Jogurtowiec z Galaretkami - Dukan
Świetne, bo nie trzeba piec :P Sprawdzi się zarówno do zjedzenia w domu jak i do pracy :)
- Na Galaretki: Wodę zagotować w garnku, dodać słodzik.
- Od razu po wyłączeniu gazu rozpuścić żelatynę, mieszać aż do rozpuszczenia.
- Wodę rozlać po 100ml do 3 kubeczków, do każdego dodać barwnik i aromat oraz dodać kwasku do smaku (powinno być dość kwaśne).
- Pozostawić w kubeczkach lub przelać do małych płaskich form tak by można było pokroić na kwadraty.
- Odstawić na noc do lodówki.
- Po stężeniu pokroić w kostki.
- Na masę Jogurtową: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, powinna się rozpuścić, następnie dodać trochę gorącej. Ostudzić i zmiksować ze słodzikiem i jogurtem.
- Przelać do formy, wrzucić galaretki pokrojone w kostkę i zamieszać.
- Odstawić na kilka godzin/na noc do stężenia.
- Można wierzch (czyli spód) obłożyć biszkoptami np z patelni.
Wszystko fajnie pięknie, ale skąd bierzesz barwnik i takie wymyslne aromaty?
OdpowiedzUsuńOj Magda, Magda :)
OdpowiedzUsuń1. Pierwsza zakładka na górze bloga nazywa się AROMATY i jest drukowanymi literkami nawet napisana :)
2. W składnikach te słowa, które są na żółto, to są linki bezpośrednie do strony z tymi aromatami i barwnikami :)
3. Z prawej strony bloga jest napis "Tu kupuję" a pod nim różowa muffina, która kieruje do sklepu :)
kurcze ..nie wie jak mam kupic te aromaty
UsuńAle nie wiesz konkretnie czego?
UsuńBo kliknij np słowo "poziomka" tutaj w przepisie :) i trafisz na wypiekarnia.pl konkretnie na aromat poziomkowy, i rejestrujesz się na tej stronie i robisz sobie zamówienie :)
Czy o coś innego ci chodziło?
Ja odnośnie jogurtu naturalnego zapytam-dziś zrobiłam taki domowy z 1l mleka 1,5% i 200g jogurtu Tola z biedry-nie jestem tylko pewna czy mój jogurt ma dobrą zawartość tłuszczu?Nie za dużo?Gdzieś wyszukałam w necie,że TOLA ma bardzo dobre "parametry", ale nie mam pewności-jak sądzisz?
OdpowiedzUsuńNajlepszy jogurt to Olma jest.
OdpowiedzUsuńNie wiem jaką ma zwartość :) jeśli umiesz to przelicz sobie wszystko :) bo ja nie wiem hehe :D
no ja do liczenia to jak zakonnica do dyskoteki :D ja filolog jestem-tabelki to dla mnie czarna magia!
OdpowiedzUsuńW takim razie jedz i bez zastanawiania się :)
OdpowiedzUsuńNa marginesie - mleko 1,5% to nie mleko :) Najzdrowsze jest 3,2% albo od krowy 4% :)
zrobiłam:-) pyszne
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Moja babcia robi coś takiego a ja to uwielbiam ale oczywiście jest duuużo bardziej tuczące niż z tego przepisu ;P
OdpowiedzUsuńTak nawiasem to czekam na aromaty i wtedy zrobię to cudo ;D Pieniądze przelałam wczoraj rano a zamówienie nadal widnieje jako nieopłacone ;/
Może jutro się to zmieni i wyślą moje upragnione aromaty, bo już nie mogę się doczekać!:)
Aniu a Ty jak długo czekałaś?
Może nie zaksięgowane jeszcze? Zależy wszystko od banku i tego jak szybko zapakują i wyślą.
OdpowiedzUsuńCzasami czekałam tylko 1 dzień, innym razem gdy było dużo zamówień to i 3 dni zanim wysłano.
Może też paczka jest w drodze tylko nie zaktualizowali informacji na stronie :)
Dzisiaj już zmienili status na "w trakcie realizacji" więc może jutro uda im się wysłać i na weekend już będą ;)a wtedy szaleństwo w kuchni :D
OdpowiedzUsuńTo fajnie :)
OdpowiedzUsuńA mi qrde na maila jeszcze nie odp :(
Ciekawe dlaczego.. może zadzwonie jak nie odp do końca tyg? hmm..
Mnie też nie odpisywali na maila a nie chciałam długo czekać więc zamówiłam bez kokosowego i czekoladowego aromatu :( Następnym razem jak będą to je kupię ;)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest super szybko sie robi nawet i tego samego dnia można już jeść robiłam kilka razy polecam !
OdpowiedzUsuń