ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 27 grudnia 2012

Ciasto a'la Bakaliowe - Dieta Dukana

Chrupiące z wierzchu, mocno czekoladowe, lekko wilgotne :)
Przepis na 1 keksówkę lub 12 muffin (muffiny wychodzą duże i z gładkim, krągłym wierzchem).
Świeże skórki z pomarańczy i cytryny polecam zalać kilkoma kropelkami alkoholu i odstawić zamknięte na kilka dni w lodówce, by wydobyć z nich smak i aromat.
  • 2 łyżki żurawiny suszonej (dodać całą lub rozdrobnić nożem)
  • 1 garść jagód goji
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 250g twarogu (odcisnąć w bawełniany ręcznik)
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku
  • 1 opakowanie puddingu (klik) czekoladowego
  • słodzik do smaku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kakao
  • opcjonalnie 2 łyżki serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • odrobina aromatu pomarańczowego
  • 16 kropli aromatu Brandy (klik)
  1. Żurawinę i jagody namoczyć w odrobinie wody aż napęcznieją. Odsączyć dokładnie z wody.
  2. Piekarnik rozgrzać do 170* 
  3. Keksówkę lub formę na Muffiny (jeśli nie są silikonowe) wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Twaróg odcisnąć z wody ręcznikiem, wyrobić (klik) na gładko. 
  5. Dodać otręby, mleko w proszku, pudding, słodzik do smaku, proszek i kakao oraz skórki i żurawinę.
  6. Dodać aromaty.
  7. Wymieszać dokładnie, dodać serek homogenizowany. 
  8. Dodać jajka i zmiksować.
  9. Masę przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  10. Piec 30-35 minut.
  11. Wyjąć z formy, potrzymać chwilę w otwartym piekarniku, wystudzić poza piecem.

*W piekarnikach gazowych piec ciasto półkę wyżej od środka.

4 komentarze:

  1. iza,
    to bardzo dobrze :) mnie podoba się też w formie muffin :)
    A skórki jak robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. skórek nie zalewałam alkoholem tylko od razu wrzuciłam do ciasta
    i było pyyycha :))

    OdpowiedzUsuń
  3. To dobrze, ze tak też smakowało, bo ja dodałam pomarańczową (świeżą) moczoną w alkoholu i dała cudny posmak :) Cytrynową skórke za drugim razem miałam suszoną :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...