ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 28 grudnia 2012

Mleczny Chrupek z Mikrofali - Dieta Dukana

Chrupek jest pyszny i chrupiący ;P ale mleko jak to mleko, lubi się przypalać, dlatego trzeba uważnie obserwować czy nasza mikrofala nie przypala spodu chrupka.
Po ostudzeniu wilgotny chrupek wyschnie całkowicie, więc nie trzeba długo go piec.

  1. Wymieszać składniki bez aromatów i barwnika.
  2. Masę podzielić na 2 części (mniejszą i większą).
  3. Do większej dodać aromat bananowy, wymieszać.
  4. Do mniejszej dodać barwnik i aromat truskawkowy, wymieszać.
  5. Do dużego pojemnika do mikrofali (klik) (większy od pokazanego)* wlać masę bananową i nanieść na nią masę truskawkową (można wlać bezpośrednio przez kręcenie spirali lub przelewać łyżką).
  6. Piec w mikrofali na mocy 900w przez 3-4 minuty lub dłużej (czas i moc zależna od mikrofali, pilnować, by chrupek się nie spalił).
*Można użyć silikonowej tortownicy do użytku w mikrofali, talerza lub innej formy o większych wymiarach.
Ciekawą formą chrupka może być nałożenie małych porcji na talerz pokryty papierem lub silikonową tortownicę, tak by utworzyć coś w rodzaju bezy.

5 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda ten chrupel

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego twój chrupek wygląda jak steropianek z dziurkami w środku a mój jak chudy placek-zakalec? ni to jajecznica ni to budyń,na dodatek mocno czuć jajka:(
    Na szczęście to jedyna:) rzecz która mi od Ciebie nie wyszła

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli ci nie wyrósł to pewnie za krótko był pieczony, bo powinien podwoić objętość.
    Może masz za słabą mikrofalę więc czas trzeba wydłużyć, ewentualnie moc większą.
    A jajka jakie dałaś? bo wiemy, że są różne rozmiary jajek, może Twoje były za duże lub stare? Sprawdź jajko zanurzając je w wodzie, jeśli będzie się choć z jednej strony podnosic do góry znaczy, że jest nieświeże.
    Jeśli leży w poziome całkiem to jest oki.
    Szkoda, że ci nie wyszło, bo to super chrupiąca sprawa :) można go polać czymś sosem waniliowym lub zrobić poncz herbaciano kwaskowy czy woda z kwaskiem i słodzikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chrupek wyszedł mi dopiero przy drugim podejściu (wydłużyłam czas pieczenia). Wprawdzie nie ma takich dziurek jak Twój, ale za to w przekroju wygląda jak sękacz :) :) No i jest pyszny. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewo,
    każda mikrofala to inny model i moc, itd. więt w tej kwestii zawsze trudno jest mi powiedzieć jak powinniście piec, bo każdy swoją mikrofalę zna :) moje piecze głównie na jednym ustawieniu :)
    Ale zazwyczaj niezależnie od mocy to właśnie, jak dobrze trafiłaś, trzeba pokombinować z czasem, bo mocna mikrofala piecze krócej, słabsza dłużej :)
    Ciesze się, że wyszedł :) i że smakował :D
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...