Eksperymentalny sernik z serków homo :) Nie wytrzymał 2 godzin, bo zjedzony został od razu :) Smak i konsystencja totalnie fantastyczna :) Nie wiem co mnie napadło na ubicie białek, ale nie polecam tego zabiegu, bo pięknie rósł i równie pięknie opadał :) Dlatego jest to pierwsza wersja z serków homo i zapewniam, że nie jedyna :)
Wszystkie składniki zmiksować (jak pisałam wyżej ubiłam białka i je wmieszałam do masy, ale nie polecam więc wystarczy zmiksować wszystko), przelać do formy, włożyć do pieca na 1 półkę niżej (mój piecze mocno od góry więc, żeby nie spiec wierzchu lepiej niżej umieścić, NIEwskazane dla gazowych!)
Piec do zrumienienia wierzchu, czyli mniej niż 1 godzinę (myślę, że w zależności od piekarnika wystarczy ok 45 minut?) studzić w uchylonym, włożyć na noc do lodówki, by stężał :)
- 900g serków homo (6x150g)
- 4 jajka
- słodzik (dałam 27 tabl, to było zbyt dużo, powinno być 23-25)
- 1 cały pudding z Lidla waniliowego (wychodzi 2 łyżki)
- 1 łyżka budyniu waniliowego (zwykłego)
- aromat do sernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, choć zwykle nie daję, więc można zrezygnować.
Wszystkie składniki zmiksować (jak pisałam wyżej ubiłam białka i je wmieszałam do masy, ale nie polecam więc wystarczy zmiksować wszystko), przelać do formy, włożyć do pieca na 1 półkę niżej (mój piecze mocno od góry więc, żeby nie spiec wierzchu lepiej niżej umieścić, NIEwskazane dla gazowych!)
Piec do zrumienienia wierzchu, czyli mniej niż 1 godzinę (myślę, że w zależności od piekarnika wystarczy ok 45 minut?) studzić w uchylonym, włożyć na noc do lodówki, by stężał :)
Mam pytanko. Czy zamiast puddingu mogą być dwie łyżki skrobi kukurydzianej?
OdpowiedzUsuńAleż oczywiście :) jeśli trafisz na post o tym puddingu, to zobaczysz, że jego skład to skrobia kukurydziana :) ale ja podaję w przepisach pudding, bo jest do niego najwiekszy dostep i juz ma aromat waniliowy :)
OdpowiedzUsuńTylko te łyzki to wiesz.. czubate :D
Dzięki za odpowiedź, a tak w ogóle to Twoje przepisy są rewelacyjne, i za nie też dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMarzenka
Jutro rano zrobię! Ale z połowy porcji- tak dla eksperymentu. No i dam 2 łyżki (bez czuba) budyniu waniliowego, to chyba tyle samo skrobi wyjdzie..? Fajnie że z serków homo, ja mam takie 0% 32 kcal, a to już trzecia faza, więc trzeba uważać.. Zapychanie białym twarogiem nie wychodzi na zdrowie :p Wole lżejszą opcję, serkową. No i oczywiście malinki na wierzch <3
OdpowiedzUsuńBon Appétit
OdpowiedzUsuńIduszko, pewnie już masz sernik zrobiony? Bo chciałam ci napisać, że użycie samego budyniu a nie jako dodatek do skrobi kukurydzianej z puddingu może wpłynąć na konsystencję, bo ziemniaczana bardziej żeluje a kuurydziana zagęszcza i ścina jak mąka :)
OdpowiedzUsuńKochana cudowny przepis:) ale mam jedno pytanie. Serek homo, może być ten z Lidla? Czy lepiej kupić jakiś gęstszy? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńStała czytelniczka:)
Może być, ale ten z Lidla ma kiepskie wartości białkowe i węglowe, lepszy pod tym wzgledem jest równie tani Vian z Kauflandu :) Ale jeśli nie masz innego, to daj z Lidla :)
OdpowiedzUsuńjutro kończę fazę uderzeniową i właśnie robię listę, co sobie ugotuję/upiekę zaraz po - sernik bezsprzecznie jest na miejscu pierwszym ;)
OdpowiedzUsuńi tak się zastanawiam, czy wolno mi budyń już na 2 fazie dodawać?
