Ciemny chleb razowy wielozbożowy z mikrofali :) Świetny smak i bardzo suchutki :) Jak prawdziwy :)
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów żytnich
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w fazie uderzeniowej - 0,5 łyżeczki sody)
- 2 łyżki serka homo
- 1 łyżka wody/mleka
ten chlebek na stałe zagościł w moim menu. normalnie kocham cię za ten przepis! teraz codziennie muszę zjeść sobie taki rano na w wersji na słodko z jogurtem. najbardziej lubię w wersji z mlekiem w proszku i aromatem śmietankowym. czadzior:D
OdpowiedzUsuńcalifornia
taki chlebek na sniadanko z marmoladą różaną.....poezja
OdpowiedzUsuńOj kombinacji na chlebek z mikrofali mam jak widać już 8 :) niby jedna rzeczy a tyle możliwości :)
OdpowiedzUsuńja mam swoje ulubione zestawy:
OdpowiedzUsuńa) mleczny - standardowy przepis + łyżka mleka w proszku + aromat śmietankowy
b) cynamonowy - s. p. + łyżeczka cynamonu + aromat rumowy/arakowy
c) kawowy - s. p. + łyżeczka inki + aromat waniliowy/arakowy
d) kakaowy - s. p. + łyżeczka kakao + aromat migdałowy
czaaaaadzik, polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali chlebka! jedzcie, bo nie wiecie co tracicie haha:D
pozdrawiam! california
:)
Przed chwila zjadłam chlebek, ale mam kilka pytań. Mój chlebek wyszedł mokry i miękki, a nie suchy, może być to spowodowane tym, że zapomniałam dodać łyżki wody? Czy za krótko może trzymałam w mikrofali? (4 minuty jak w opisie, ale może ma słabszą moc...) I jeszcze jedno, nie powinno być może jakiś przypraw dodanych do chlebka? Ja bardzo lubię otręby ale wyszedł mi troszkę bezpłciowy w smaku, miałam na szczęście w pracy sól i pieprz (zmieszane w słoiczku heh) , jak posypałam kromki, od razu zyskał na smaku. Nie wiem czy może zapomniałaś dodać w przepisie, czy po prostu ja muszę mieć jakiś wyrazisty smak heh. W każdym razie tak czy siak świetna sprawa na kanapeczki do pracy lub na uczelnię. W niedzielę powtórzę przepis, ale tym razem nie zapomnę o wodzie/mleku i dam 4:30 może nieco lepiej go podsuszy ;)
OdpowiedzUsuńJutro robię kebaba :D Już nie mogę się doczekać hehe :)
Możliwe, że przez wody brak?
OdpowiedzUsuńAle bardziej stawiam na mikrofalę, bo wiesz.. może twoja piec dłużej na słabszej mocy więc wtedy trzeba by jednak potrzymać nawet kilka minut i wtedy kontrolować w czasie pieczenia i zapamiętać na przyszłość :) Ogólnie jak inne piekłam dłużej to ten najkrócej się piekł w mikro..
Co do smaku to wiesz.. ja soli nie używam wogóle od dziecka więc mi takie smaki pasują.. ale w takim razie ty powinnaś dodać sobie czegos ulubionego :)
Więc.. dodaj jakieś przyprawki lub sól i trzymaj dłużej na maxymalnej mocy (może miałaś złe ustawienia?)
Mogę stwierdzić, że mikrofala z której korzystam jest kijowa. Ponownie zrobiłam dzisiaj ten chlebek, dodałam łyżkę wody, nastawiłam na 5 minut i znów wyszedł miękki. Ale i tak go zjadłam :)
OdpowiedzUsuńZa to wczoraj jadłam najlepszego kebaba w życiu hehe, pita była wyśmienita. Szaleństwo po prostu :-)
To twoja musi byc bardzo słaba? jesteś pewna, że masz dobrze ustawioną? bo ja np jak mam moc to ustawiam np na 90 lub HI.. a potem czas.. może potrzxymaj jeszcze dłużej, albo jak już naprawdę z nim kiepsko to przetnij i dopiecz na teflonie :D
OdpowiedzUsuńMam małe pytanko. Czy ten chlebek rośnie? Bo mi wcale. Ma 1 cm :) Jest przepyszny, ale może jakby troszkę urósł to by było więcej tej przepyszności. Czym to może być spowodowane? Twój BornIntoChaos wygląda na wieeelki :). Bardzo dziekuje za Twoje przepisy. Jesteś genialna a Twoje przepisy to bajka. Podziwiam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIzo,
OdpowiedzUsuńzapomniałam dopisac proszek do pieczenia!
