takiego puszystego, leciutkiego serniczka :D :D
    spod/ciasto zrobilam miodowo-orzechowy a mase z 4bialek - i wszystko ladnie sie upieklo:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak w sumie też można :D Ja eksperymentowałam z jogurtem bo tylko to miałam :D ale jak widać z homo też wyjdzie :D
    Super musiał być z miodowo-orzechowym spodem, choć przyznam, że serniki lubie klasyczne cytrusowe z polewą czekoladową :) choć smakami można kombinować jak kto lubi :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten sernik to niebo w gębie.Ja wogóle nie lubie i nie moge jeść normalnego sernika,a tym się zajadam.Cała rodzina moja chce tylko to ciasto gdy pytam co upiec.A brat chodz nie na dukanie bo on szczupły-zawsze zamawia 1/2 blachy jak tylko upieke.Zastanawiam się teraz nad tym czy jak ciasto ostygnie nie zrobić galaretki na to.Był by to smaczniutki serniczek bez sera z galaretką.Co Ty Aniu na to?Robiłaś już może to ciasto z galaretką?

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj wiem.. to ciacho uzależnia :) a wyszło mi totalnie experymentalnie :)
    Z galaretką może być nawet dobre :) Przyznam, że serniki lubie klasyczne, żadne czekoladowe ani o innym smaku niż cytrusowy więc takich nie robię, bo nie lubię :)
    Ale Wy możecie sobie dostosowywać smaki :)
    Mówię to często.. sernik mój musi być cytrusowy i z polewą czekoladową :) i wsjo :)
    A serniki na zimno to już inna bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. serniczek wygląda bardzo apetycznie... a w jakiej blaszce go robicie?

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepraszam, a czy serniczek trzeba odstawić do ostygnięcia w piekarniku? Tzn. nie wyjmować go jeszcze przez 2-3 h? Z góry dziękuję za informację.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyjąć z piekarnika i wtedy odczekać minimum godzinę po ostygnięciu, żeby doszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy ten serniczek na Dukanie można jeść bez ograniczeń , a jeśli nie to ile można zjeść dziennie i co to jest aromat sernikowy przepraszam ale nie wiem to jest sernix ?
    Renia

    OdpowiedzUsuń
  22. no ja zjadlam juz pol godz po wyjeciu z pieca i bylo mniamniuskie:)
    reszte dokonczylam po ok 3 h i na zimno bylo jeszcze pyszniejsze, dzieki bardzo:)
    dorisek16

    OdpowiedzUsuń
  23. Renia,
    sernix, to są skrobie do sernika, a aromat jest w buteleczce, olejowy taki stadnardowy, ma biała etykiete i korek, firma Gellwe, napisane jest "do sernika", poszukaj w necie zdjęcia :)
    Ile można zjeść? to zależy od blaszki w jakije pieczesz, ale jest w cieście 5 łyżek skrobi więc teoretycznie na 5 dni powinien być, ja sie niestety w tym przypadku nie stosuje, bo jest zbyt dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dorisek,
    on najlepszy jest jak właśnie poleżakuje trochę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dodalaam truskawkowy budyn i cale jajka a teraz stygnie,Dorota

    OdpowiedzUsuń
  26. rewelacyjny sernik wszyscy się nim dziś zajadali :) wielkie dzięki za tak wspaniałego bloga z znakomitymi przepisami :*

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziękuję, ciesze się, że smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Sernik GENIALNY!!!
    Na pewno będę go częściej robiła.
    Bo zdecydowanie lepiej wydać grosze na jogurt niż przepłacać za ser.
    Pyyyyychaaaa :)

    Lili

    OdpowiedzUsuń
  29. Dokładnie, a mało białka w jogurcie nadrabiamy białkami z jajek :D
    I jest prościutki w wykonaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Witam,
    Jakich jogurtów używacie do tego serniczka?
    asikgl

    OdpowiedzUsuń
  31. Kauflandowskie Milblu lub Pilos z Lidla :)
    Jak się trafi to z biedronki Tola? czy jakos tak :)
    Ale zazwyczaj te pierwsze :)

    OdpowiedzUsuń
  32. dzięki , spróbuję na Lidlowskich, mam nadzieję, że wyjdzie równie puszysty jak na twoich zdjęciach:)
    pozdrawiam
    asikgl

    OdpowiedzUsuń
  33. na pewno :D jak dobrze ubijesz jajka i nie będzie miksować na koniec z jogurtem za długo :D

