ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 18 lipca 2011

Sernik z serków homogenizowanych - Dukan

Eksperymentalny sernik z serków homo :) Nie wytrzymał 2 godzin, bo zjedzony został od razu :) Smak i konsystencja totalnie fantastyczna :) Nie wiem co mnie napadło na ubicie białek, ale nie polecam tego zabiegu, bo pięknie rósł i równie pięknie opadał :) Dlatego jest to pierwsza wersja  z serków homo i zapewniam, że nie jedyna :)
  • 900g serków homo (6x150g)
  • 4 jajka
  • słodzik (dałam 27 tabl, to było zbyt dużo, powinno być 23-25)
  • 1 cały pudding z Lidla waniliowego (wychodzi 2 łyżki)
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (zwykłego)
  • aromat do sernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, choć zwykle nie daję, więc można zrezygnować.
Piekarnik ustawić na 170-175*, formę (moja kwadratowa 26x26) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wszystkie składniki zmiksować  (jak pisałam wyżej ubiłam białka i je wmieszałam do masy, ale nie polecam więc wystarczy zmiksować wszystko), przelać do formy, włożyć do pieca na 1 półkę niżej (mój piecze mocno od góry więc, żeby nie spiec wierzchu lepiej niżej umieścić, NIEwskazane dla gazowych!)
Piec do zrumienienia wierzchu, czyli mniej niż 1 godzinę (myślę, że w zależności od piekarnika wystarczy ok 45 minut?) studzić w uchylonym, włożyć na noc do lodówki, by stężał :)

34 komentarze:

  1. Mam pytanko. Czy zamiast puddingu mogą być dwie łyżki skrobi kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ oczywiście :) jeśli trafisz na post o tym puddingu, to zobaczysz, że jego skład to skrobia kukurydziana :) ale ja podaję w przepisach pudding, bo jest do niego najwiekszy dostep i juz ma aromat waniliowy :)
    Tylko te łyzki to wiesz.. czubate :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za odpowiedź, a tak w ogóle to Twoje przepisy są rewelacyjne, i za nie też dziękuję :)

    Marzenka

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro rano zrobię! Ale z połowy porcji- tak dla eksperymentu. No i dam 2 łyżki (bez czuba) budyniu waniliowego, to chyba tyle samo skrobi wyjdzie..? Fajnie że z serków homo, ja mam takie 0% 32 kcal, a to już trzecia faza, więc trzeba uważać.. Zapychanie białym twarogiem nie wychodzi na zdrowie :p Wole lżejszą opcję, serkową. No i oczywiście malinki na wierzch <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Iduszko, pewnie już masz sernik zrobiony? Bo chciałam ci napisać, że użycie samego budyniu a nie jako dodatek do skrobi kukurydzianej z puddingu może wpłynąć na konsystencję, bo ziemniaczana bardziej żeluje a kuurydziana zagęszcza i ścina jak mąka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana cudowny przepis:) ale mam jedno pytanie. Serek homo, może być ten z Lidla? Czy lepiej kupić jakiś gęstszy? Pozdrawiam!

    Stała czytelniczka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Może być, ale ten z Lidla ma kiepskie wartości białkowe i węglowe, lepszy pod tym wzgledem jest równie tani Vian z Kauflandu :) Ale jeśli nie masz innego, to daj z Lidla :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jutro kończę fazę uderzeniową i właśnie robię listę, co sobie ugotuję/upiekę zaraz po - sernik bezsprzecznie jest na miejscu pierwszym ;)
    i tak się zastanawiam, czy wolno mi budyń już na 2 fazie dodawać?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jenny,
    Dwa pytania :)
    1. czytałaś książki?
    2. zaglądałas w kategorie bloga?
    Jeśli czytałaś, to powinnaś wiedzieć, że możesz od 2 fazy budyń z ziemniaczanej i kukurydzianej (obydwie skrobie dozwolone)
    Jeśli nie zajrzałaś w różne kategorie bloga, to znajdziesz tam zarówno liste produktów, ważne rzeczy, które powinać pamiętac z ksiązki, wywiad z dukanem i wiele innych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam :) I jst pyszny! Uzyłam blaszki 24 x 24 cm i na tę porcję jest idealna. Robiłam na serku homo o nazwie Deli light francuskiej firmy Delisse. Serek ten jest mega niskokaloryczny! Na 100 g ma zalediwe 50 kcal. Byłam w szoku jak to zobaczyłam. Serek kupiłam w REALu. Jest sprzedawany w dużych pudełkach 1 kg. Ja od razu kupiłam dwie sztuki!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Też myślę, że Twój rozmiar formy jest najlepszy do tego serniczka :)
    Serka nie znam, bo do reala nie mam nigdy po drodze jak jadę do miasta :)
    Ale brzmi ciekawe tyle tylko, że na dukanie liczy się ilość białek a nie kalorie więc nie wiem jak on wypada :) i jeszcze cena jego pewnie zniechęca?

