Galaretka z Zaprawy (syropu) - Dieta Dukana
Galaretka z syropu (zaprawy) bez cukrowej, kiedyś dostępna w Lidlu, aktualnie do znalezienia w sklepach lub osiedlowych marketach (przeczytać etykietkę, tam gdzie skład, jeśli napisane jest tylko substancje słodzące, tzn, że nie ma cukru). Syrop, którego użyłam nazywa się Bajeczny Sad.
- 400ml wody
- 100ml zaprawy (syropu)
- ewentualnie słodzik gdyby było mało słodkie
- żelatyna na 500ml (średnio 2-3 łyżeczki)
- kwasek cytrynowy do smaku
- Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody aż napęcznieje.
- Rozpuścić ją w części gorącej wody.
- Dodać syropu, uzupełnić resztą wody (całość płynu to 500ml), ewentualnie dosłodzić i doprawić kwaskiem.
- Przelać do pojemniczka i włożyć do lodówki aby stężało.
skąd wziełaś syrop 0 %?
OdpowiedzUsuńW poście "Jakie produkty na dukanie?" jest prawie wszystko napisane co i gdzie kupuję :)
OdpowiedzUsuńSyrop ten kupuję w Lidlu, jest bardzo tani - 1,29 za 1 litr. Zmienił on etykietkę i nie ma już napisanego 0% ale nadal jest bez cukru :)
Drugi dzień z serii "eksperyment galaretka" - niestety znów niepowodzenie, nie ścięła się baba! Dodaję do syropu z Kauflandu trochę jogurtu naturalnego, słodzik i ze 3 łyżeczki żelatyny i *upa. Albo rzut do kosza za trzy :/ ile dodajesz żelatyny na jaką ilość roztworu?
OdpowiedzUsuńPoltergeist
musisz pilnować, by mieć całej masy max 500ml i sprawdzić ile musisz dac żelaytny, bo widdziałam takie, co to daje się nawet 4 łyżeczki na 500ml masy.
OdpowiedzUsuńJa robie zawsze tak, że w takim dzbanku plastikowym z miarką sypię 3 łyżeczki żelatyny, ale można dać nawet 4, leję 100ml syropu i grzeją w czajniku wodę i wlewam gorącą, ale nie wrzątek!
I słodzik i jeśli galaretka jest malinowa lub wogóle sama daje barwnik i aromat to dodaję jeszcze tak z pół łyżeczki kwasku cytrynowego.