ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 22 grudnia 2012

Zupa Marchwiowa Curry - Dieta Dukana

Zupa słodka od marchewki z ciekawym posmakiem curry, a w tle nuta chilli. Natka pietruszki świetnie komponuje się z każdym rodzajem zupy, można użyć świeżej, ale suszona ma specyficzny, bo łagodny smak.
  • 1 udko/ćwiartka kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 kostka warzywna lub drobiowa
  • 3-4 nieduże marchwie
  • 0,5 litra wody
  • curry w proszku do smaku (dodałam ok. 0,5 łyżeczki, może więcej)
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • papryka chilli do smaku (w proszku lub w paście)
  1. Mięso oczyścić, umyć.
  2. Cebulę obrać, pokroić drobno.
  3. Kostkę do zupy rozpuścić w garnku w 1-2 łyżkach wody.
  4. Dodać cebulę i zeszklić.
  5. Wlać wodę, zagotować.
  6. Marchew obrać, umyć, pokroić w plastry (użyłam karbowanej blaszki).
  7. Na wrzącą wodę dodać mięso, gotować 15 minut.
  8. Dodać marchew.
  9. Gotować do miękkości mięsa i marchwi.
  10. Pod koniec dodać curry do smaku, chilli i posypać natką.
  11. Zagotować i podawać.
*Zupę można naturalnie zagęścić przez zmiksowanie części warzyw.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...