ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 27 grudnia 2012

Groszek Sojowy - Dieta Dukana

Groszek chrupiący i uniwersalny, choć trochę pracochłonny - do zup, na słodko jako samodzielna przekąska, do sałatek zamiast grzanek (wystarczy dodać przyprawy typu czosnek, zioła).
  • 25g-50g suchej kostki sojowej lub kotletów
  • 65g-120g twarogu w kostce
  • sól do smaku, przyprawy lub słodzik i aromat (gdy na słodko)
  • duża szczypta proszku do pieczenia lub mała szczypta sody
  • odrobina wody 1-2 łyżeczki
  1. Piekarnik rozgrzać do 175*
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Kostkę sojową zmielić (klik) na pył (w maszynce lub wałkiem)
  4. Dodać do twarogu, wymieszać na sypko.
  5. Dodać przyprawy i wodę.
  6. Lepić malutkie kulki w palcach - ściskając masę lub lekko tocząc (wbrew pozorom robi się to płynnie i dość szybko).
  7. Piec ok. 20-30 minut do zrumienienia.
  8. Ostudzić całkowicie.

2 komentarze:

  1. Znalazłam swoją nową ulubioną przekąskę do podjadania :) Ze słodzikiem (8 szt. na tę większą porcję) i aromatem pomarańczowym smakują jak mini ciasteczka. Niestety moje nie wyszły tak piękne jak te z twojego zdjęcia bo w trakcie pieczenia mi się sklejały (pewnie za gęsto ułożyłam je na blaszce) ale i tak są śliczne i co najważniejsze pysznie chrupiące. Następnym razem wypróbuję wersji z przyprawami :) Dzięki, Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Na słodko też dobre :D
    Mnie też się kilka pokleiło, ale to im nie ujmuje niczego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...