Jenny,
OdpowiedzUsuńDwa pytania :)
1. czytałaś książki?
2. zaglądałas w kategorie bloga?
Jeśli czytałaś, to powinnaś wiedzieć, że możesz od 2 fazy budyń z ziemniaczanej i kukurydzianej (obydwie skrobie dozwolone)
Jeśli nie zajrzałaś w różne kategorie bloga, to znajdziesz tam zarówno liste produktów, ważne rzeczy, które powinać pamiętac z ksiązki, wywiad z dukanem i wiele innych rzeczy :)
Zrobiłam :) I jst pyszny! Uzyłam blaszki 24 x 24 cm i na tę porcję jest idealna. Robiłam na serku homo o nazwie Deli light francuskiej firmy Delisse. Serek ten jest mega niskokaloryczny! Na 100 g ma zalediwe 50 kcal. Byłam w szoku jak to zobaczyłam. Serek kupiłam w REALu. Jest sprzedawany w dużych pudełkach 1 kg. Ja od razu kupiłam dwie sztuki!!!
OdpowiedzUsuńTeż myślę, że Twój rozmiar formy jest najlepszy do tego serniczka :)
OdpowiedzUsuńSerka nie znam, bo do reala nie mam nigdy po drodze jak jadę do miasta :)
Ale brzmi ciekawe tyle tylko, że na dukanie liczy się ilość białek a nie kalorie więc nie wiem jak on wypada :) i jeszcze cena jego pewnie zniechęca?
A czy mozna zrobic pol na pol serek homogenizowany z serkiem Emilka?
OdpowiedzUsuńJasne, ale to wtedy nie ten co tutaj, ale Śmietankowy sernik - znajdziesz na blogu :)
OdpowiedzUsuńA jak to jest z zurawina? Od kiedy mozemy jesc zurawine i w jakich ilosciach? Bo widze ze chyba wlansie to zurawina przystroilas swoj sernik :) Wczoraj go upieklam i dalam mezowi kawalek do pracy, przed chwila dzwonil powiedziec ze sernik pyyyycha :) Zreszta wczesniej wyprobowalam juz kilka twoich przepisow i tez byly pyszne!
OdpowiedzUsuńDaria
Od 2 fazy, a ile? mało ;P
OdpowiedzUsuńCiesze się, że smakował :) jest bardzo kremowy jak na sernik i taki leciutki, jak o nim teraz myślę, to az mam ochote znów go zrobić! :)
Aniu bardzo Cie proszę napisz czy pieczesz w termoobiegu czy na normalnym grzaniu(góra i dół)?
OdpowiedzUsuńZwykłe grzanie :) nie mam wogóle termoobiegu (zresztą sernika nie piecze się na termoobiegu wogóle)
OdpowiedzUsuńprzepis wyglada bardzo ciekawie, zamierzam dzis wyprobowac, ale skad te informacje ze skrobia ziemniaczana i suszone zurawiny sa dozwolone w 2 fazie?
OdpowiedzUsuńola
Olu,
OdpowiedzUsuńz wywiadu, który mam na blogu oraz z książki :) ino stąd :)
Jestem zachwycona i podziwiam pracowitość Ani,chcę powiedzieć że jestem od 10.01.2012r już w IV fazie - stabilizacji i mogę pozwolić sobie na więcej ale bardzo przyzwyczaiłam się do dukanowych przepisów, to już mój styl życia.Ja również uwielbiam wymyślać różności,ale strona finansowa nie najlepsza więc nie mogę ich realizować.Podzielę się moim ostatnim pomysłem/w związku z wspomnianym tu pudingiem/gotuję na trochę mniejszej ilości mleka puding /z ALDI/wlewam do foremki wcześniej opłukanej zimną wodą,/mam taką kamionkową z kominkiem/na drugi dzień wyjmuję i polewam polewą czekoladową/4 tabletki słodziku zalewam gorącą wodą 1 łyżka ,dodaję 4 czubate łyżeczki mleka granulowanego, wymieszam i dodaję 2 czubate łyżeczki kakao i parę kropli aromatu arakowego + pomarańczowy wymieszam z łyżeczką parafiny,polewam okładam konfiturą z czarnej porzeczki/zrobiłam sobie ze słodzikiem/pycha.Można zajadać i nie tyć,życzę wytrwałości"wcześniaczkom dukanowym"i pozdrawiam serdecznie,pa.
