ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 16 października 2010

Galaretka Jogurtowa - Dieta Dukana

Galaretki są pyszne. Ładnie wyglądają, gdy jogurt odwarstwia się od reszty.
Można użyć dowolnych foremek.
  • ok 300ml wody
  • 2 torebki herbaty o smaku gruszkowo-jabłkowym lub inna
  • słodzik do smaku
  • żelatyna na 350ml
  • odrobina kwasku cytrynowego
  • jogurt naturalny
  1. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody.
  2. Herbatę zaparzyć.
  3. Dodać do żelatyny gorącej herbaty i mieszać aż się rozpuści.
  4. Dosłodzić do smaku, dodać kwasku.
  5. Masę podzielić na 2 części.
  6. Do jednej dodać kilka łyżeczek lub łyżek jogurtu, ale nie mieszać zbyt mocno.
  7. Napełnić foremki masą galaretkową i masą jogurtową (osobno).
*Jak wyjąć z foremki? Zanurzyć kilka sekund 4-5 w gorącej wodzie i odwrócić do góry nogami nad talerzykiem. Im bardziej gorąca woda tym krócej zanurzamy.

4 komentarze:

  1. Cześć! Proszę podpowiedz mi jakiej żelatyny używasz, bo coś robię źle i wszystkie słodkości mi trochę nie ładnie pachną (pomimo aromatów) i mają dziwny posmak przez żelatynę :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupuję najtańszą z kauflandu Poldesse czy jakoś tak :) albo w Leclerc też najtańsza ECO..
    Ostatnio na promocji kupiłam z winiary chyba? czy jakaś taka droższa :)
    Może za dużo jej dajesz? np za czubate łyżeczki? albo zbyt głębokie masz? czy za szerokie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu jakiego kwasku uzywasz?,w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W proszku, jeśli się nie mylę to gellwe? taki mały niebieski.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...