Chrupiące z wierzchu, mocno czekoladowe, lekko wilgotne :)
Przepis na 1 keksówkę lub 12 muffin (muffiny wychodzą duże i z gładkim, krągłym wierzchem).
Świeże skórki z pomarańczy i cytryny polecam zalać kilkoma kropelkami alkoholu i odstawić zamknięte na kilka dni w lodówce, by wydobyć z nich smak i aromat.
*W piekarnikach gazowych piec ciasto półkę wyżej od środka.
Przepis na 1 keksówkę lub 12 muffin (muffiny wychodzą duże i z gładkim, krągłym wierzchem).
Świeże skórki z pomarańczy i cytryny polecam zalać kilkoma kropelkami alkoholu i odstawić zamknięte na kilka dni w lodówce, by wydobyć z nich smak i aromat.
- 2 łyżki żurawiny suszonej (dodać całą lub rozdrobnić nożem)
- 1 garść jagód goji
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 250g twarogu (odcisnąć w bawełniany ręcznik)
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 czubate łyżki mleka w proszku
- 1 opakowanie puddingu (klik) czekoladowego
- słodzik do smaku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1 łyżeczka kakao
- opcjonalnie 2 łyżki serka homogenizowanego
- 2 jajka
- odrobina aromatu pomarańczowego
- 16 kropli aromatu Brandy (klik)
- Żurawinę i jagody namoczyć w odrobinie wody aż napęcznieją. Odsączyć dokładnie z wody.
- Piekarnik rozgrzać do 170*
- Keksówkę lub formę na Muffiny (jeśli nie są silikonowe) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Twaróg odcisnąć z wody ręcznikiem, wyrobić (klik) na gładko.
- Dodać otręby, mleko w proszku, pudding, słodzik do smaku, proszek i kakao oraz skórki i żurawinę.
- Dodać aromaty.
- Wymieszać dokładnie, dodać serek homogenizowany.
- Dodać jajka i zmiksować.
- Masę przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Piec 30-35 minut.
- Wyjąć z formy, potrzymać chwilę w otwartym piekarniku, wystudzić poza piecem.
*W piekarnikach gazowych piec ciasto półkę wyżej od środka.
ciasto rewelacja!!!!
OdpowiedzUsuńiza,
OdpowiedzUsuńto bardzo dobrze :) mnie podoba się też w formie muffin :)
A skórki jak robiłaś?
skórek nie zalewałam alkoholem tylko od razu wrzuciłam do ciasta
OdpowiedzUsuńi było pyyycha :))
To dobrze, ze tak też smakowało, bo ja dodałam pomarańczową (świeżą) moczoną w alkoholu i dała cudny posmak :) Cytrynową skórke za drugim razem miałam suszoną :)
OdpowiedzUsuń