Po ostudzeniu wilgotny chrupek wyschnie całkowicie, więc nie trzeba długo go piec.
- 2 jajka
- słodzik w proszku do smaku (dodałam +- 2-3 łyżeczki)
- 4 łyżki mleka w proszku
- szczypta sody (mniej niż 1/4 łyżeczki)
- 2 łyżki wody
- mała szczypta kwasku cytrynowego
- odrobina aromatu bananowego (klik)
- odrobina aromatu truskawkowego (klik)
- odrobina barwnika czerwonego (klik)
- Wymieszać składniki bez aromatów i barwnika.
- Masę podzielić na 2 części (mniejszą i większą).
- Do większej dodać aromat bananowy, wymieszać.
- Do mniejszej dodać barwnik i aromat truskawkowy, wymieszać.
- Do dużego pojemnika do mikrofali (klik) (większy od pokazanego)* wlać masę bananową i nanieść na nią masę truskawkową (można wlać bezpośrednio przez kręcenie spirali lub przelewać łyżką).
- Piec w mikrofali na mocy 900w przez 3-4 minuty lub dłużej (czas i moc zależna od mikrofali, pilnować, by chrupek się nie spalił).
*Można użyć silikonowej tortownicy do użytku w mikrofali, talerza lub innej formy o większych wymiarach.
Ciekawą formą chrupka może być nałożenie małych porcji na talerz pokryty papierem lub silikonową tortownicę, tak by utworzyć coś w rodzaju bezy.
Fajnie wygląda ten chrupel
OdpowiedzUsuńDlaczego twój chrupek wygląda jak steropianek z dziurkami w środku a mój jak chudy placek-zakalec? ni to jajecznica ni to budyń,na dodatek mocno czuć jajka:(
OdpowiedzUsuńNa szczęście to jedyna:) rzecz która mi od Ciebie nie wyszła
Jeśli ci nie wyrósł to pewnie za krótko był pieczony, bo powinien podwoić objętość.
OdpowiedzUsuńMoże masz za słabą mikrofalę więc czas trzeba wydłużyć, ewentualnie moc większą.
A jajka jakie dałaś? bo wiemy, że są różne rozmiary jajek, może Twoje były za duże lub stare? Sprawdź jajko zanurzając je w wodzie, jeśli będzie się choć z jednej strony podnosic do góry znaczy, że jest nieświeże.
Jeśli leży w poziome całkiem to jest oki.
Szkoda, że ci nie wyszło, bo to super chrupiąca sprawa :) można go polać czymś sosem waniliowym lub zrobić poncz herbaciano kwaskowy czy woda z kwaskiem i słodzikiem :)
Chrupek wyszedł mi dopiero przy drugim podejściu (wydłużyłam czas pieczenia). Wprawdzie nie ma takich dziurek jak Twój, ale za to w przekroju wygląda jak sękacz :) :) No i jest pyszny. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńEwo,
OdpowiedzUsuńkażda mikrofala to inny model i moc, itd. więt w tej kwestii zawsze trudno jest mi powiedzieć jak powinniście piec, bo każdy swoją mikrofalę zna :) moje piecze głównie na jednym ustawieniu :)
Ale zazwyczaj niezależnie od mocy to właśnie, jak dobrze trafiłaś, trzeba pokombinować z czasem, bo mocna mikrofala piecze krócej, słabsza dłużej :)
Ciesze się, że wyszedł :) i że smakował :D
pozdrawiam :D