Ot, danie na śniadanie :) Szybkie i pociesze dla oka ruloniki. Można spożywać same lub z dodatkiem pieczywa.
- 4 plastry wędliny z kurczaka lub inna
- 2-3 lub nawet 4 jajka ugotowane na twardo
- majonez domowy (klik)
- przyprawy: do jajek, czosnek, pieprz, itd..
- opcjonalnie w zależności od fazy: cebula, kawałek korniszona, warzywa w kostkę, szczypior (w fazie uderzeniowej - jako przyprawa może być świeża lub suszona cebula lub ogórek ze słoika)
- Jajka posiekać.
- Plasterek wędliny posmarować majonezem i posypać przyprawami.
- Nałożyć na jeden brzeg posiekana jajka, posypać przyprawami.
- Zwinąć w rulon lub złożyć na pół.
- Przewiązać szczypiorem (jeśli jest sztywny - sparzyć go wrzątkiem).
Witam - po raz pierwszy goszczę u Ciebie - bardzo tu miło i smakowicie... Twoje ruloniki pięknie wygladają - myślę, że super nadają się do przeróbki imprezowej: do ułożenia ciasno w naczyniu (np. prostokątne kamionkowe) i zalać tężejącą żelatyną - zamiast jajek może byc też kremowy serek pół na pół z twardszym z kostki przyprawiony na ostro...jak sądzisz?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, A
Myślę, że jeśli lubisz jedzonko w galarecie to czemu nie :) osobiście nie jem takich wynalazków jak "coś w galarecie", ale jeśli moge doradzić, to sam serek z wędliną i galareta to chyba za mało? bo galaretę musisz jakoś doprawić, żeby samą żelatyną nie było czuć.
OdpowiedzUsuń