ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 25 października 2010

Puree z Kalafiora - Dieta Dukana

Uwielbiam puree! za jego gładkość i aksamitność :) Puree z kalafiora smakuje jak ziemniaczane, jest nawet lepsze :) Polecam z kotletami mielonymi i buraczkami :) 
  • kalafior
  • 1 cebula
  • mleko
  • sól
  • przyprawy: czosnek, koper, natka, pieprz, sól, tymianek

  1. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (może się rozgotować).  
  2. Odlać i odparować (tzn. odlany kalafior trzymać na gazie, aż nie będzie już wody).
  3. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. 
  4. Na  rozgrzaną patelnię, dodać trochę wody i prażyć cebulę, aż woda odparuje, cebula będzie miękka i zacznie się rumienić.
  5. Dodać do cebuli trochę mleka (ok. 3 łyżek na jedną cebulę, uzyskamy w smaku efekt prażonej cebulki :) )
  6. Mieszać cebulę, aż odparuje i mleko przyklei się do cebulki.
  7. Ugotowany kalafior zasypać przyprawami i cebulą i zmiksować blenderem na gładko.

8 komentarzy:

  1. Dla mnie bomba, wreszcie czuję, że zjadłam taki obiad jak należy:) Sadzone jajeczka, surówka no i puree.. I świetny pomysł z tą prażoną cebulką, nadaje smaku. Ja tylko cebulkę dodałam właśnie i sól, bez reszty przypraw. A to dlatego, że ostatnio przesadziłam trochę z przyprawami i mnie zbrzydziło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama bylam zaskoczona tym, ze smakowalo jak ziemniaki, dzieeki tej cebuli :) A przyprawy to wiadmo, kazdy w swoim zakresie dodaje co lubi, powinno sie pisac o przyprawach z gwiazdka jako opcjonalnej rzeczy :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj zrobilam na obiad do miesidla :) mi cebulka tak fajnie nie uprazyla sie ale jestem pod wrazeniem jak to puree "Zapycha" :) jutro powtorka z rozrywki :)

    pozdr Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Moniko, tą cebulke trzeba najpierw na wodzie, potem na suchej i na koniec zmniejszyć gaz i nalać mleka, nawet więcej bo ono wyparuje i trzeba mieszać po patelni i zbierać to "przypieczone" mleko przyklejać do cebuli :) powinna się zrobić tak jak na zdjęciu, ciemna i ślicznie pachnieć :) Musisz ją potrzymać trochę na tej patelni.. cierpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak, dokladnie tak zrobilam,podpieklam, ale bylam glodna i nie mialam "czasu" tyle smazyc po dodaniu mleka wiec moja cebulka byla troche miekka. mimo tego puree i tak bylo b.smaczne, dodalam jeszcze szczypte przyprawy do ziemniakow i swiezy koperek :D z gulaszem danie 1 klasa :)

    pozdr Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę to przyznać. Twój przepis jest świetny !

    OdpowiedzUsuń
  7. Pytanko... Co dodać by nadać trochę kształtu puree? Zrobiłam sobie dzisiaj (pychotka, na dodatek ile tego wychodzi :] ) ale było trochę wodniste.. Czy można dodać ewentualnie trochę skrobi? Jeśli tak, to która byłaby lepsza? Z góry dzieki za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...