Brokuły Zapiekane w Sosie Serowym - Dukan
- 500g brokuła
- 200g serka wiejskiego
- 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mniej jeśli mamy gęsty serek)
- odrobina soli
- 1łyżeczka przyprawy do pizzy
Świeży brokuł i kremowy sos. Podawać z pieczywkiem czosnkowym.
- Brokuł podzielić na różyczki, każdą porozcinać na pół, podgotować kilka minut w niedużej ilości wody.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam samej pokrywy, bo jest płytka).
- Przygotować sos: serek rozpuścić w garnku, dodać przyprawy i rozrobioną w odrobinie wody skrobię, zagotować. Dałam 1 łyżeczkę skrobi, ale serek był tak gęsty (prawie nic śmietanki, same grudki), musiałam rozrabiać dodatkowo wodą sos)
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Polać brokuły sosem, zapiekać 20 minut.
Witam :)
OdpowiedzUsuńUielbiam zapiekane brokuły z serkiem wiejskim.
Ja ukladam na spód surimi zamarynowane w śmietance z serka( można też w oliwie z oliwek jeśli ktoś nie dietowy :D)z czosnkiem w proszku, ziołami prowansalskimi i gorczycą.Na to obgotowane brokuły i po prostu polewam resztą serka bez rozpuszczania go (jakoś taj sam się topi ,ale koniecznie muszę zrobić z Twoim sosem Aniu) posypuję kolorowym pieprzem i zapiekam.
Pozdrawiam Kala.
Kusisz mnie tymi przepisami z soją chyba w końcu muszę spróbować :D
Oj jak ja dawno surimi nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSwój brokuł jadłam zarówno z makaronem jak i chlebkiem, ale sądzę, że sam bardzo mocno czosnkowy chlebek jest idealnie skomponowany z brokułami, które robiłam :)
Z soji konieczni musisz spróbować!! :)
Hehe :) To już kolejny raz kiedy coś mi zalega w lodówce i jak zaglądam do Ciebie, to akurat jest przepis na wykorzystanie produktu :) Dzisiaj padło na brokuły :P Będą na obiadek!
OdpowiedzUsuńZabawnie :) masz farta :)
OdpowiedzUsuńNo i oczywiście zrobiłam, ale sama nie jadłam, bo synek mnie dopadł i zjadł mi tak z połowę porcji :P Pychota!
OdpowiedzUsuńOj biedna ty niedojedzona :)
OdpowiedzUsuńAle dobrze, że lubi dziecko brokułki :)
Ja też zrobiłam i niestety domownicy mi pochłonęli brokułki.. To jakieś fatum! :)
OdpowiedzUsuńZa dobre jedzonko :))
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam brokułki, i wyszła pychota. Szybkie łatwe i przyjemne dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ;;)
OdpowiedzUsuńczy jeśli nie posiadam skrobi, to mogę to czymś zastąpić ? A może wcale nie muszę dodawać;)? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSkrobia jest po to, by zagęścić serek, tak aby utworzył sos.
OdpowiedzUsuńMogłabyś go pominąć, ale nie wiem, czy po prostu nie będzie wszystko mokre :)
Ewentualnie nie rozpuszczaj mocno serka :)
Dziękuję za odpowiedz :-) dzisiaj robiłam zakupy i niestety zamiast skrobi kupiłam mąkę kukurydzianą :( wydawało mi się, że to, to samo. Jestem na Dukanie. Myślisz, że zaszkodzi ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, mąka a skrobia kukurydziana to absolutnie inne produkty, natomiast ziemniaczana mąka i skrobia to to samo.
OdpowiedzUsuńAle mąkę kukurydzianą albo zostaw sobie na 3 fazę, jeśli ma długi termin albo komuś oddaj? odsprzedaj? byle nie wyrzucić :)
Blog znalazłam zaledwie tydzień temu a już kolejny przepis sprawdzony, nie pamiętam już który, ale ponownie WIELKIE DZIĘKI:)**
OdpowiedzUsuńMiło mi niezmiernie :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D i miłego dietowania :D
pychota! na brokuły dodałam pieczarki pokrojone w ćwiartki. pozwoliłam sobie na trochę dyspensy i dałam mozzarele pokrojoną w plastry (tą twarogową można dostać w wersji light) to wszystko zalałam sosem i posypałam ostrą papryką. niebo w gębie :-)
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiście smakowo :)
OdpowiedzUsuńNa ostro uwielbiam wszystko :)
Świetny przepis! prosty, banalny wręcz a jak wszystko smakuje! w końcu znalazłam bloga gdzie są przepisy nadające się na studencką kieszeń a nie jakieś fuagra z mango albo innymi pierdołami :D Dzisiaj zrobiłam te brokuły a na śniadanie były bułeczki z opiekacza. Chyba do nich muszę dodawać więcej musztardy bo miały za mało wyrazisty smak. Jestem Twoją fanką! :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPS od kilku dni nabijam Ci wejścia :D przeczytałam już wszystkie przepisy :D
heheh, student studentom :)
OdpowiedzUsuńJedzenie powinno być tanie, proste i dla każdego.
Owszem znajdzie się tu i coś wymyślnego lub pracochłonnego, ale raczej okazyjnie :)
Co do bułek to musztardy są różne, ja miałam ostrą bardzo więc u mnie tyle co w przepisie :)
A przepisy to wszystkie wszystkie? tak dobitnie? toć tego z 500jest prawie
Ułożyłam pod brokułami przyprawione filety z rybki. Zapekałam pół godzinki, wyszło pyszne danie! Kolejny przepis, który na zawsze zagości w moim menu :)
OdpowiedzUsuńKarolina
Brokuły z rybką? a to ci dopiero, pierwsze słyszę :) A co bardziej było czuć? rybke czy warzywko?
OdpowiedzUsuńJak wybrałam się na wakacje nad Bałtyk po sezonie to miałam duży problem z jedzeniem w knajpach, bo 3/4 było już pozamykane. Stołowaliśmy się więc z mężem w jedynej przyzwoitej (ze świeżym jedzeniem i miłą obsługą) ale i w niej dominowały zestawy smażonej ryby z frytkami:) do wyboru zostawała mi tylko zupa rybna (która była przepyszna) i ryba z pieca, w skład której wchodził właśnie jakiś filecik, mieszanka warzywna (głównie brokuły i marchew, ale były także znikome ilości kalafiora, fasolki szparagowej i kukurydzy) wszystko to było zalane sosem a'la beszamelowym i posypane odrobiną żółtego sera. Smaki świetnie współgrały i żaden nie był zdominowany innym. Tak mi to posmakowało, że po powrocie szukałam właśnie dietetycznego sosu i Twój przepis spadł mi z nieba! Teraz robię taką zapiekankę na każdą wizytę gości i wszyscy zajadają, więc na 100% jest pyszna! Polecam przy okazji wypróbować w małej ilości.
OdpowiedzUsuńKarolina
Ciesze się, że spodobał się przepis :)
OdpowiedzUsuńNie tylko będąc na diecie, trudno coś zjeść nad morzem, nie tylko ceny odstraszają, ale głównie jakość jedzenia.
pozdrawiam :D
Mi udały się bez skrobii, przed polaniem sosem posypałam je przyprawami , fajnie się zmieszało i były pikantne. Pycha
OdpowiedzUsuń