Groszek chrupiący i uniwersalny, choć trochę pracochłonny - do zup, na słodko jako samodzielna przekąska, do sałatek zamiast grzanek (wystarczy dodać przyprawy typu czosnek, zioła).
- 25g-50g suchej kostki sojowej lub kotletów
- 65g-120g twarogu w kostce
- sól do smaku, przyprawy lub słodzik i aromat (gdy na słodko)
- duża szczypta proszku do pieczenia lub mała szczypta sody
- odrobina wody 1-2 łyżeczki
- Piekarnik rozgrzać do 175*
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Kostkę sojową zmielić (klik) na pył (w maszynce lub wałkiem)
- Dodać do twarogu, wymieszać na sypko.
- Dodać przyprawy i wodę.
- Lepić malutkie kulki w palcach - ściskając masę lub lekko tocząc (wbrew pozorom robi się to płynnie i dość szybko).
- Piec ok. 20-30 minut do zrumienienia.
- Ostudzić całkowicie.
Znalazłam swoją nową ulubioną przekąskę do podjadania :) Ze słodzikiem (8 szt. na tę większą porcję) i aromatem pomarańczowym smakują jak mini ciasteczka. Niestety moje nie wyszły tak piękne jak te z twojego zdjęcia bo w trakcie pieczenia mi się sklejały (pewnie za gęsto ułożyłam je na blaszce) ale i tak są śliczne i co najważniejsze pysznie chrupiące. Następnym razem wypróbuję wersji z przyprawami :) Dzięki, Magda
OdpowiedzUsuńNa słodko też dobre :D
OdpowiedzUsuńMnie też się kilka pokleiło, ale to im nie ujmuje niczego :)