ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 5 grudnia 2012

Sos Waniliowy do Deserów - Dieta Dukana

Pyszny, dość gęsty sos, znakomity do lodów, pyz na słodko, ciast i jako samodzielny deser oprószony kakao.
Konsystencja kremowa, nie spływa lecz cudownie rozlewa się i zatrzymuje na deserze.
Użyłam mieszaniny aromatu wanilii i śmietanki, ale pyszny będzie również z samym aromatem waniliowym.
Jeszcze ciepły w zapachu przypomina lekko budyń. Polecam koniecznie, zwłaszcza, że już od fazy uderzeniowej i bez ograniczeń :)
  1. Mleko zagrzać by było lekko gorące, ale nie wrzące.
  2. Żółtko roztrzepać w kubeczku.
  3. Mleko lekko ostudzić, by nie ścięło żółtka.
  4. Dodawać po 1 łyżeczce mleka do żółtka, ciągle mieszając trzepaczką.
  5. Po kilku łyżeczkach, gdy masa będzie dość rzadka, wlać małą strużką część mleka.
  6. Wymieszać dokładnie.
  7. Masę mleczno-jajeczną przelać do garnka z resztą mleka.
  8. Postawić na mały gaz.
  9. Ciągle mieszając (łopatką po dnie, ruchami przód-tył) podgrzewać, uważając by masa się nie zagotowała.
  10. Mieszać do zgęstnienia, trwa to średnio mniej niż 2 minuty. Kontrolować gaz, ewentualnie zmniejszać lub zwiększać.
  11. Krem jest gotowy, gdy nie spływa z łopatki i nie rozlewa się na niej, gdy zbierzemy palcem trochę kremu.
  12. Dosłodzić do smaku.
  13. Ostudzić lekko, przelać do miseczki.
  14. Schłodzić.

12 komentarzy:

  1. robiłam ze zwykłego mleka 0.5% i nie wyszło mi. Masa nie chciałam zgęstnieć i zaczęła się gotować. I zrobiła się taka papka, do wyrzucenia ;|

    OdpowiedzUsuń
  2. Za duży gaz, to jedna sprawa, na mleku 0,5% nic nie robię, bo to nie mleko a woda, więc pewnie zamiast gęstość mleka, była gęstość wody czyli nijaka i parowało tylko..
    Może jajko za małe? Może coś nie tak zrobiłaś, prócz tego, że zagotowałaś masę, czyli żółtko się ścięło i bye bye sosiku :(

    OdpowiedzUsuń
  3. PS: ale ścięty sos nadal jest pyszny i jadalny :) więc nie wyrzucać a zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos pychotka! Zamiast zwyklego mleka użyłam zagęszczonego lekkiego 2,5 % i wyszło rewelacyjne.Dzięki za przepis Edyta

    OdpowiedzUsuń
  5. Z zagęszczonego musiło byc jeszcze lepsze od robionego na zwykłym.. qrcze, az musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczna baza pod "likier" adwokat lub bailays, trzeba tylko dodać aromatu i można się delektowć. Ja robiłam na mleku 0,5% i dokładnie likierowa konsystencja mi wyszła. Wielkie dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście likierowa konsystencja :)
    Ciekawe jakby dodać aromatu na bazie alkoholu, a nie proszkowy czy olejowy.. może by jakoś bardziej smakowało jak likier? choć na alkoholu to chyba tylko migdał, arak i rum.. bo reszta to owocówki i wanilia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten sosik jest genialny !!!! Obawiam się, że się uzależnię :) Dzięki Dziewczyno za takie świetne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy jeżeli przechowam sos w lodówce to zgęstnieje , czy rano nadal będzie płynny ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku, sceptycznie podeszłam do tych wszystkich zachwytów, ale jednak chylę czoło - w smaku jest boski :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...