ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 28 listopada 2011

Cielęcina z Selerem Naciowym - Dukan

  • cielęcina 100-200g
  • seler naciowy
  • papryka czerwona (dałam pół)
  • przyprawa do zup (proporcjonalnie do ilości wody, wg opakowania) można użyć kostki warzywnej
  • ok. 1 łyżki skrobi ziemniaczanej (w zależności od użytej ilości składników skrobi może byc więcej lub mniej)
Pyszny warzywny gulasz z delikatnym mięsem i pysznym selerem naciowym. Oczywiście można spróbować z innym mięsem typu kurczak, ale wtedy gotujemy krócej.
Wartość białkowa z konkretnych produktów to: średnio 19g na każde 100g surowego mięsa

  1. Cielęcinę i warzywa pokroić w kostkę (na 100-200g cielęciny dałam 1 pełną miseczkę selera). 
  2. Do garnka wrzucić mięso, dodać tylko tyle wody, by sięgała do połowy mięsa, wsypać przyprawę lub kostkę.  
  3. Zagotować, zmniejszyć ognień na najmniejszy, dusić najpierw 40minut, dodać seler, gotować dalej przez 30 minut aż się rozgotuje.
  4. Pod koniec (ok 10-15 minut) dodać paprykę. 
  5. Zagęścić rozmieszaną w odrobinie wody skrobią. 
  6. Nie dodawać za dużo skrobi ziemniaczanej, żeby nie powstał zbyt "kiślowy" sos.

2 komentarze:

  1. Dzis zrobilam. Dawno nie jadlam cieleciny, ale zacze czesciej bo jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda tylko, że droga jest, bo dobrze zrobiona rozpływa się obłędnie :) Dobrze, że swoją dostałam od wujka :)
    pozdrawiam :)
    PS: jest jeszcze pare innych przepisów na cielęcine na blogu, podobnie w gulaszach, np, z makaronem pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...