ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 3 marca 2012

Naleśniki z Serem na Szybko - Dukan

  • 100g serka twarogowego Emilki
  • 1 jajko
  • słodzik (dałam 3 rozgniecione tabletki)
  • 1 łyżka budyniu waniliowego 
  • serek na nadzienie + odrobina mleka i słodzik do smaku + ulubiony aromat (klik)
Z podanych składników wychodzą 4 średnie naleśniki. Najlepsze na gorąco :)
  1. Emilki wymieszać z jajkiem, budyniem i słodzikiem na gładką masę.
  2. Patelnię rozgrzać (uprzednio przetrzeć olejem) na małym ogniu, ale duży palnik.
  3. Nakładać po 1 łyżce masy i rozsmarować średnie kółko.
  4. Po chwili, gdy wierzch się lekko zetnie, przewracać na druga stronę, podprażyć chwilę.
  5. Nadziewać. 

58 komentarzy:

  1. właśnie wcinam, mniammmm ! wyszły mega delikatne. :))
    robi się jak tak szybko i łatwo, składniki są tak zwykłe,że zdecydowanie będą często u mnie gościć.
    Aniu, ukłony dla Ciebie, uwielbiam Twoje przepisy !
    Tuśka

    OdpowiedzUsuń
  2. Powstały spontanicznie. Wróciłam do domku a tam caały talerz naleśników zwykłych, to i mnie sie zachciało, a jajko było 1 w lodówce :)
    A dobre są, to fakt :) bardziej mi smakują niż te ciężkie, mączne smażone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wszamałam na śniadanie, po prostu NIEBO W GĘBIE !
    Przebiły o 300 % moje faworyty czyli naleśniki na maślance. Te są o niebo lepsze, delikatne i w ogóle cudowne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A myślałam, ze maślankowych i na homo według was nie pokona żaden inny przepis na naleśniki :)
    Ale to dobrze, że jest taki fajny.. i mega szybki i prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W smaku dobre,tylko katastrofa do smażenia:(

    OdpowiedzUsuń
  6. ke? dlaczego? przecież one się świetnie prażą :)
    Chyba, że dałaś złą skrobię?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha!!! jeden z lepszych przepisów dukanowskich

    OdpowiedzUsuń
  8. no u mnie tez porazka bya ze smazeniem... dodalam budyn z ida ae i tak przywarlo sie do pateni... ale w smaku pyszne... :)

    sandra

    OdpowiedzUsuń
  9. ja już mam patent na to aby były idealne,wykładam duży talerz papierem do pieczenia,wlewam na niego porcję na naleśnik i wkładam do mikrofali na około 2 minuty.

    OdpowiedzUsuń
  10. To takie z mikrofali naleśniki :)
    Ja wolę na patelni :P gaz tańszy od prądu :)
    Zresztą jak daje się dobrą skrobię, to wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  11. W moim przypadku mikrofala też sprawdziła się lepiej niż telfon. Całą porcje wylałam na duży talerz wyłożony papierem do pieczenia i ustawiłam na 3,5 minuty. Pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie :) a właściwie to czemu nie z patelni?

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie naleśnik wyszedł tylko w mikrofali na ok 5 min :) pyszny i szybki :)

    MOTYLUSIEK

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu, a czy do tych naleśniczków musi być ser Emilki, czy może chudy twaróg? Naleśniki wyglądają super :) Pozdrawiam :) Karolina

    OdpowiedzUsuń
  15. Musi, bo twaróg bedzie grudkowy i nie utrze się na jednolitą masę, a emilki jest gładkie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A budyń ma być w proszku , czy juz zrobiony ? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie :) zawsze w proszku, gdyby było inaczej napisałabym wyraźnie, żeby był zrobiony lub nawet konkretne proporcje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. witam nalesniki oblednie smaczne i nie potrzeba smarowac patelni olejem same odchodza jak sie troche podpieka ,dzieki za wspanialy przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak, ale niektóre patelnie zwłaszcza myte w płynie są tak przesuszone na powłoce, że trzeba je przetrzeć :)
    Ale fajnie, że ci się udały i smakują :)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam.
    Te naleśniczki można jeść w 1 fazie ??