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy mozna zrobic pol na pol serek homogenizowany z serkiem Emilka?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jasne, ale to wtedy nie ten co tutaj, ale Śmietankowy sernik - znajdziesz na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A jak to jest z zurawina? Od kiedy mozemy jesc zurawine i w jakich ilosciach? Bo widze ze chyba wlansie to zurawina przystroilas swoj sernik :) Wczoraj go upieklam i dalam mezowi kawalek do pracy, przed chwila dzwonil powiedziec ze sernik pyyyycha :) Zreszta wczesniej wyprobowalam juz kilka twoich przepisow i tez byly pyszne!
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  15. Od 2 fazy, a ile? mało ;P
    Ciesze się, że smakował :) jest bardzo kremowy jak na sernik i taki leciutki, jak o nim teraz myślę, to az mam ochote znów go zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aniu bardzo Cie proszę napisz czy pieczesz w termoobiegu czy na normalnym grzaniu(góra i dół)?

    OdpowiedzUsuń
  17. Zwykłe grzanie :) nie mam wogóle termoobiegu (zresztą sernika nie piecze się na termoobiegu wogóle)

    OdpowiedzUsuń
  18. przepis wyglada bardzo ciekawie, zamierzam dzis wyprobowac, ale skad te informacje ze skrobia ziemniaczana i suszone zurawiny sa dozwolone w 2 fazie?
    ola

    OdpowiedzUsuń
  19. Olu,
    z wywiadu, który mam na blogu oraz z książki :) ino stąd :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem zachwycona i podziwiam pracowitość Ani,chcę powiedzieć że jestem od 10.01.2012r już w IV fazie - stabilizacji i mogę pozwolić sobie na więcej ale bardzo przyzwyczaiłam się do dukanowych przepisów, to już mój styl życia.Ja również uwielbiam wymyślać różności,ale strona finansowa nie najlepsza więc nie mogę ich realizować.Podzielę się moim ostatnim pomysłem/w związku z wspomnianym tu pudingiem/gotuję na trochę mniejszej ilości mleka puding /z ALDI/wlewam do foremki wcześniej opłukanej zimną wodą,/mam taką kamionkową z kominkiem/na drugi dzień wyjmuję i polewam polewą czekoladową/4 tabletki słodziku zalewam gorącą wodą 1 łyżka ,dodaję 4 czubate łyżeczki mleka granulowanego, wymieszam i dodaję 2 czubate łyżeczki kakao i parę kropli aromatu arakowego + pomarańczowy wymieszam z łyżeczką parafiny,polewam okładam konfiturą z czarnej porzeczki/zrobiłam sobie ze słodzikiem/pycha.Można zajadać i nie tyć,życzę wytrwałości"wcześniaczkom dukanowym"i pozdrawiam serdecznie,pa.

    OdpowiedzUsuń
  21. Gratuluję 4 fazy :)
    ciesze się, że podobają się przepisy i że nadal je stosujesz :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam to CUDO:) Serniczek jest boski i lojalnie ostrzegam, że czekanie aż zastygnie to prawdziwa tortura:))
    Anno to że jesteś genialna podkreśla tu każdy i jest to fakt bezsprzeczny, ale tak sobie myślę, że w tytule Twojego bloga brakuje jednej frazy:
    "Z miłości do gotowania i życzliwości do ludzi", bo być genialnym to jedno, ale dzielić się geniuszem z innymi to przejaw ogromnej serdeczności.....
    Pozdrawiam gorąco
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
  23. A dziękuję :)
    a serniczek robiłaś z ubitymi białkami czy bez?
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Bez, to znaczy wszystko zmisowałam razem:)
    Jeszcze raz dziękuję Ci za Twoją twórczość:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiony , jako jedyny mi wyszedł w tym moim głupim piekarniku :)
    Użyłam serków Bakoma 0% i teraz nie wiem czy ten smak to właśnie przez te serki czy przez to że za mało słodzika. Ładnie urósł i równie ładnie opadł, użyłam foremki 22x22. wydaje mi się że jest idealna, gdybym miała większą to ciasto miało by 1 cm grubości :)
    Mam pytanie czy Danio light było by dobre na Dukanie i czy do tego sernika by się nadawały??

    Pleplata

    OdpowiedzUsuń
  26. Smak?
    Serniki opadają :) bo najpierw sie napowietrzy, a potem puszczaja bąbelki :)
    Więc nie ma co się przejmować, bo sernik to nie ciasto, on nie rośnie, tylko sie zapieka i odparowuje.
    Nie jestem pewna, ale chyba danio light miało afere, że jest z cukrem i kłamali, że bez cukrowe, więc odpada.

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam! Sernik zapowiada się pysznie! Zastanawia mnie tylko czym jest przystrojony? Widzę żurawinę, a ten sos? Polewa? Cóż to jest?

    Pozdrawiam
    Magda :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziś zrobiłam, bardzo dobry, tylko słodzika dałam na oko bo nie mam tabletek tylko w proszku i nie wiedziałam ile to łyżek, dlatego wyszedł mało słodki. Ta polewa na rysunku też mnie interesuje, co to jest???

    OdpowiedzUsuń
  29. W Twoich przepisach bardzo często dajesz słodzik w tabletkach do pieczenia - ale jak on jest z aspartamem to nie można go piec ani gotować! W książce Dukan o tym pisze, czytałam też o tym na forum...Czy to jest jakiś w tabletkach specjalnie do pieczenia???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest z aspartamem. Moje słodziki są w zakładce produkty :) Skład tabletkowego jest ten sam co w proszku. Do pieczenia możesz użyć tez ksylitolu, będzie lepszym wyborem niż słodzik :)

      Usuń
  30. Czy zamiast puddingu z lidla waniliowego mogę dodać "zwykłej" skrobi kukurydzianej? + aromat???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) 1 pudding to 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...