- Na ciasto:
- Rozgrzać piekarnik do 175* Blachę (największą od kompletu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek. Wymieszać składniki oprócz białek.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać białka delikatnie do masy.
- Rozlać ciasto na blachę, piec 30-40 minut.
- Po wystudzeniu podzielić na 2 części (obrazowo - kwadrat podzielić na 2 prostokąty).
- Na krem:
- Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody.
- Rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie (niedużo).
- Ostudzić.
- Zmiksować jogurt z serkiem, wlać powoli żelatynę, miksować jeszcze chwilę.
- Odłożyć część kostek galaretki i masy jogurtowej.
- Ułożyć galaretkę na jednej połowie ciasta, zalać tężejącą masą jogurtową, nakryć drugim kawałkiem ciasta.
- Wierzch udekorować pozostała masą i ułożyć pozostałe galaretki, obsypać kakao.
- Odstawić na całą noc do lodówki.
*Jak łatwo pokroić galaretkę? Wylać galaretkę do formy prostokątnej wyłożonej folią lub zwykłą jednorazówką, poczekać aż stężeje i nożem umoczonym w wodzie zrobić kratę, potem pociągnąć do góry z jednej strony za folię i zdejmować kosteczki :)
wyglada przepysznie! Moge sie tym rozkoszowac w drugiej fazie?
OdpowiedzUsuńaniuhad
Aniuhad, oczywiście jak najbardziej od drugiej fazy :)
OdpowiedzUsuń