    OdpowiedzUsuń
  34. a mnie nie wyszedl w ogole co mnie dziwi bo z Twoich przepisow wychodzilo mi wszytsko swietnie... A ten sie nie udal... tzn. "nie scial sie" tak aby trzymal swoj ksztalt... jedyna modyfikacje jaka wprowadzilam to dodalam zmiast budyniu czysta skrobie... czyzby po prostu bydyn mial to cos? Trzymalam nawet troche dluzej w piekarniku bo po 40 min byl nadal plynny ale i te 15 min wiecej nic nie dalo. W smaku swietna ale papka :-(

    OdpowiedzUsuń
  35. W jakiej formie piekłaś, jaką skrobię dałaś i napisz co konkretnie zrobiłaś, bo może jednak coś inaczej np czegoś mniej? więcej? za długo/krótko ubijałaś?
    Piekłam ten sernik chyba z 5 razy i jeszcze nigdy nic nie było źle, nie ważne czy z ciastem czy bez.

    OdpowiedzUsuń
  36. Piekłam w blaszanej keksówce (takiej tradycyjnej)wyłozonej papierem do pieczenia. Zamiast budyniu dodałam skrobii kukurydzianej ="corn starch" Kingsford's Knorr z Kuchni Swiata, białka ubilam na błyszczaco jak do pavlowej. Jedyne co jeszcze mi przychodzi do glowy to ze nie dalam aromatu do sernika gellwe tylko aromat pomaranczowy w proszku z "wypiekarni.pl" na oko wydaje sie ze zadnego znaczacego odstepstwa nie zrobilam :-( Ilosci składników tez sie trzymalam. No i nie wyszlo niestety. Masz jakis pomysl gdzie jest blad w sztuce?;-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Keksówce? dziwne, powinna być blacha kwadrat lub prostokąt.
    Nigdzie nie napisałam, że może być kukurydziana skrobia, tylko budyń a budyń to skrobia ziemniaczana z dodatkami i w tym cały problem plus forma :)
    Ziemniaczana reaguje inaczej niż kukurydziana, stąd ci nie wyszło :)
    A więc, tradycyjnie budyń lub ziemniaczana skrobia oraz szeroka forma, bo w wąskiej to za wysokie raczej i dłużej musi się piec, żeby ciepło przeszło przez całość i odparowało.

    OdpowiedzUsuń
  38. I tutaj moze byc pies pogrzebany ;-)jak tylko odzyskam piekarnik zrobie probe z budyniami i w bardziej plaskiej blaszce :-) Dam znac jak wyszlo choc remont w kuchni pewnie jeszcze troche potrwa :-) Dzieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. witaj!
    czy mozna jesc ten sernik w 1 fazie?

    OdpowiedzUsuń
  40. Nie, bo ma skrobię :) i proszek :P powinnas to przeciez wiedzieć ;) chyba, że nie czytałas książki więc zachęcam do poczytania.
    Aha, a skrótpwy opis znajdziesz na blogu (skany z wywiadu)

    OdpowiedzUsuń
  41. och..co za szkoda ale od 2 fazy prozek i skrobia jest dozwolona? i jak jest ze stosowaniem skrobii ziemniaczanej? i mam jeszcze jedno pytanie, wybacz ze tak Cie mecze, ale Twoja strona jest swietna i ma mnostwo cudnych przepisow i masz ogromna wiedze na ten temat, mianowicie, chcialam zapytac po 1 fazie (5dni) zaczynam druga to jest od razu warzywa czy znowu 5 dni bialka i dopiero warzywa?:P

    OdpowiedzUsuń
  42. tak, od 2 fazy :)
    Po uderzeniówce przechodzisz na warzywa, bo inaczej to by była ciągle uderzeniówka prawda :) więc jeśli wybrałas rytm 1/1 lub 5/5 to przechodzisz po uderzeniówce na warzywne dni a po nich białkowe itd na przemian :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ooo! Zlota z Ciebie dziewczyna! Dzieki za odpowiedz! Pewnie juz mnostwo ludzi Ci pisalo ze swietna strona itp itd wiec moge to tylko powtorzyc. i na pewno bede tu bardzo czesto! pOdziwiam Cie bardzo!! zycze slodkiego popoludnia!;)

    OdpowiedzUsuń
  44. Witam bardzo serdecznie ! Jestem na dukanie z siostra od 5 dni i już myślę co tu upiec na świeta :) u mnie tradycjnie co roku jest sernik z ciemnym ciastem. Czy mogę dodać do tego przepisu na ciasto kakao? z góry dziękuję za odpowiedź :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  45. jeszcze jedno pytanie mam :) na jaka blache sa te składniki?