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam
    Czy te nalesniki mozna jesc w pierwszej fazie ??

    OdpowiedzUsuń
  22. Oj nie (jeśli mówisz o uderzeniówce), zawierają skrobię a tego wtedy niet.
    Masz tu na blogu zakładkę na uderzeniówkę, ale przeczytaj napis na czerwono w niej :)
    pozdrawiam i miłego dietowania.

    OdpowiedzUsuń
  23. Dzisiaj robiłam te naleśniki i... pycha... :)
    Nareszcie zjadłam coś, co naprawdę mi smakowało odkąd jestem na dukanie (pewnie dlatego, ze większość jedzonka jakie robiłam była z otrębami, a wszystko co z otrębami smakuje mi tak samo, tzn. smakuje średnio)... :)
    Aniu, Twoje przepisy są obłędne... :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Miło :) a co z otrąbków robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  25. Z Twoich przepisów, to tylko chlebek i bułki lniane bez jajek... Ogólnie, to najlepsze pieczywo (zwłaszcza bułki), jakie jadłam na dukanie i nie mam najmniejszych zastrzeżeń do przepisów... :) Po prostu taka moja uroda, że otręby wszędzie mi przeszkadzają... :)
    Pozdrawiam,
    Justyna...

    OdpowiedzUsuń
  26. No tak, otręby niektórym nie przypadają do gustu.. mnie tam smakują :) byle dobrze zrobione hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kurde Ania pyszniutkie ! Wkońcu zjadłam coś co rzeczywiście smakuje jak nie-dukanowe :)Zrobiłam troche mniejsze ale za to grubsze i wyszły takie placuszki. Na to ser z cynamonem i były genialne, na stałe u mnie zagoszczą. Dziękuje za ten przepis !
    Karolina K.

    Ps: nie chce być anonimowa !! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Karolino,
    możesz zamieszczać komentarz wybierając pod spodem w "Komentarz jako:" - "Nazwa / adres URL" i wtedy podpis swój masz na górze zamiast słowa anonimowy :)
    Miło, że naleśniczki smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  29. wyglądają obłędnie! robię je przymusowo :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Naleśniczki rewelacja!w ogóle wszystko co zawiera w przepisie Ani emilki jest pyszne:) przed chwilą je usmażyłam z myślą o dodatku do kawy, niestety kawa nie zdążyła "się zrobić" naleśniki wchłonęłam bez kawy hehe
    Pozdrawiam,Aga

    OdpowiedzUsuń
  31. Aga,
    to by się zgadzało z tytułem przepisu, że na szybko :D wychodz na to, że kawa robi się baaardzo długo :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Ania naleśniki pycha. Nie zrobiłam jednego dużego na patelni, a trzy mniejsze krążki. Mam problem z patelnią. Czytałam wyżej że piszesz że może być wysuszona. I pewnie tak jest... Tak czy owak, naleśniczki rewelacja.
    Pzdr kitkowa

    OdpowiedzUsuń
  33. A nie przetarłaś jej olejem? jaką ma powłokę?

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie przetarłam. Mam taką zasadę-mimo iż jest to dopuszczalne nie przecieram. Lecę na sucho;-) Więc mam i efekt... Powłoka teflonowa. Właściwie to próbowałam już na 2 patelniach i 2 garnkach z powłoką z tefalu....
    Pzdr kitkowa

    OdpowiedzUsuń
  35. Pychota! Zrobiłam z serkiem, aromatem kokosowym i cynamonem. Nie zdążyły nawet ostygnąc :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Zrobiłam, zjadłam i chcę więcej.
    Patelnię przetarłam ręcznikiem papierowym nasączonym olejem - i nic mi nie przywierało.
    dałam 3 tabletki słodziku - następnym razem dam 4 bo dla mnie wyszły mało słodkie.
    Aniu - chylę czoła!!!!!
    pozdrawiam z zasypanej śniegiem Łodzi,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  37. Magdo,
    u mnie też śnieżnie :) co do słodziku, to każdy ma inny próg słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Hej, ja przetarłam bardzo mało olejem i zamiast Emilki użyłam twarogu President 0%, ale też był gładki, więc powinno dobrze wyjść, ale bardzo mi przywierało i to bardziej przypominało strzępy niż nalesniki i ostatniego w efekcie zrobiłam w mikrofali ;/ były bardzo, bardzo smaczne, ale co mogę zrobić, żeby następnym razem mi nie przywierały? (: z góry dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jaki ten serek był, który uzyłaś, bo może zbyt uwodniony? jeśli tak, to zbyt mokry mógł nie odparować dobrze i nie ściąć się.

