ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 13 lipca 2011

Bananek z patelni - Dukan

Macie ochotę na ciasto, ale nie chcecie się nim z nikim dzielić? Ja się podzieliłam, co było dobre, bo nie zmieściłabym sama całego :) W każdym razie, ciasto, raczej placek, który jest szybki i baaardzo prosty :)

GALARETKA:

  •  1 łyżka róży w proszku
  • aromat wiśniowy (szczypta)
  • 100ml wody
  • 3 tabl słodziku
  • 1 łyżeczka żelatyny
wszystkie składniki wymieszać, zagotować, jeśli róża zbyt napęcznieje, dolać więcej wody i podwoić żelatyne. Żelatynę dodac po wyłączeniu gazu, zmieszać, odstawić do lodówki.

MASA BANANOWA:
Wymieszać wszystkie składniki, żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody, po chwili jak napęcznieje dolać 1-2 łyżki gorącej wody (prawie wrzątek). Wlać do masy, wymieszać trzepaczką dokładnie, odstawić do lodówki.

PLACEK:
Rozgrzać teflon na duzym palniku, ale na małym ogniu. 
Wymieszac wszystkie składniki dokładnie. Wlać na teflon, nakryć pokrywą i prażyć (w międzyczasie odparować go zdejmując pokrywę). 
Gorący placek ostudzić na kratce. Posmarować tężejącą galaretką, odstawić na chwile do lodówki i posmarować kremem. Przybrać wiórami czekoladowymi.

WIÓRY CZEKOLADOWE:
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 bardzo płaska łyżka kakao (jesli jest bardzo mocne, to nawet mniej)
  • słodzik do smaku
  • 2-3 łyżki wody
Rozgrzać teflon na dużym palniku, ale na najmniejszym możliwym ogniu.
Wszystko wymieszać dokładnie, wlać na rozgrzany teflon, nakryć na kilka chwil pokrywą, zdjąc pokrywę, jeżeli na brzegach zobaczymy, że masa się ścięła, to łopatką mieszać jak jajecznicę, rozrywając na strzępki, tak by powstały wióry jak na zdjęciu :)

8 komentarzy:

  1. Hura, kolejne bez pieczenia :)

    Lili

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, rozpoczynam ostatnio serię patelnianą :)
    Właśnie zjadłam fajnego cebulaka z patelni :) Ale jeszcze musze popracowac nad ciastem, było fajne puchate, ale za suche :)
    A bananka polecam po obiedzie jako deser tylko dla siebie :)
    choć cienki i plackowaty, to mój smakował bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko będę musiała zamienić aromat, bo takiego nie posiadam, więc u mnie nie będzie "Bananek" a np. "Ananasek" :)
    Póki co muszę wykończyć sernik, który zrobiłam, ale w tym tyg pewnie skuszę się na ten placek :)

    Lili

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz.. aromaty, smaki, kolory sa przecież zawsze sugerowane :) więc robi sie z tego co się ma lu lubi :)
    Jakbym miała robic każdą rzecz w innym smaku to by było dużo niepotrzebnych postów tylko po to, by ktoś zrobił przepis wg smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie moge dostac aromat róży i banana?
    jak nazywa sie firma?

    OdpowiedzUsuń
  6. Należy zapoznać się z blogiem :) na górze z prawej napisane jest gdzie kupuje aromaty :) i pod spodem jest obrazek, po kliknięciu prowadzi on do wypiekarnia.pl tam zaopatruje się we wszystkie wymienione aromaty.
    co do róży to masz na myśli aromat, czy proszek na marmoladę?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bananek bardzo smaczny jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciesze sie bardzo, że smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...