Zimą, gdy witamin brak i mrozy za oknem, potrzeba nam dużo witamin i ciepła. Miks łatwo dostępnych i tanich warzyw w zupie z pewnością zadowoli każdy brzuszek, zwłaszcza, że jest to duża porcja więc przy zimowo-przedświątecznym braku czasu jest świetną, szybką i ciepłą opcją na jedzenie. I tanią :)
- 1 cebula
- kawałek chudej szynki wędzonej drobiowej lub wieprzowe
- 2 litry wody
- 4 kostki do zup (użyłam 3 drobiowe i 1 żeberkową)
- 300g korzenia pietruszki
- ok. 600-700g marchwi
- 500g korzenia selera
- 3 garście zieleniny - mieszanka: por z liśćmi,natka pietruszki, liście selera (posiekane drobno)
- 200g serka wiejskiego
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1-2 garście kopru (swojski, zamrożony)
- pieprz czarny
- Cebulę i szynkę posiekać drobno.
- Na patelni rozpuścić 1 kostkę drobiową w 0,5 szklanki wody.
- Dodać cebulę z szynką, poddusić pod przykryciem aż puści wodę i zmięknie.
- Odparować bez przykrycia i zrumienić mocno.
- Odstawić.
- Warzywa obrać i pokroić w małą kostkę.
- Zagotować wodę.
- Gdy woda zacznie wrzeć, dodać 3 kostki, zieleninę (bez kopru) i warzywa.
- Gotować do miękkości (20-25 minut).
- Wyjąć część warzyw, dodać odrobinę płynu z zupy i zmiksować blenderem na gładko.
- Przelać zmiksowaną masę do zupy.
- Serek wiejski i jogurt wymieszać z koprem.
- Zagotować zupę, gdy zacznie wrzeć dodawać po trochu płynu do serka, by go zahartować.
- Wlać na gotującą się zupę rozrobiony serek z koprem.
- Dodać cebulę z szynką.
- Zagotować, doprawić pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)