Kilka ważnych uwag... - Dukan
- Otrębów nie mielimy, bo tracą
właściwości niezbędne na dukanie, co najgorsze zmielone nie usuwają
tłuszczu, ani cholesterolu, itd. W kilku komentarzach opisałam to
jaśniej. Pamiętajcie - Dukan wyrażnie zabrania mielenia!!
Mielenie nie sprawi, że ciasto lepiej urośnie, ani nie poprawia go.
- Słodzik w tabletkach rozkruszamy przed użyciem, chyba, że są to masy gorące, to bezpośrednio wrzucamy.
- Parafina ciekła (olej parafinowy) służy tylko na zimno! Nigdy, przenigdy nie smażymy na niej ani nie pieczemy, bo wytwarza pod wpływem temperatury substancje rakotwórcze!!
Witam !
OdpowiedzUsuńA jak mam w przepisie 4 łyżki otrąb całych i 4 zmielonych to ta chyba mogę :)
A po co mielić? Wychodzi na to samo jakbyś mielone miała. Ja nie mielę do niczego, zawsze używam całych.
OdpowiedzUsuńdzięki za rade z olejem :P
OdpowiedzUsuńPiszę, to bo rozmawiam z mami na GG i mailami i dowiaduję się strasznych rzeczy jakie czytanie od innych.
OdpowiedzUsuńNie wiem skąd oni wymyślają smażenie na parafinie?
Czyżby nie czytali książek? Przecież o parafinie można poczytać gdziekolwiek ze źródeł naukowych, byle nie na jakich forach? czy podobnych stronach.. To samo z mieleniem. Ktoś, kto czytał książki dukana lub nawet o właściwościach otrębów nie mielonych (i mące oczyszczonej) to będzie wiedział, żeby tego nie robić :)
niby tak :) na szczęście rzadko to robiłam :)
OdpowiedzUsuńtłuszczu żadnego nie używam. mam dobrą patelnię . Warto zainwestować i zdrowo smażyć .
A moja patelnia była tania :D
OdpowiedzUsuńtłuszczu nie używałam nigdy, więc teflonową mam od lat, ale uwielbiam patelnie do naleśników i smażę na niej wszystko, nie tylko naleśniki :D
co to jest starkowany ser żółty domowy? natknęłam się na to w przepisie na krakersy ;) bo chyba nie chodzi o starty kupny ser?
OdpowiedzUsuńNie, ser poszukaj w mojej wyszukiwarce :)
OdpowiedzUsuńJest to "żółty" ser z twarogu, dobry na patelni uprażyć na chrupko lub dodać do gorących potraw i mikrofali na kilka sekund to się ciągnie, lub do tostów :)
Jak zwykły ser, tylko bez tłuszczu :D
znalazłam przepis, dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńmam kilka pytań :)
OdpowiedzUsuńjeśli powiedzmy co 2 dni zrobię kilka naleśnków [ żeby nie jeść słodyczy] i zrobię z budyniu który ma chyba 14g węglowodanów to coś się dzieje ?!
Czy w pierwszej fazie moge jej jeść? i czy kakao takie zwykłe jest bardzo zakazane na pierwszej? i czy masz jakieś ograniczenie kalorii na dukanie? Czy mozna jeść ile się chce?
Pytam kogoś, kto 'męczy' się dukanem :)
Po 1. Na dukanie się nie męczę, bo robię bardzdo fajne jedzonko.
OdpowiedzUsuńpo 2. Nie liczy się kalori wogóle! tu chodzi o dużą ilość białka a nie kalorie, bo cos może mieć mało kalori a niewiele białka i jest gorszej jaości dietowej niz coś, co może mieć dużo kalarii i ogrom białka, które spali tłuszcz.
Kakao i skrobia są niedozwolone na pierwszej, możesz użyć dopiero od drugiej.
skrobi możesz tylko 1 łyżkę na dzień zjeść.
Na dukanie chodzi o to, że im więcej zjesz, tym więcej schudniesz.
Niejedzenie powoduje zastój i tycie, bo gromadzimy wszelkie zapasy tłuszczu w czasie głodówki.
Odp na wszystko??
Dobrze wiedzieć z tą skrobią.. Bo wczoraj zaczęłam od nowa dietę i wychodzi na to, że jeden dzień z głowy mam..
OdpowiedzUsuńCzyli muszę jeść dużo, i to co ma dużo białka i malo tłuszczu?
a i czy mogę używać serka homo 'danio'?
Serek homo możesz, byle nie miał cukru! wiec jeśli masz na myśli słodki serek homo to nie.
OdpowiedzUsuńPolecam zajrzeć do książek dukana :D Bo chyba nie czytałaś?
Tak, dużo białka, mało tłuszczu :) Zero cukru, tylko słodziki :)
nie, nie czytałam, ale czytałam trochę w necie o nim, chciałam się po prostu poradzić kogoś kto stosuje już :)
OdpowiedzUsuńPrzeczytaj książki!! bo czytając na necie możesz sobie tylko krzywdę zrobić, ludzie wypisują czasami totalne bzdury, bo też nie czytali a innym piszą i radzą.
OdpowiedzUsuńjeszcze mam jedno pytanie. na II fazie można jeść mąke kukurydzianą? na I nie?
OdpowiedzUsuńMąki kukurydzianej się nie je :) Można użyć odrobiny ok. 1 łyżeczki do zagęszczania sosu, ale ogólnie nie.
OdpowiedzUsuńNa I wogóle zero skrobi, kakao ani mąki.. tylko otręby.
czyli muszę ją wyrzucić ;p hm, a jeszcze jedno, jeśli nie jestem głodna i mało zjem w ciągu dnia, to chyba nie bede bardzo przybierać na wagę?
OdpowiedzUsuńPo o wyrzucać? nie masz komu oddać?
OdpowiedzUsuńHmm.. ja raz nie jadłam cały dzień, bo nie miałam czasu i na drugi dzień ważyłam ok 1kg więcej.
Więc lepiej jeść, bo niejedzenie powoduje gromadzenie tłuszczu na zapas.
czyli chyba pora abym coś zjadła :)
OdpowiedzUsuńmożna jeść pieczarki prawda? :)
Białka powodują, że nie jesteś głodna, ale mimo tego musisz jeść :)
OdpowiedzUsuńOgólnie z pieczarkami jest tak, że dukan mówi o grzybach, że na dni warzywne, ale jako, że pieczarka ma wodę i więcej białka niż węgli i tłuszczu (więc jest białkowa), chodzi głównie o to, że ma wodę i na białkach może w dużych ilościach powodować nabieranie wody, ale ja jem CZASAMI! max 2-3 pieczareczki w białkowe i to tylko do pizzy zazwyczaj i jest ok.
więc rób jak chcesz :D
I proszę przeczytaj książki :D
a próbowałaś robić coś z dodatkiem kisielu? (bez cukru oczywiście) w końcu to też skrobia praktycznie :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie, ale mam 1 plan :)
OdpowiedzUsuńMożecie mi powiedzieć gdzie jest napisane w książce że nie mieli się otrębów?? albo coś o otrębach??
OdpowiedzUsuńW każdej jest o otrębach :) a w jednej nawet, że nie mogą być zbyt drobne i nie mielić, bo tracą swoje właściwości!! Książek jest 5 więc ciężko ci powiedzieć w której konkretnie :)
OdpowiedzUsuńPoza tym, tak jak zwykła mąka biała jest tak zmielona i pozbawiona wszystkiego, ze nie ma wartości żadnych.
Chcesz to miel, ale co ci to da?
Bez otrębów też się załatwisz, ale po co je wtedy jeść?