      Usuń
  39. Myślisz, że jeżeli zamiast jajka dodam dwa białka to wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjśc, coś wyjdzie, pytanie tylko czy smaczne, bo dodając samo białko nabierze to specyficznego smaku i twardości. Osobiście naleśniki i placki z samego białka mi nie smakują.

      Usuń
  40. Czy jeśli użyję zamiast serka emilki twarogu w kostce z odrobiną mleka, to efekt będzie ten sam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to nei to samo. KAżdy serek ma inne własciwości i są one nie do zastąpienia.

      Usuń
  41. Hej a ja zamiast budyniu dodalam kisiel rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo.. kisiel kwaskowaty zazwyczaj ma posmak.. ciekawie.

      Usuń
  42. Pychotka :D Tylko wszystko zależy od patelni na jakiej się smaży, bo pierwszy raz mi przywarły całkowicie, ale nie poddałam się i na nowej teflonowej patelni wyszły cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patelnia jest ważna przy każdym smażeniu. Kiedyś każda patelnia miała inne przeznaczenie, teraz preferuje się teflon i ceramiczne do wszystkiego.
      Zazwyczaj pierwszy naleśnik się rwie bo patelnia jest słabo rozgrzana.

      Usuń
  43. Kocham ten smak i przepis, ale denerwowało mnie nakładanie łyżką -więc teraz dodaję zawsze do ciasta trochę mleka, tak żeby było konsystencji klasycznego naleśnikowego. Działa i da się zrobić odrobinę więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  44. Wyszły mi 2 naleśniki ale pyszne.Szybkie i mi nie przywarły i troszkę natarłam olejem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patelnię zawsze nacieram olejem :) A 2 to pewnie większe.. moje nie były zbyt duże :)

      Usuń
    2. Aniu,
      ale w tym przepisie nie widzę skrobi? To chyba można je robić a uderzeniówce?

      Usuń
  45. Aniu,
    w przepisie nie widzę skrobi więc chyba można robić je na uderzeniówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest budyń, a to skrobia. Niestety nie można ich zjeść w fazie uderzeniowej.

      Usuń
  46. Idealny przepis dla osób odchudzających się ... Stoję i smażę pierwszą porcję, drugą ... i kolejną już podwójną Oni (czyt moja rodzinka nie są na diecie) pochłaniają te pyszności!!! Dla mnie już chyba nie wystarczy

    OdpowiedzUsuń
  47. A mi się nie chce odlecieć od patelni...

    OdpowiedzUsuń
  48. Aniu, czytam zawzięcie Twojego bloga dopiero od tygodnia i pluje sobie w brode że tak późno go odkrylam!! Nie jestem na Dukanie ale mam hipoglikemie a Twoje przepisy zawierają wszystko co moge jeść (czyli z niskim IG). Rewelacja! Nie moge sie oderwać od czytania! Kupilam dzisiaj mleko w proszku, wszystkie otreby, len mielony i inne składniki wymieniane w Twoich przepisach - jutro zaczynam :-) brakuje tylko Serka Emilki ale jutro jeszcze poszukam :-) co do przepisu to mam pytanie - chcialabym zrobic te nalesniki s wersji wytrawnej wiec zamiast budyniu dodac skrobie ziemniaczana? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  49. Jakim innym produktem można zastąpić ten serek? W mojej miejscowości nie ma kauflanda i zbytnio nie wiem co mam teraz zrobić. :( Mam wielką ochotę na te naleśniczki bo na zdjęciu wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...