Ciasto z Kremem Czekoladowym - Dieta Dukana
KREM:
- kilka łyżek mleka w proszku
- 1-2 łyżeczki kakao
- słodzik
- dowolny aromat (klik)
- niekwaśny serek homogenizowany np. TSM
- Piekarnik rozgrzać do 175*, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Oddzielić białka od
żółtek.
- Wymieszaćpozostałe składniki, dodać ubite białka.
- Przelać składniki na blachę i wyrównać.
- Piec 30-40 minut.
- Upieczone ciasto przełożyć na ręcznik kuchenny (papierem do góry), zdjąć papier.
- Ciasto przekroić na 2 części (obrazowo - kwadrat na 2 prostokąty)
- KREM: Wymieszać składniki suche, dodać serek homogenizowany w ilości tworzącej gęsty krem.
- Przełożyć ciasto kremem i złączyć połówki ciasta.
A gdzie przepisik do tej pychotki ?? :)
OdpowiedzUsuńależ bym zjadła takie ciacho, kiedy będzie przepis? :) pisałam już pod innym postem, ale nie wiem czy regularnie czytasz, mogę prosić o link do tych aromatów różnych różniastych?:) pozdrawiam, Zosia moj mail freha@wp.pl
OdpowiedzUsuńCzytam, czytam, ale nie wiem co pisałaś pod innym postem? może nie zauważyłam? już wysyłam Zosiu :)
OdpowiedzUsuńMargo nawet nie zauważyłam, że jest bez tekstu post. Już piszę jeszcze raz bo chyba się skasowało, ale to dziwne :) A w sumie nie ma dużo pisania :)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńDziekuję za rewelacyjne przepisy!
Ciacho dzisiaj zrobiłam,było pyszne po schłodzeniu w lodówce.Znikneło szybko (z pomocą nie dukanowego męża).
Oj, ale Ty mnie inspirujesz :)
Czekam, na przepis rolady z serem :) da się? :)
Serdecznie pozdawiam, Agapi
Rolada będzie bardzo prosta :) Jakaś konkretna? Myślę, że czekoladowe ciasto i twarogowo-jogurtowe nadzienie będzie idealne :) Bo taką miałam robić, ale twarogu nie miałam :)
OdpowiedzUsuńMogę napisać ci co mogłabyś zrobić i sama byś sobie poeksperymentowała z roladą :)
Świetnie :)
OdpowiedzUsuńBo ja nie wiem jak za nią się zabrać, a marzy mi się dokładnie taki a'la sztrucel :)
Ciasto/biszkop najpier upiec/podpiec? :)
I później mase serową surową zawinąć?
Z jogurtem mam złe doswiadczenie, wychodzi mi paćka zamiast ciasto :)
Agapi
Możesz upiec to ciasto, pod którym piszemy teraz lub zwykły biszkopt. Upieczone, zawijasz w wilgotną ściereczkę, odkładasz na bok.
OdpowiedzUsuńTwaróg zmiksuj ze słodzikiem, aromatem i dodaj do niego np 1 łyżkę jogurtu i zmiksuj. Dodawaj miksując tyle jogurtu, aby uzyskać gładką, ale zwartą masę, która nie będzie się rozlewać, ale gdyby ci się wylewała z ciasta, to zawiń je w folię przeźroczystą i odstaw do lodówki na 2 godziny by twaróg stężał :)
Twaróg możesz rozrobić z serkiem homo :)
Jogurtu do ciast się raczej nie dodaje, chyba że chce się uzyskać efekt wilgotnego ciasta :)
Dzięki wielkie!
OdpowiedzUsuńW weekend spróbuję i dam znać co wyszło :)
Jestem tak nagrzana na Twoje przepisy, że wszystkie chciałoby się naraz wypróbować :D
Agapi
Agapi, to prawie tak jak ja, mam tyle pomyslow, ze wszystkie nowe pomysly bym chciala zrobic na raz :)
OdpowiedzUsuńsuper jest ten blog :)
OdpowiedzUsuńodnośnie tego ciasta, zastanawia mnie jakich mniej więcej wymiarów ma być blaszka do pieczenia ;)
Pozdrawiam!
Piekę na blasze kompletu od piekarnika, wiesz która? Każdy piekarnik ma taką wieeelką zazwyczaj czarną blachę minimalny rozmiar to 36x36
OdpowiedzUsuńok, super, dzięki :) już niedługo zrobię sobie to cudo ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je jem i jest BAARDZO dobre;DDDD A jak szybko się robi!
