Sznycel Cielęcy Saute - Dieta Dukana
- mały kawałek cielęciny na 2 sznycle (z udźca)
- niewielka ilość przypraw: pieprz czarny, czosnek, suszona natka pietruszki i lubczyk
- pół małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy (dukan oficjalnie zezwala na taki dodatek)
- kilka łyżek jogurtu na każdą porcję
- pieprz ziołowy
- Mięso umyć i oczyścić z błon.
- Przekroić w poprzek włókien na płaty.
- Cielęcinę natrzeć przyprawami, rozbić lekko tłuczkiem (uprzednio wkładając mięso do worka).
- Odstawić w temperaturze pokojowej (w kuchni) na minimum 1 godzinę.
- Cebulę pokroić w półksiężyce (po rozdzieleniu powstaną paseczki).
- Rozgrzać mocno patelnię z oliwą.
- Położyć kawałki mięsa, obrócić by otoczyć z obu stron oliwą.
- Smażyć kilka minut z obu stron.
- Dodać cebulę z 1/3 szklanki wody (lub więcej), nakryć pokrywą i dusić do miękkości często obracając.
- Pod koniec posolić mięso z obu stron.
- Zdjąć pokrywę i odparować aż cebula i cielęcina się mocno zrumieni.
- Podawać z jogurtem oprószonym pieprzem ziołowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)