ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 1 grudnia 2012

Omlet Na Słodko z Kremem - Dieta Dukana

Przestrzegam, że omlet jest bardzo sycący - jedna część wystarczająco napełnia żołądek :)
  • OMLET:
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 8 tabl. słodzika pokruszonych
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta aromatu czekoladowego (klik)
  • odrobina aromatu pomarańczowego
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody
  • 150g serka homogenizowanego
  • KREM:
  • 0,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 6 tabl. słodziku
  • niepełne 200ml mleka
  • 2 łyżki twarożku sernikowego typu emilki
  • szczypta aromatu śmietankowego (klik)
  1. KREM:
  2. Część mleka odłożyć do rozmieszania budyniu.
  3. Resztę zagotować ze słodzikiem i aromatem.
  4. Do gotującego mleka wlać masę budyniową.
  5. Zagotować mieszając, zdjąć z gazu.
  6. Ostudzić budyń nakrywając go szczelnie folią (polecam wystawić na zewnątrz np. parapet).
  7. Ostudzony budyń utrzeć łyżką z serkiem (szybko zmiksować).
  8. Krem powinien być dość gęsty, ale nie rozlewający.
  9. Odstawić.
  10. OMLET:
  11. Jajko rozdzielić. Odstawić na bok żółtko i białko.
  12. Suche składniki na omlet wymieszać, dodać serek homogenizowany.
  13. Odstawić na 5 minut.
  14. Dodać żółtko.
  15. Wymieszać.
  16. Rozgrzać patelnię przetartą olejem.
  17. Ubić białko ze szczyptą soli.
  18. Wmieszać białko do masy.
  19. Przełożyć całość na patelnię, nakryć pokrywą.
  20. Prażyć maksymalnie 10 minut na średnim, mniejszym gazie.
  21. Obrócić na druga stronę.
  22. Prażyć 5 minut bez pokrywy.
  23. Ostudzić na kratce.
  24. Krem położyć na połowie omletu, nakryć, przeciąć na pół.
*Omlet opada po obróceniu. Gaz należy dostosować, by nie przypalić, najlepiej zacząć od mniejszej temperatury.

10 komentarzy:

  1. ah pychotka, palce lizac, nie do zjedzenia od razu, taki jest sycacy . Dla takich lasuchow jak ja w sam raz. Pierwszy raz w życiu robiłam omlet i wyszedł wyśmienicie, tylko patelnia ma być duza, 28. Dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pisałam, że syty :D Patelnia owszem duża, bo inaczej to ani sie nie zmieści ani nakryje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi się spalił całkowicie:< rozpadał się przy próbie przewrócenia... eh a miałam na niego taka ochotkę:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Za duży płomień musiał być jesli się spalił..
    Nie wiem jak przewracałaś, więc nie doradzę, ale w razie problemów staraj się całość trzymać pod łopatką dużą lub na talerz zsuń i wtedy przewróć, bo może patelnia mała i był zbyt gruby?

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam na święta i jeszcze ciacho czekoladowe i musze przyznać że wyszło pycha:)) razem z koleżanką-dukanką zrobiliśmy dukanowe swieta :) nawet kiełbaska pychotka :)) dziaciaczkom szczególnie smakował krem z omletu :) pyszny blog!! :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. mozna go zjesc w ciagu jednego dnia fazy uderzeniowej?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy takie aromaty smakowe są zdrowe, czy dużo w nich chemii?

    OdpowiedzUsuń
  8. Omlet wyszedł rewelacyjny, pyszny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...