    OdpowiedzUsuń
  46. Jasne, dlaczego nie :) ale niezbyt dużo, żeby nie było gorzkie np 0,5 do 1 łyżki i to płaskiej, bo kakao jest mocne zazwyczaj :)
    Piekłam to w duuużej formie zająca (na wielkanoc) więc trudno powiedzieć jaka blacha, ale taka nieduża prostokątna? taka średnia prostokątka jak masz :) ewentualnie napisz jakie masz wymiary blaszek a ja zmierzę zająca i wybierze się najlepszą, żeby nie był zbyt niski :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Witam:) Bardzo spodobał mi się Twój przepis i mam zamiar w weekend upiec ten serniczek:)Mam blaszkę o wymiarach 26x36cm i 6cm wysokość. Czy w takiej blaszce to ciasto można upiec,bo żeby nie wyszło mi za niskie?A najlepiej żeby wyrosło jak to na fotce:) To czekam na odpowiedź:D

    OdpowiedzUsuń
  48. Ja piekłam w formie zająca :) był on dość spory, ale nie wiem dokładnie jakby to przeliczyć na twoja blachę.
    Ale powinno być oki.
    ewentualnie następnym razem dasz mniejszą

    OdpowiedzUsuń
  49. Witam upiekłam i super właśnie sie nim zajadam bo sie już nie umiałam odczekac :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  50. witam własie upiekłam owy serniczek i nie umiałam sie powstrzymać super :)tylko nastepnym razem dodam więcej słodzika bo my lubimy słodkie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  51. ja też lubię słodkie, ale może miałaś mniej słodki słodzik?
    Albo lubisz naprawdę mega słodycz hehe
    słodzik trzeba zawsze do siebie dostosować

    OdpowiedzUsuń
  52. Właśnie upiekłam serniczek z polewą czekoladową. Pyszotka:) Może nie jest taki wysoki jak ten Twój na zdjęciu, ale może miałam jednak za dużą blaszkę i w sumie ciasto zrobiłam z podwójnej porcji,żeby zakryło całe dno:D Troszkę więcej mogłam dodać słodziku, bo dawałam w proszku, to na łyżeczki i niby próbowałam i było słodkie, a po upieczeniu już trochę mniej.Ale i tak jestem zadowolona ze swojego wypieku. Super przepis:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  53. Zawsze trzeba dodać więcej słodzika bo w czasie pieczenia trochę sie tego smaczku ulatnia.
    A forma to możliwe, że jednak za duża :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Upiekłam i nie wyszedł...ale już wiem dlaczego ehhh Bo dałam budyń ale jak przeczytałam komentarze to musi być ten budyń w składzie co ma skrobie ziemniaczana? a ja miałam skrobie kukurydziana w składzie ehhhh... Spróbuje raz jeszcze . Ps. Aniu dziekuje za wszystkie Twoje przepisy, jesteś rewelacyjna!!! Aga z Kołobrzegu

    OdpowiedzUsuń
  55. Aga,
    bo to co ma tylko skrobie kukurydzianą to Pudding, a na ziemniaczanej z dodatkiem kukurydzianej to Budyń :)
    One zachowuje się absolutnie inaczej w praktyce kuchennej.

    OdpowiedzUsuń
  56. Też dodałam pudding zamiast budyniu, bo się zgapiłam, ale wyszedł puchaty i smaczny. Mężuś mówi, że pyszny! Chciałam dać na wierzch jeszcze galaretkę, ale nie mógł się doczekać i "wsunął" kawałek na ciepło:)
    .. no to galaretki już dać nie mogę..:)
    Dzięki!
    Filis

    OdpowiedzUsuń
  57. To dobrze, że wyszło :)
    Pudding a budyń to 2 różne rzeczy - jeden żeluje, drugi ścina - o serników zawsze baza skrobi ziemniaczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Ja natomiast sernik upiekłam z czekoladowym budyniem i odrobiną czekoladowego aromatu, polałam dukanowską orzechową nutellą i wyszedł świetny! Cała nie-dukająca rodzinka się zajada i już składają zamówienia na święta :) Super przepis:))

    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  59. Smakowo :) piczone serniki u mnie to tylko klasyczne cytrusowe, za cholerę nie dam się przekonać do innego smaku niż pomarańcze czy cytryny :)
    Ale robione na zimno to mogą być różna smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Zrobiłam wczoraj, dzisiaj zajadam ;)wyszedł świetnie.. na 5 dni.. jak dotrwa do poniedziałku to będzie cud :D

    OdpowiedzUsuń
  61. 4 dni :) ale też nie wierzę, że tyle wytrzyma :D

    OdpowiedzUsuń
  62. dzis piekłam ten sernik zrobiłam jak w przepisie i sie nie udał upadł bardzo niski. Jakie mają być te jogurty ? gdzie popełniłam błąd?

