Zupa dzięki marchwi i cebuli posiada lekko słodki posmak.
- 15g suszonych grzybów tj. pełna garść, ale im więcej tym lepiej
- 750ml wody
- 1 mała cebula
- 1 marchew (długa i niezbyt gruba, mogą być 2 małe)
- 1,5 kostki grzybowej do zup
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek piersi kurczaka
- 1-2 łyżki serka wiejskiego (lub sama śmietanka z serka)
- pieprz czarny
- suszona natka pietruszki
- Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt małe (kroiłam na 2-3 części).
- Włożyć do garnka.
- Zalać wodą, odstawić na 2 godziny.
- Warzywa pokroić drobno.
- Mięso umyć i pokroić.
- Zagotować wodę z grzybami.
- Na wrzątek dodać warzywa, czosnek i mięso.
- Dodać kostki grzybowe.
- Gotować 20-25 minut, do miękkości grzybów i warzyw.
- Zdjąć z gazu, wyjąć grzyby i mięso i część marchwi.
- Resztę zupy zmiksować z serkiem.
- Doprawić pieprzem i natką.
- Włożyć odłożone grzyby, mięso i marchew.
zupa naprawde suuuuper!!!!
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo, że smakuje :D
OdpowiedzUsuń