Galaretki są pyszne. Ładnie wyglądają, gdy jogurt odwarstwia się od reszty.
Można użyć dowolnych foremek.
- ok 300ml wody
- 2 torebki herbaty o smaku gruszkowo-jabłkowym lub inna
- słodzik do smaku
- żelatyna na 350ml
- odrobina kwasku cytrynowego
- jogurt naturalny
- Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody.
- Herbatę zaparzyć.
- Dodać do żelatyny gorącej herbaty i mieszać aż się rozpuści.
- Dosłodzić do smaku, dodać kwasku.
- Masę podzielić na 2 części.
- Do jednej dodać kilka łyżeczek lub łyżek jogurtu, ale nie mieszać zbyt mocno.
- Napełnić foremki masą galaretkową i masą jogurtową (osobno).
Cześć! Proszę podpowiedz mi jakiej żelatyny używasz, bo coś robię źle i wszystkie słodkości mi trochę nie ładnie pachną (pomimo aromatów) i mają dziwny posmak przez żelatynę :-(
OdpowiedzUsuńKupuję najtańszą z kauflandu Poldesse czy jakoś tak :) albo w Leclerc też najtańsza ECO..
OdpowiedzUsuńOstatnio na promocji kupiłam z winiary chyba? czy jakaś taka droższa :)
Może za dużo jej dajesz? np za czubate łyżeczki? albo zbyt głębokie masz? czy za szerokie?
Aniu jakiego kwasku uzywasz?,w proszku?
OdpowiedzUsuńW proszku, jeśli się nie mylę to gellwe? taki mały niebieski.
Usuń