    OdpowiedzUsuń
  63. jogurty jakiekolwiek.
    Może wina pieca? albo za duża temp? jak miałaś piec ustawiony?
    Najwyraźniej spuchł.

    OdpowiedzUsuń
  64. Hej witam wszystkich:-) wlasnie zrobilam serniczek, jeszcze 10min. I gotowe:-) pieknie pachnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  65. Pyszny:-) mieszkam we wloszech, nie moge tu kupic normalnego sera chudego, wiec ten sernik to dla mnie wybawienie:-) grazie:-)

    OdpowiedzUsuń
  66. To świetnie :D
    Co do twarogu kostkowego możesz zrobić sama z mleka :) przepis na blogu, szukaj Twaróg domowy :D

    OdpowiedzUsuń
  67. Super dzieki, napewno wyptobuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  68. Aniu jak Ty to robisz, że wszystkie Twoje wypieki są puszyste? Piekłam sernik i ... płaski jak deska. W smaku rewelacja:-) Jaką dużą masz foremkę?

    OdpowiedzUsuń
  69. Oj to nie było duże, taki prostokąt, ale nie mam już jej więc nie moge wymiarów podać, ale mniejsza niż te duże blachy prostokątne.

    OdpowiedzUsuń
  70. Serniczek super,mezus był zachwycony.pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  71. u mnie właśnie się piecze

    OdpowiedzUsuń
  72. zrobiłam wczoraj ale jakiś dziwny mi wyszedł, dziś na śniadanie wszamałam kawaleczek. Dobry, smaczny ale nie taki puszysty jak u CIebie na zdjęciu. Ciasto wyszlo ok ale masa serowa/nieserowa jakaś taka zbita i opadnięta :(

    OdpowiedzUsuń
  73. Własnie sie piecze.... Zapach cudowny. Kosztowałam tą mase przed włożeniem do piekarnika to cudo :) Zobaczymy jaki będzie po upieczeniu. Ja dla odmiany zrobiłam w formie okragłej, tzn w małej tortownicy i dałam serek homogenizowany o%. Uzywam nieco innych produktów niż Wy tu na forum podajecie, bo mieszkam we Francji i np sera białego w kostce nigdzie znalezc nie moge... Zatem dzis poratuje się sernikiem z serka homo. Jeszcze 10 min i wyjmuje z pieca:D, Podziękuję za przepis w momencie gdy będe się nim delektowała:) Póki co pozdrawiam Cię Anno. Beata.

    OdpowiedzUsuń
  74. W związku z powyższym.....dziękuję serdecznie za przepis. Własnie konsumuję drugi kawałek :) Nie umiem sie oprzec. Jest tak puszysty, ze rozpływa się w ustach. Z serka homo 0% tez wychodzi na to, ze udaje sie i jest świetny. Jeszcze raz wielkie dzięki. Miłego weekendu, Beata :)

    OdpowiedzUsuń
  75. A ja właśnie zrobiłam ten sernik, tylko, że szkoda mi było żółtek i akurat miałam ser w lodówce, którego też było szkoda i dodałam wszystko :D:D:D Także właśnie się piecze, może nie wybuchnie :D
    Karola

    OdpowiedzUsuń
  76. Melduje posłusznie, że sernik wyszedł super:) Leciutka chmurka serowo jogurtowa i nic nie wybuchło:) Tylko piekłam dłuzej jakies 15-20 min. Ale wyszedł świetny:)
    Karola

    OdpowiedzUsuń
  77. Witamin,mam pytanie czy ten sennik sie na daje na proteinowe czwartki bo nie jestem pewna.prosze o odpowiedz,dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, przez skrobię. W protoczwartkach je się jak na uderzeniówce.

      Usuń
  78. Właśnie się piecze. :-).

    OdpowiedzUsuń
  79. Oczywiście zrobiłam któryś raz z kolei. Próbuję już ileś razy i cały czas, nie wiem czemu, mam jeszcze nadzieję, że się uda. A on jak zwykle z wierzchu całkiem ładnie upieczony a w środku breja. Jakbym zrobiła dziurę i wlała gorącego jogurtu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...