ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 23 października 2010

Polewa Krem Czekoladowy - Dieta Dukana

Na polewę cytrynową białą nie dodawać kakao ani aromatu orzechowego, ale aromat cytrynowy (klik).
    1. Wymieszać suche składniki.
    2. Dodać płyn i aromat i wymieszać w kubeczku, aż powstanie gładka masa. 
    3. W zależności od użycia, należy zmieniać proporcje, standardowo dodaję na 1 łyżkę mleka w proszku 1 łyżkę płynu (na gęściejsze mniej, na rzadsze więcej). 

    38 komentarzy:

    1. Ja wlasnie wczoraj wyprobowalam ten przepis - polewa zrobila sie blyskawicznie i bombowo wyglada na serniczku, mniam.... dzieki za przepis :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ciesze się bardzo :) Ja zawsze zmieniam proporcję w zależności od tego, do czego używam czy zjadam jak krem, czy stosuję jak polewę :)

      OdpowiedzUsuń
    3. dziś robiłam pączki z marmoladą i lukrem,muszę przyznać że są smaczne,oczywiście wyszło wszystko super mniam pychotka pozdrawiam ;)

      OdpowiedzUsuń
    4. Z marmoladą z dzikiej róży? Powinnam robić lukier z większej ilości słodziku w proszku do pączków, ale zawsze jakoś mi go szkoda i wole uzupełnić mlekiem w proszku :)

      OdpowiedzUsuń
    5. ale z 3 łyzek chyba nie wyjdzie taka szklanka polewy, co? :D

      OdpowiedzUsuń
    6. :)
      Nie, ja robiłam akurat więcej :) ale podałam standardową ilość na jedną porcję, bo mniej więcej tylko tyle zazwyczaj potrzeba :)
      Wody dodawaj stopniowo, bo składniki sa ruchome, tzn, w zalezności od użycia dajesz inną proporcję :D

      OdpowiedzUsuń
    7. Właśnie zrobiłam tą masę do biszkoptu dukanowego... Pyszności lepsze niż bez diety:)

      OdpowiedzUsuń
    8. ale jakiej wody? nie widze wody w przepisie :D

      OdpowiedzUsuń
    9. :)
      Zapomniałam dopisać, że można zamiennie wodę z mlekiem używać :D
      Już poprawiam :)
      Czasami jest tak, że dodaję przepis i po prostu nie zauważam, że czegoś nie dopisałam, bo często piszę z pamięci lub z karteczki, na której pisałam co dodaję w trakcie opracowywania przepisu :D

      OdpowiedzUsuń
    10. dzisij zrobilam tez polewe na twoj sernik bez sera, pychotka":)
      dzieki
      dorisek16

      OdpowiedzUsuń
    11. Ja ją robię zazwyczaj na oko :)

      OdpowiedzUsuń
    12. Witaj. Właśnie miałam kryzys z "dyscypliną" w jedzonku ( ubyło mnie po 1 roku 26 kg.), kiedy trafiłam na Twoją stronę. Nie jestem osobą skorą do gloryfikacji. Nie mniej stwierdzam, że za to, że piszesz, robisz te cudeńka, a przede wszystkim,że dzielisz się ta wiedzą z nami,należy Ci się od nas przynajmniej skromne BARDZO DZIĘKUJĘ! Cieszę się, że są tacy ludzie jak Ty.
      Mam nadzieję, że dzięki Tobie uda mi się wytrwać i utracić to co chcę.
      Z innej beczki. Robiłam Twoje hot-dogi- były wyśmienite. Życzę Ci wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    13. w.w.,
      gratuluję straconych kg :)
      Dziekuję za miłe słowa :) bardzo mi pomagają :)
      Byłabym okrutna nie dzieląc się tym co robię, zresztą byłoby to totalne marnotrawstwo :)
      pozdrawiam :) i powodzenia :D

      OdpowiedzUsuń
    14. Mam pytanie czy mogę użyć jakiegoś zamiennika w ramach mleka w proszku ?

      Ps: Twoje przepisy są GENIALNE !

