- 1 jajko
- 1 łyżka octu (żeby żółtko się nie rozlało) + woda do gotowania
- kromka dowolnego chleba,bułka z patelni lub lniano-otrębowy z mirofali bez jajek
- opcjonalnie Ser Piórko
- sos serowy nr 2 (z połowy porcji, doprawiony dodatkowo czosnkiem)
- plasterki wędliny drobiowej (najlepiej z wędzoną otoczką)
Moja wersja jest ekstremalnie light ;)
Polecam na śniadanie lub kolację, dla mnie idealne jedzenie!
- Gotową kromkę chleba/bułkę/chlebek z mikrofali opiekamy lekko na patelni lub nakładamy tarkowany ser i zapiekamy chwilę w piekarnik lub mikrofali, ułożyć na to plastry wędliny.
- W niskim garnku zagotować wodę z octem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy tak, by nie bąbelkowała mocno. Jajko gotujemy tylko tyle, by białko się ścięło (ja gotowałam ok 1-1,5 minuty)
- Aby jajko się nie rozwaliło mamy 2 opcje: wbić jajko do kubeczka wyłożonego folią spożywczą, następnie łapiemy folię i zbieramy rogi tworząc "sakiewkę" i wkładamy do gotującej wody, trzymając folię. LUB wlewamy z kubeczka powoli, trzymając bezpośrednio nad wodą i od razu po wlaniu mieszamy by białko owinęło się dookoła żółtka (trudne i często nie wychodzi).
- Jajko układamy na przygotowanym chlebku z serem i wędliną, polewamy sosem, posypujemy odrobiną pieprzu, nacinamy lekko jajko i napawamy się pięknym widokiem rozlewającego się żółtka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)