Serniczki są wilgotne w środku i świetnie smakują. Po zjedzeniu jednego myśli się tylko o drugim :)
4 sztuki
4 sztuki
- 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyń
- 2 łyżki otrębów owsianych NIE mielonych
- 4 łyżki Serka Emilki lub homogenizowanego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- słodzik (ja lubię mało słodkie więc dałam 4 tabletki)
- trochę kakao
- ulubiony aromat (klik)
- Wymieszać suche składniki oprócz kakao.
- Dodać mokre składniki.
- Wymieszać dokładnie.
- Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao.
- Odstawić na 5 minut.
- Wlać warstwowo do 4 żaroodpornych filiżanek lub foremek.
- Piec w mikrofali 4-5 minut.
w mikrofalówce... a ile by się piekło w piekarniku?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, bo w piekarniku piekę tylko normalny sernik, który robię inaczej niż to :)
OdpowiedzUsuńhm, nie miałam skrobii, dlatego użyłam budyniu. Wyszło troszkę gumowe, dlatego musiałam zjeść łyżeczką ;-) Ale najważniejsze, że było pycha!! :-) No i mega szybko się robi :)
OdpowiedzUsuńTak, budyń ma ziemnaiczaną a ona trochę bardziej żeluje niż zagęszcza, ale jest dozwolona na równi z kukurydzianą :)
OdpowiedzUsuńJak się uda, to wrzucę skan wywiadu z dukanem najnowszego :)
Też bardzo chciałabym wiedzieć co z tym piekarnikiem, bo nie posiadam mikrofali ;)
OdpowiedzUsuńPisałam już, że na piekarnik mam inny przepis, nawet nie opłaca się Wam robić tak małej porcji w piekarniku przecież..
OdpowiedzUsuńA jeśli bardzo chcecie, to trzeba po prostu spróbować zrobić :)
Ale powtarzam... To NIE jest przepis na piekarnik!
A na jaka energie ustawiasz mikrofalke???
OdpowiedzUsuńNa max :)Mam mikrofalę Daewoo , gdzie ustawia się najpierw zakres od 10 do HI i ustawiam na 90, które jest przed HI a potem czas :)
OdpowiedzUsuńa wyszło by to bez otrąb? szkoda mi ich tu, wole zostawic dawke otrab do pizzy hehe bułki bez otrąb te serowe z mikro wychodza calkiem fajne moze i tu by sie mozna bylo bez nich obyc?
OdpowiedzUsuńPewnie tak :) ja dodałam owsiane (zapomniałam dopisać, ze owsiane mają być) bo chciałam, żeby coś tam im w środku było :)
OdpowiedzUsuńPyszne :D szkoda tylko że jem na pół surowe :P
OdpowiedzUsuńdałam do takich 5 foremek jak na muffinki i widocznie dałam za dużo - było prawie pod pełno i zaraz jak włączyłam zaczęły tak szybko rosnąć że skipiały :D no i wyłączyłam ... może mi coś być jak będę jadła taką skrobię na surowo??
a teraz jak włożyłam te rozlane ponownie do mikrofali i jeszcze 2 minuty robiłam to się zrobiły gumowate .. co jest nietak?:P
OdpowiedzUsuńPodwójne pieczenie źle wpływa na nabiał. Jakiej skrobi użyłaś?
UsuńMoje w filiżankach sięgały połowy, poza tym szkło lepiej przewodzi cieplo od innych form.. lepsze były by szklane lub seramiczne choc nie wiem jakich uzyłaś?