ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 25 października 2010

Cebula Prażona - Dieta Dukana

Nie jest chrupiąca jak kupna, ale w smaku prawie taka sama :) Idealna do puree lub posypania pyzów.
  • cebula
  • mleko (2-3 łyżki)
  • opcjonalnie sól, jak ktoś lubi, ale ja nie dodaje
  1. Rozgrzać patelnię (uprzednio przetrzeć olejem)
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię, prażyć mieszając do zrumienienia. Opcjonalnie podlać wodą, żeby się szybciej ugotowała. 
  3. Gdy odparuje woda, dodać mleko. 
  4. Mieszać aż mleko odparuje, mleko powinno przykleić się do cebuli (obrazowo - zeskrobujemy łopatką mleko z patelni i łączymy z cebulą :P)

9 komentarzy:

  1. Faktycznie prażona cebulka to wspaniała rzecz, jak tak się zastanowię, to w Twoim przepisie, po dodaniu mleka, można by - dla nadania chrupkości cebulce - posypać ją jeszcze łyżeczką lub dwiema mąki kukurydzianej. Dziś wypróbuję do obiadu i dam znać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm.. mąka odpada, bo zrobi się klucha, ale skrobia czemu nie, ja nie potrzebowałam tak kombinować z nią, ale warto to sprawdzić :) była by wtedy jak ta kupna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale prażoną cebulkę jako przyprawę (np. w kostkach Knorr) można?

    OdpowiedzUsuń
  4. cebulka super :) polecam po smażeniu wrzucić do piekarnika i ją wysuszyć, co jakiś czas mieszając :) posypałam nią pyzy(ciasto na początku było trochę kwaśne więc dodałam pół rozkruszonej kostki słodzika) wyszły przepyszne :) a później zrobiłam kluski twarogowe- cebulkę prażoną wrzuciłam do tego ciasta, wyrobiłam i ugotowałam (tak jak w przepisie) :) wszamałam z gulaszem :) pychota!!! :)))

    pozdrawiam, Sosenka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmm.. ciekawie.. do piekarnika powiadasz.. trzeba kiedyś przy okazji pieczenia wrzucić i zobaczyć, co to za cuda wyjdą :D
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. proponuje po przesmażeniu dać ja do miseczki i na chwile do zamrażarki aż wystygnie:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...