ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 22 kwietnia 2011

Jajka marmurkowe - Dukan

  • jajka
  • łupiny z cebuli (można użyć czarnej herbaty, ale baaardzo mocnej lub 2-3 torebki)
  • 1 łyżeczka soli
Do garnka wkładamy łupiny lub herbatę a na wierzch jajka, zalewamy wodą (nie muszą być zakryte) sypiemy sól. Gotujemy UWAGA! nie dłużej niż 10minut, bo białko będzie niestrawne i witamin nie będzie!! Ja gotuję max 8minut.
Po 4 minutach można zaokrąglonym nożem obtłuc jajka w czasie gotowania a po ugotowaniu każde jajko wyjąć i obtłuc na desce. Włożyć wszystkie jajka z powrotem do garnka i pozostawić w nim do ostygnięcia :)

UWAGA!! Można to samo zrobić z barwnikami, tzn ugotowane jajka obtłuc i włożyć do pojemników z barwnikami do jajek i potrzymać chwilę dłużej :) Ja miałam dziś tylko cebulę pod ręką :D

4 komentarze:

  1. czy ze szpinakiem lub groszkiem wyjda mi zielone???

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz na myśli, czy gotując jajko w skorupce ze szpinakiem? Nie mam pojęcia, czy szpinak będzie na tyle mocno kolorystyczny, ale trochę szkoda szpinaku, bo go już nie zjesz po jajkach..
    Możesz użyć herbaty czarnej lub kombinowac z owocową herbatą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Można też wrzucić buraczka, wyjdą różowe :)
    Karolina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...