Składniki na 2 porcje.
- 4 łyżki otrąb owsianych + 1-2 łyżki pszennych (najlepiej nieprażonych)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 3-4g drożdży suszonych
- sól
- 1 łyżka jogurtu (do masy na drugi dzień)
- dodatki:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego + szczypta soli
- oregano (można użyć przyprawy do pizzy)
- kilka plastrów szynki (użyłam chudej wieprzowej o wędzonym smaku i drobiowej)
- ser piórko
- opcjonalnie sos czosnkowo-ziołowy (klik) + odrobina ketchupu na wierzch sosu
- Otręby, skrobię, jajka, drożdże i 2 szczypty soli wymieszać w miseczce. Nakryć niezbyt szczelną pokrywą lub woreczkiem i odstawić na noc/dzień do lodówki w najcieplejsze miejsce.
- Następnego dnia - wyjąć miseczkę z wyrośniętym ciastem, odstawić na 30-40 minut by ciasto się ogrzało. Dodać jogurt, wymieszać masę, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do 200* blachę posmarować olejem (można użyć papieru do pieczenia, by nie przywarło, ale położyć go na posmarowaną olejem blachę, by się nie przemieszczał przy nakładaniu masy). Można użyć małej tortownicy okrągłej lub kwadratowej.
- Do przecieru dodać oregano i sól. Plastry szynki pokroić w kwadraty, ser zetrzeć na dużych oczkach.
- Ciasto rozsmarować dość cienko i równomiernie na blasze (koło wielkości dużego talerza). Piec 10-12 minut (wierzch ciasta elastyczny po naciśnięciu, brzegi sztywne).
- Podpieczone ciasto posmarować przecierem, ułożyć szynkę, posypać oregano, posypać serem i znów lekko oregano.
- Piec 15 minut lub gdy brzegi będą chrupiące, ale ser niespieczony.
zabieram się za robotęę !!!
OdpowiedzUsuńDo dzieła! pamiętaj, że ciasto przez noc wyrasta w lodówce, zapomniałam napisać, że w najcieplejszym miejscu lodówki.
OdpowiedzUsuńa gdzie jest najcieplejsze miejsce w lodowce? :P generalnie w calej lodowce jest chlodno :P
OdpowiedzUsuńNajcieplejsze miejsce w lodówce jest najdalej od zamrażalnika :) Ja mam zamrażalnik na dole więc najcieplej jest na samej górze. I odwrotnie :) jeśli zamrażalnik jest na górze, to najcieplej jest na samym dole.
UsuńSprawdź, że każdy produkt z innej półki ma inny poziom zimna :)
No wlasnie... gora czy dol??? Chyba wyprobuje na dniach, ciasto drozdzowe, mmm...
OdpowiedzUsuńA gdzie masz zamrażalnik? jak na dole, to na górę kładź, a jak na górze zamrażalnik to na sam dół :)
Usuńtylko wrócę z urlopu i od razu zabieram się za pizzę! K.
OdpowiedzUsuńmam pytanie mięso wieprzowe w której fazie wolno jeść?
OdpowiedzUsuńz wieprzowiny można tylko chudą szynkę, nic więcej. W sumie od 1 fazy?
Usuńhej Aniu! a gdzie ten ser piórko można dostać ? nie jestem na dukanie,a le chętnie kożystam z twoich cudownych przepisów, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasia:)
Ja kupuję w Realu i u mnie tylko tam można dostać.
UsuńSer Piórko na pewno można dostać w sklepach: Tesco, Alma... i jest tam w stałej sprzedaży
OdpowiedzUsuńWidziałam go też w sklepie osiedlowym Lewiatan ale nie wiem jak z dostępnością
oj, byka strzeliłam, koRZystam oczywiście:)) czekam na odpowiedz
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam sobie połowę pizzy - genialna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za Twoją pracę :)
Dona
czy mozna uzyc skrobii kukurydzianej zamiast ziemniaczanej ? :)
OdpowiedzUsuńhmm.. można spróbować, ale skrobie te różnią się bardzo kuchennie.
OdpowiedzUsuńZawsze wybieram konkretną skrobię do danego przpiesu biorąc pod uwagę jej właściwości i zachowanie w pieczeniu.
Potwierdzam, najlepsze ciasto na pizzę, bardzo smaczna, chrupiąca, wcześniej robiłam na cieście chlebowym też mi smakowała mi nie powiem, ale ta jest moim nr 1 mojemu mężowi też smakowała a na diecie absolutnie nie jest Aniu bardzo dziękuję za inspirujące przepisy
OdpowiedzUsuńTak, to jest najlepsze ciasto jakie robiłam, ale za jakością idzie ilość. Chlebowej jest dużo a tej niewiele, bo całośc to 2 porcje, czyli na 2 dni :(
UsuńZrobiłam wszystko jak poleciłaś i ciasto mi nie wyrosło.
OdpowiedzUsuńAle jak nie wyrosło?
UsuńA jaki to jest ser piórko?? Mozna go zastapic jakims innym?
OdpowiedzUsuńTo ser, który nie przekracza 3% tłuszczu. Ostatnio jest trudno dostępny.
OdpowiedzUsuńJeśli nie znajdziesz, to możesz zrobic domowy ser żółty, pominąć wogóle ser lub użyć jakiego sosu serowego np. z tarty mięsej czy inny.
Dzieki za odpowiedz. Zrobilam ser z Twojego przepisu ale z serków granulowanych z pudełka. Mieszkam w Niemczech i tylko takie sa tu dostepne . Powiem szczerze że wyszedl super.Normalnie pierwsza klasa. Dodalam tylko sol i pieprz i normalnie ma posmak normalnego sera. Gorzej z wygladem ale jest swietny. Jak dobrze ze mamy Ciebie i Twoje przepisy. Bardzo czesto Cie odwiedzam i podpatruje Twoje przepisy. Jestes WIELKA !!!!!!
OdpowiedzUsuń