ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 29 grudnia 2012

Sznycel Cielęcy Saute - Dieta Dukana

  • mały kawałek cielęciny na 2 sznycle (z udźca)
  • niewielka ilość przypraw: pieprz czarny, czosnek, suszona natka pietruszki i lubczyk
  • pół małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy (dukan oficjalnie zezwala na taki dodatek) 
  • kilka łyżek jogurtu na każdą porcję
  • pieprz ziołowy
  1. Mięso umyć i oczyścić z błon.
  2. Przekroić w poprzek włókien na płaty.
  3. Cielęcinę natrzeć przyprawami, rozbić lekko tłuczkiem (uprzednio wkładając mięso do worka).
  4. Odstawić w temperaturze pokojowej (w kuchni) na minimum 1 godzinę.
  5. Cebulę pokroić w półksiężyce (po rozdzieleniu powstaną paseczki).
  6. Rozgrzać mocno patelnię z oliwą.
  7. Położyć kawałki mięsa, obrócić by otoczyć z obu stron oliwą.
  8. Smażyć kilka minut z obu stron.
  9. Dodać cebulę z 1/3 szklanki wody (lub więcej), nakryć pokrywą i dusić do miękkości często obracając.
  10. Pod koniec posolić mięso z obu stron.
  11. Zdjąć pokrywę i odparować aż cebula i cielęcina się mocno zrumieni.
  12. Podawać z jogurtem oprószonym pieprzem ziołowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...