ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 16 października 2010

Serniczki z Mikrofali - Dieta Dukana

Serniczki są wilgotne w środku i świetnie smakują. Po zjedzeniu jednego myśli się tylko o drugim :)
4 sztuki
  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyń
  • 2 łyżki otrębów owsianych NIE mielonych
  • 4 łyżki Serka Emilki lub homogenizowanego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słodzik (ja lubię mało słodkie więc dałam 4 tabletki)
  • trochę kakao
  • ulubiony aromat (klik)
  1. Wymieszać suche składniki oprócz kakao.
  2. Dodać mokre składniki. 
  3. Wymieszać dokładnie. 
  4. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao. 
  5. Odstawić na 5 minut.
  6. Wlać warstwowo do 4 żaroodpornych filiżanek lub foremek.
  7. Piec w mikrofali 4-5 minut. 
*Piekłam w mikrofali w filiżankach, następnie przełożyłam do papilotek i podsuszyłam w mini piekarniki kilka minut.

    13 komentarzy:

    1. w mikrofalówce... a ile by się piekło w piekarniku?

      OdpowiedzUsuń
    2. Nie mam pojęcia, bo w piekarniku piekę tylko normalny sernik, który robię inaczej niż to :)

      OdpowiedzUsuń
    3. hm, nie miałam skrobii, dlatego użyłam budyniu. Wyszło troszkę gumowe, dlatego musiałam zjeść łyżeczką ;-) Ale najważniejsze, że było pycha!! :-) No i mega szybko się robi :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Tak, budyń ma ziemnaiczaną a ona trochę bardziej żeluje niż zagęszcza, ale jest dozwolona na równi z kukurydzianą :)
      Jak się uda, to wrzucę skan wywiadu z dukanem najnowszego :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Też bardzo chciałabym wiedzieć co z tym piekarnikiem, bo nie posiadam mikrofali ;)

      OdpowiedzUsuń
    6. Pisałam już, że na piekarnik mam inny przepis, nawet nie opłaca się Wam robić tak małej porcji w piekarniku przecież..
      A jeśli bardzo chcecie, to trzeba po prostu spróbować zrobić :)
      Ale powtarzam... To NIE jest przepis na piekarnik!

      OdpowiedzUsuń
    7. A na jaka energie ustawiasz mikrofalke???

      OdpowiedzUsuń
    8. Na max :)Mam mikrofalę Daewoo , gdzie ustawia się najpierw zakres od 10 do HI i ustawiam na 90, które jest przed HI a potem czas :)

      OdpowiedzUsuń
    9. a wyszło by to bez otrąb? szkoda mi ich tu, wole zostawic dawke otrab do pizzy hehe bułki bez otrąb te serowe z mikro wychodza calkiem fajne moze i tu by sie mozna bylo bez nich obyc?

      OdpowiedzUsuń
    10. Pewnie tak :) ja dodałam owsiane (zapomniałam dopisać, ze owsiane mają być) bo chciałam, żeby coś tam im w środku było :)

      OdpowiedzUsuń
    11. Pyszne :D szkoda tylko że jem na pół surowe :P
      dałam do takich 5 foremek jak na muffinki i widocznie dałam za dużo - było prawie pod pełno i zaraz jak włączyłam zaczęły tak szybko rosnąć że skipiały :D no i wyłączyłam ... może mi coś być jak będę jadła taką skrobię na surowo??

      OdpowiedzUsuń
    12. a teraz jak włożyłam te rozlane ponownie do mikrofali i jeszcze 2 minuty robiłam to się zrobiły gumowate .. co jest nietak?:P

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Podwójne pieczenie źle wpływa na nabiał. Jakiej skrobi użyłaś?
        Moje w filiżankach sięgały połowy, poza tym szkło lepiej przewodzi cieplo od innych form.. lepsze były by szklane lub seramiczne choc nie wiem jakich uzyłaś?

        Usuń

    Dziękuję za komentarz :)
    Zapraszam również na czat :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...