Siaśko, ziemniaczana bardziej żeluje, kukurydziana ścina jak mąka :) Tak to kuchenna różnica :) Budynie zawierają obie skrobie więc ciasto jest trochę ścięte i trochę wilgotne, jeśli dasz Pudding lub po prostu skrobie kukurydzianą będziesz miała bardziej suche ciacho :) Ja lubię obydwie stosować, zależnie od tego jaki efekt chcę uzyskać :)
Nie. Skąd ten wniosek? Skrobia ziemniaczana i kukurydziana jest jak najbardziej dozwolona :) A pudding powyżej znalazł się tutaj, ponieważ jako jedyny ma tylko kukurydzianą skrobię, ponieważ niektórym trudno ją znaleźć, więc do słodkich jedzonków stosują ten właśnie pudding, chyba, że przepis wymaga ziemniaczanej skrobi.
A propos skrobi... Z tego co pamiętam Dukan pisze, że nie można stosować warzyw zawierających skrobię, więc sama skrobia - na logikę - też nie powinna być chyba stosowana...?
skrobia używana w diecie nie pochodzi "z warzyw" ale z torebek skrobiowych. Więc jest to tak jakby produkt "obok" warzywa :) Dukan zezwala na skrobię.. skąd takie pytanie?
Ja kupiłam ten pudding i w składzie jest podane: "skrobia" - ale nie jest podane jaka - czy kukurydziana czy ziemniaczana. Skąd zatem wiesz, że jest tylko kukurydziana???
To proste :) niżej w innych językach napisane jest, że to skrobia kukurydziana :) Nawet bez czytania bardzo łatwo odróżnić budyń od puddingu, czyli ziemniaczaną od kukurydzianej :) Poza tym pudding robi się zawsze ze skrobi kukurydzianej, która jest delikatniejsza, ma całkowicie inną "teksturę" od budyniu na ziemniaczanej.
a ten pudding to coś ala budyń? czy jak?
OdpowiedzUsuńsiaśko,
OdpowiedzUsuńtak, to taki budyń, tylko bez ziemniaczanej więc idealny do ciast :)
a czym się różni ziemniaczana od kukurydzianej? bo nigdy nie wiedziałam :)
OdpowiedzUsuńSiaśko,
OdpowiedzUsuńziemniaczana bardziej żeluje, kukurydziana ścina jak mąka :)
Tak to kuchenna różnica :)
Budynie zawierają obie skrobie więc ciasto jest trochę ścięte i trochę wilgotne, jeśli dasz Pudding lub po prostu skrobie kukurydzianą będziesz miała bardziej suche ciacho :)
Ja lubię obydwie stosować, zależnie od tego jaki efekt chcę uzyskać :)
a gdzie to kupilas?
OdpowiedzUsuńJak w tytule - w Lidlu :)
OdpowiedzUsuńa ten pudding mozna stosowac przy diecie dukana??
OdpowiedzUsuńPrzy diecie to nie wiem ;P
OdpowiedzUsuńAle w diecie i będąc na tej diecie tak :)
Choć powinnaś to wiedzieć, toć to podstawa - bez tego ani rusz zaczynać dietę!
Więc budyń który ma w składzie skrobię ziemniaczaną odpada przy dukanie? :-/
OdpowiedzUsuńNie. Skąd ten wniosek?
OdpowiedzUsuńSkrobia ziemniaczana i kukurydziana jest jak najbardziej dozwolona :)
A pudding powyżej znalazł się tutaj, ponieważ jako jedyny ma tylko kukurydzianą skrobię, ponieważ niektórym trudno ją znaleźć, więc do słodkich jedzonków stosują ten właśnie pudding, chyba, że przepis wymaga ziemniaczanej skrobi.
Jaka jest dzienna dawka tego puddingu. Czy trzeba go sobie rozłożyć na dwa dni? :)
OdpowiedzUsuńNa 1 dzień przypada połowa czyli 1 łyżka.
UsuńA propos skrobi... Z tego co pamiętam Dukan pisze, że nie można stosować warzyw zawierających skrobię, więc sama skrobia - na logikę - też nie powinna być chyba stosowana...?
OdpowiedzUsuńskrobia używana w diecie nie pochodzi "z warzyw" ale z torebek skrobiowych. Więc jest to tak jakby produkt "obok" warzywa :)
UsuńDukan zezwala na skrobię.. skąd takie pytanie?
Ja kupiłam ten pudding i w składzie jest podane: "skrobia" - ale nie jest podane jaka - czy kukurydziana czy ziemniaczana. Skąd zatem wiesz, że jest tylko kukurydziana???
OdpowiedzUsuńTo proste :) niżej w innych językach napisane jest, że to skrobia kukurydziana :) Nawet bez czytania bardzo łatwo odróżnić budyń od puddingu, czyli ziemniaczaną od kukurydzianej :) Poza tym pudding robi się zawsze ze skrobi kukurydzianej, która jest delikatniejsza, ma całkowicie inną "teksturę" od budyniu na ziemniaczanej.
Usuń