OdpowiedzUsuńPlanuję jutro zrobić tą pychotkę i mam pytanie :) Ile należy dać tabletek słodzika do kremu?
OdpowiedzUsuńZ kremem jest tak, że dodaj np 6 rozkruszonych i spróbuj jak smakuje, bo ja lubię średnio słodkie więc trudno doradzić, bo ostatnio dałam 15 do innego kremu i ledwo zjadłam, bo mnie zasłodziło totalnie :D
OdpowiedzUsuńkompletna porażka u mnie, rozpadające się ciasto, którego nijak nie dało się przekroić na pół, a już na pewno nie podnieść z papieru do pieczenia. zarówno w cieście jak i w masie czuć wyłącznie ser.
OdpowiedzUsuńNIGDY WIĘCEJ.
1. Nie rozumiem dlaczego chciałaś zdjąć ciasto z papieru a nie papier z ciasta?
OdpowiedzUsuń2. ciasto kroisz na pół pionowo a NIE jak biszkopt.
3. W cieście nie możliwe jest czuć ser, bo go tam nie ma, jest tylko lekki homo.. nie wiem czego użyłaś więc chyba źle się za nie zabrałaś :)
Polecam zapytać na przyszłość w razie problemu i uważne czytanie przepisów :)
pozdrawiam :D
I nie zrażaj sie tak :P
Zrobiłam, ciasto wyszło pyszne:D trochę tylko zmieniłam przepis na krem. Na pewno zrobię go jeszcze nie raz zwłaszcza że ma tak mało otrębów i nie trzeba się specjalnie pilnować z tym ile go zjeść.
OdpowiedzUsuńTak w ogóle to uwielbiam twojego bloga :D
Też lubię je robić :) krem, wiadomo, każdy zrobi z czego ma, mnie ogólnie wyszedł kwaskowy, bo miałam dziwny homo i rzadki bardzo, ale można robić budyniowe kremy, mleczne lub totalnie inne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D
Mam pytanie: czy zamiast serka homo mogę użyć serka twarogowego Emilki? Bardzo proszę o odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńTak, ale mniej emilki wydaje mi się, że 200g max, bo jest bardzo gęste
OdpowiedzUsuńTo ciasto wymiata :) Wychodzi nawet w starym elektrycznym piekarniku "od Ruskich" (bez regulacji temperatury, grzeje na 200 stopni) :) Ja do ciasta dodałam aromat waniliowy i śmietankowy a do kremu krówka-toffi i nie dodałam kakao.
OdpowiedzUsuńTo ciasto bije na głowę serniki! Pyszne i lekkie. Polecam, polecam, polecam!
WielkaMi.
Oo, to pysznie ci wyszło :) krówkowo :)
OdpowiedzUsuńMam taką zagwostkę : czy te ciasto nadało by się na roladę? Szukam bardzo jasnego ciasta do rolady a to jest chyba najjaśniejsze z Twoich przepisów. Co o tym sądzisz?
OdpowiedzUsuńAga
Jasne, tylko w wilgotną ściereczke zawiń, żeby się nie połamało przy zawijaniu :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto, ale chyba trzymać je w lodówce
OdpowiedzUsuńRaczej tak :) większośc wypieków na dukanie powinno trzymać się w lodówce, bo są na serkach lub podobnych produktach :D
OdpowiedzUsuńjestem na Dukanie 2 tygodnie a juz robie 3 blaszke :)
OdpowiedzUsuńWow! super, że tak ci smakuje :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńbyć może nie doczytałam, ale nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. Mianowicie ile ma byc mleka w proszku, kakao, serka homo i słodzika w przepisie na krem?
No tak.. tyle czasu i nikt nie napisał wcześniej, że nie ma :)
OdpowiedzUsuńOgólnie kremy na oko się robi :)
Zobacz przepis na polewę czy lukier i trzeba by to powiększyć a zamiast wody dać homo :)
Potem poprawię przepis :)
Polecam sam krem jako pyszny deser,dodałam tylko aromat truskawkowy i reszta jak w przepisie,pozdrawiam i dziękuję za inspiracje.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńczy zamiast homo do ciasta mogę dać ten z kubełka na sernik?
OdpowiedzUsuńCiasto wyjdzie inne. Serek homogenizowany jest lekki i inaczej uwodniony niż sernikowe twarogi, które są ciężkie i nadają zbitą masę. Oczywiście możesz spróbować.
Usuń