Zupa słodka od marchewki z ciekawym posmakiem curry, a w tle nuta chilli. Natka pietruszki świetnie komponuje się z każdym rodzajem zupy, można użyć świeżej, ale suszona ma specyficzny, bo łagodny smak.
- 1 udko/ćwiartka kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 kostka warzywna lub drobiowa
- 3-4 nieduże marchwie
- 0,5 litra wody
- curry w proszku do smaku (dodałam ok. 0,5 łyżeczki, może więcej)
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- papryka chilli do smaku (w proszku lub w paście)
- Mięso oczyścić, umyć.
- Cebulę obrać, pokroić drobno.
- Kostkę do zupy rozpuścić w garnku w 1-2 łyżkach wody.
- Dodać cebulę i zeszklić.
- Wlać wodę, zagotować.
- Marchew obrać, umyć, pokroić w plastry (użyłam karbowanej blaszki).
- Na wrzącą wodę dodać mięso, gotować 15 minut.
- Dodać marchew.
- Gotować do miękkości mięsa i marchwi.
- Pod koniec dodać curry do smaku, chilli i posypać natką.
- Zagotować i podawać.
*Zupę można naturalnie zagęścić przez zmiksowanie części warzyw.
dzięki za wspaniale przepisy:)
OdpowiedzUsuń