OdpowiedzUsuńGratuluję 4 fazy :)
OdpowiedzUsuńciesze się, że podobają się przepisy i że nadal je stosujesz :)
pozdrawiam
Zrobiłam to CUDO:) Serniczek jest boski i lojalnie ostrzegam, że czekanie aż zastygnie to prawdziwa tortura:))
OdpowiedzUsuńAnno to że jesteś genialna podkreśla tu każdy i jest to fakt bezsprzeczny, ale tak sobie myślę, że w tytule Twojego bloga brakuje jednej frazy:
"Z miłości do gotowania i życzliwości do ludzi", bo być genialnym to jedno, ale dzielić się geniuszem z innymi to przejaw ogromnej serdeczności.....
Pozdrawiam gorąco
Edyta
A dziękuję :)
OdpowiedzUsuńa serniczek robiłaś z ubitymi białkami czy bez?
pozdrawiam :D
Bez, to znaczy wszystko zmisowałam razem:)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dziękuję Ci za Twoją twórczość:)
:) dobrze wiedzieć :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Zrobiony , jako jedyny mi wyszedł w tym moim głupim piekarniku :)
OdpowiedzUsuńUżyłam serków Bakoma 0% i teraz nie wiem czy ten smak to właśnie przez te serki czy przez to że za mało słodzika. Ładnie urósł i równie ładnie opadł, użyłam foremki 22x22. wydaje mi się że jest idealna, gdybym miała większą to ciasto miało by 1 cm grubości :)
Mam pytanie czy Danio light było by dobre na Dukanie i czy do tego sernika by się nadawały??
Pleplata
Smak?
OdpowiedzUsuńSerniki opadają :) bo najpierw sie napowietrzy, a potem puszczaja bąbelki :)
Więc nie ma co się przejmować, bo sernik to nie ciasto, on nie rośnie, tylko sie zapieka i odparowuje.
Nie jestem pewna, ale chyba danio light miało afere, że jest z cukrem i kłamali, że bez cukrowe, więc odpada.
Witam! Sernik zapowiada się pysznie! Zastanawia mnie tylko czym jest przystrojony? Widzę żurawinę, a ten sos? Polewa? Cóż to jest?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Magda :)
Dziś zrobiłam, bardzo dobry, tylko słodzika dałam na oko bo nie mam tabletek tylko w proszku i nie wiedziałam ile to łyżek, dlatego wyszedł mało słodki. Ta polewa na rysunku też mnie interesuje, co to jest???
OdpowiedzUsuńW Twoich przepisach bardzo często dajesz słodzik w tabletkach do pieczenia - ale jak on jest z aspartamem to nie można go piec ani gotować! W książce Dukan o tym pisze, czytałam też o tym na forum...Czy to jest jakiś w tabletkach specjalnie do pieczenia???
OdpowiedzUsuńNie jest z aspartamem. Moje słodziki są w zakładce produkty :) Skład tabletkowego jest ten sam co w proszku. Do pieczenia możesz użyć tez ksylitolu, będzie lepszym wyborem niż słodzik :)
UsuńCzy zamiast puddingu z lidla waniliowego mogę dodać "zwykłej" skrobi kukurydzianej? + aromat???
OdpowiedzUsuńJasne :) 1 pudding to 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej.
Usuń