Już poprawiłam, choc i bez niego powinien trochę urosnąć dzięki jajku,
ja piekę na największej mocy lub jeden poziom niżej, i jajko dodaję na samym końcu mieszania,
Może z mikrofalą masz inaczej ustawione?
Ile ten chlebek na zdjęciu na cm? Mój ma z 1,5 cm, po dodaniu proszku do pieczenia oczywiście :-)
UsuńWspanialy. Zrobilam dzis i nareszcie mialam cos do grilla!. Bo samo miesko mi jakos nie idzie :(
OdpowiedzUsuńZ braku odpowiedniego pojemnika zrobilam to w plastikowym pojemniku na zywnosc i wyrosl wspaniale.
Pieklam juz kilka razy chleb z przepisow z innej strony i mi nie rosl wcale (i tak wchlonelam :) ) a ten jest cudny. Troche szkoda, ze nie ma chrupiacej skorki, ale juz go wyprobowalam w tosterze.
Na jutro przygotowalam sobie z odrobina siemienia lnianego. Zeby cos chrupalo. Zobaczymy
Dzieki bardzo!!!
A pojemnik ten nie stopił się? czy był do mikrofalówek dobry?
OdpowiedzUsuńJa zawsze jeszcze po przekrojeniu podpiekam go na patelni :) i jest wtedy mega chrupiący :D
I bardzo ładnie rośnie :) Zawsze mam z niego 3 kromki średnica 8-9cm :)
Bardzo smaczny chlebuś! Upiekłam w kwadratowej silikonowej foremce i wyszło mi aż 4 kromki! Pycha!
OdpowiedzUsuńMnie wychodzą 3 :) z okrągłej :) dość spore są :)
OdpowiedzUsuńBaardzo dlugo nie mialam dostepu do otrebow zytnich, ale otworzyli nowy polski sklep i tadaaa! Otreby zytnie sa :D Zaopatrzylam sie i od razu sprobowalam ten przepis. Smakowity :) Dodalam suszonego pomidora i bazylie. mmm . Nast tazem sprobuje wersje wymienione powyzej :)
OdpowiedzUsuńCzy twoje suszone pomidory też są słodkie? czy tylko mnie one nie smakują wogóle?
OdpowiedzUsuńA chlebek fajny jest dzięki żytnim, ma takie specyficzny smaczek :)
Wlasnie napotkalam problem i nie wiem czy sie koment wyslal, wiec sprobuje jeszcze raz. Nie, nie sa slodkie :) Maja intensywny, skondensowany smak i zapach pomidora suszonego :) A co najlepsze, sa to pomidorki tescowe, nie jakiejs wyszukanej, drogiej firmy :D
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Carrefour (byłam tylko raz podczas wyjazdu do trójmiasta) i te moja są słodkie i dziwaczne.
OdpowiedzUsuńMoże jakaś trefna paczka :) albo dla nich robia takie ble.
Aniu, a na jaką moc ustawiasz mikrofalę?? Ja mam maksymalnie 900 wat, czy to wystarczy? Pozdrawiam :) Karolina
OdpowiedzUsuńJa chyba też taką mam, bynajmniej z tyłu ma nalepkę, że 2400 max (przy grillu itp), a normalnie to 900w.
OdpowiedzUsuńUstawiam na najpierw M/W na 90 lub na HI (cokolwiek to znaczy to M/W), potem czas..
Nie wierzyłam, że to się upiecze, chociaż korzystałam z Twoich przepisów wiele razy. Jestem strasznie zadowolona, bo smakuje super i można w wielu wariantach go robić. Bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńA co w nim takiego niepewnego hehe? :) w mikrofali to wszystko jak dłużej przytrzymasz to się wkońcu zetnie hehe :)
OdpowiedzUsuń