      OdpowiedzUsuń
    15. w polewie bo mam ochote na twój sernik bez sera a nie mam mleka w proszku na polewe ;)

      OdpowiedzUsuń
    16. Aaaa, to spoko, możesz sam słodzik w proszku z wodą rozrobić i podgotować trochę, żeby słodzik stracił gorycz potem wmieszać kakao lub bez :)

      OdpowiedzUsuń
    17. Mam mleko w proszku instant odtłuszczone Mlekovita, podgrzałam mleko w mikrofali, aż zaczęło unosić się do góry; wtedy wyjęłam, dodałam pokruszony słodzik i mleko w proszku i zostały mi grudki. Dlaczego tak się dzieje? :( Potem podgrzałam jeszcze kilka razy całość, ale one się nie roztopiły. :x
      Cudowne przepisy, czerpię inspirację do robienia posiłków dla siebie, dziękujęęę :)

      OdpowiedzUsuń
    18. Zacznijmy od tego.. po co podgrzewac mleko w mikrofali?
      A jeśli juz musiałaś to nigdy nie dodajesz suchych do mokrych składników :) ale suche mleko zalewasz mlekiem :) inaczej zawsze grudki będą :)

      OdpowiedzUsuń
    19. A w zimnym też się rozpuści? Bo na opakowaniu jest bodajże napisane, że z ciepłą wodą się robi.
      Spróbuję następnym razem suche zalać mokrym, dzięki. :)

      OdpowiedzUsuń
    20. wiesz, albo robisz z opakowania mleko albo polewę czy tam krem z mojego przepisu :)
      Tak czy siak cokolwiek byś robiła to suche składniki zalewasz mokrymi :) i w zimnym i w ciepły, ale ważne.. nigdy wrzątek ani gorące!!1 bo się grudy zrobią i takie kluchy

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. hej. Polewa jest super ale zastanawiam sie bo jak ja robie to robie taka na wpol gesta ale jak postoi czy w lodowce czy w kuchni to ona mi gestnieje...da sie cos z tym zrobic zeby ciagle byla lejaca? Pozdrawiam aga kg

        Usuń
      2. Tak, dolewać wody hehe :) inaczej sie nie da, bo mleko po prostu zastyga, ino w proszku jest.

        Usuń
    21. Aniu, kupujesz jakies specyficzne kakao? tzn. odtłuszczone, czy takie 10-12%?

      OdpowiedzUsuń
    22. Tiri,
      nie :) każde kakao jest odtłuszczone i właśnie to 10-11% już jest po odtłuszczeniu :)

      OdpowiedzUsuń
    23. zrobiłam! Super szybko i lepsze niż się spodziewałam... dziękuję

      OdpowiedzUsuń
    24. a wiesz może ile łyżek mleka w proszku można dziennie zjeść? jedną?

      OdpowiedzUsuń
    25. Mleko to mleko, nie ważne czy w proszku czy w płynie :)
      Tutaj nie ma limitu, tak jak na otręby czy skrobię :)
      Oczywiście wszystko z głową :)
      Ponieważ zawiera mało białka to widomo, że z umiarem, tak aby nie zjeść tylko mleka w proszku, ale wartościowe (odchudzające) białko :)

      OdpowiedzUsuń
    26. dzięki za przepis :)

      OdpowiedzUsuń
    27. Okrojona wersja ( rolada z biszkopta i masy jogurtowej ) wlasnie dochodzi w lodowce troszke sprobowlam i jest SUPER znalazlam w interecie syrop pomaranczowy taki do picia z woda bez cukru i dodalam do masy zamiast malinowego pieknie sie skomponowaln BOMBA ze cos slodkiego ciastowatego bez otreb ( mma problem zebt przetrzegac ich limitu ) :)

      OdpowiedzUsuń
    28. Matko! Jakie to dobre! Takie proste i takie pyszne! Sernik kokosowy się tężeje w lodówce, a ja zaraz zeżrę całą polewę... :-/ Malinowy aromat dodałam i się rozpływam..............przepadłam...

      OdpowiedzUsuń
    29. Oj nie przepadaj!!! Jeszcze tyle dobrego jedzenia tu jest! :)

      OdpowiedzUsuń
    30. Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa

      OdpowiedzUsuń
    31. jak na to patrze wydaje mi się, że to jest bomba kaloryczna! i w takich własnie momentach dziękuję Dukanowi, że nie musimy liczyc kalorii! :D
      polewa wyśmienita!

      OdpowiedzUsuń
    32. Polewa zabójcza niebo w gębie :-)

      OdpowiedzUsuń
    33. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za komentarz :)
    Zapraszam również na czat :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...