ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 12 kwietnia 2011

Bajkowe naleśniki jagodowe - Dukan

  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka twarożku wiaderkowego lub Emilki
  • słodzik do smaku
  • aromat jagodowy na czubek łyżki
  • barwnik niebieski
  • woda lub mleko ok. 1/2 szklanki, trochę mniej (dałam wodę)
  • nadzienie: twarożek wiaderkowy i homogenizowany, słodzik, lub cokolwiek wg upodobań :)
Rozgrzać teflon, budyń, słodzik, aromat rozmieszać odrobinie wody, dodać twarożek i po wymieszaniu dodać jajka. Roztrzepać dokładnie i dolać resztę wody.
Przed każdym nałożeniem masy naleśnikowej dokładnie przemieszać, bo skrobia osadza się na dnie :)
Smażyć cienkie naleśniki na małym ogniu, przewracać gdy brzegi będą same odchodzić,

18 komentarzy:

  1. i ile naleśniczków wychodzi Ci z tej proporcji? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ło matko, ale ufolki :)
    chyba jednak pospieszę się z zamawianiem barwników, bo też chcę takie cudaki porobić.

    Lili

    OdpowiedzUsuń
  3. 3-4 sztuki wychodzi.. jak cienkie to 4, a ja zrobiłam jeden grubszy to 3..
    Bo jak nakładasz wazówką to tylko pół wazówki, chyba, że masz mega głęboką to mniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ufolki :) śmieszne :)
    W rzeczywistości są jeszcze ładniejsze :) zdjęcia zazwyczaj ujmują koloru :P

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robiłam fioletowe naleśniki jagodowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. moje miały być niebieskie :) chociaż w rzeczywistości są morskie :) dodałam jeszcze kroplę czerwonego :)
    Fioletowy robię jogurt jagodowy :P

    OdpowiedzUsuń
  7. mnie najbardziej smakują naleśniki jagodowe właśnie. kolor w sumie jest dla efektu:) a mojemu pięknemu posmakowały wiśniowe, nie dukanowe oczywiście:D

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja uwielbiam kokosowe i zastanawiam się dlaczego ich tu jeszcze nie umieściłam?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak długo rozgrzewasz teflon przed pierwszym naleśnikiem i jak długo pomiędzy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja patelnię na średni ogień ustawiam, i w tym czasie zdążę już wszystko wymieszać, ale mam naszykowane wszystko więc kwestia nasypania, wbicia jajka, rozmieszania i siup na patelnię, a po zdjęciu pierwszego nie czekam już, tylko od razu następny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja mam pytanie o ten twarozek wiaderkowy?? to taki do sernika zmielony.Np dr.otkera?

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak, to taki :D ja kupuję w Netto w pudełeczku prostokątnym wysokim serek twarogowy Emilki z firmy Mlekoma :) Ale dr. Oetker też będzie dobry :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Naleśniki są pyszne a do tego ślicznie wyglądają!!! Super że podsuwasz nam takie smakowite przepisy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. :D
    Przepisów wymyślam kilka na minutę :D mam masę jeszcze nie zamieszczonych :D hehe
    Ale jak już wcześniej ktoś mi pisał, że mam pokaźne archiwum :D więc mogę sobie pozwolić na stopniowe dodawanie :D
    A naleśniki uwielbiam :D dziś robiłam o innym super smaku i niedługo zamieszczę :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile myślisz, kalorii ma taki jeden naleśnik? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiem, na dukanie nie liczy się kalorii, one wogóle nie istnieją tutaj :)
    Ale poszukaj w tabelach wartości ile ma kalorii każda porcja składnika :) to będziesz wiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mistrzostwo świata te naleśniki.... pycha mi wyszły, ale ilościowo jakoś mniej, zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło mi 5 szt, ale fakt że dużych w sensie średnicy :)

    Zrobie je sobie na wyjazd... mniam :)
    Gosiareczka

    OdpowiedzUsuń
  18. Większe=mniej :) Ale ciesze się, że są aż tak smakowe :D
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...