Puree z Selera - Dukan
- 1 duży seler (700-800g)
- 500ml wody
- sól
- jogurt naturalny (2-3 łyżki, lub więcej)
- przyprawy: czosnek w proszku, pieprz czarny, odrobina natki suszonej lub szczypior
- opcjonalnie sól
Pyszne puree, które idealnie zastępuje ziemniaki!
- Seler obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
- Zagotować wodę, posolić.
- Wrzucić seler na wrzącą wodę.
- Gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu ok 15-20 minut, aż będzie bardzo miękki (mój był gotowy po 15).
- Wyjąć seler (wywar pozostawić do zup lub sosów), zmiksować blenderem na gładko z jogurtem, dodać przyprawy.
- Można też rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub czymś podobnym, ale pozostanie część grudek (z braku blendera tak robiłam, nie umniejszało to smakowi ani konsystencji)
Moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie zrobić.
Lili
Myślę, że zachwyci cię tak jak mnie :)
OdpowiedzUsuńNa zimno jest pyszny a na ciepło to rewelacja :D
ja dodałam kurkumy:P były żółte jak ziemniaczki;d
OdpowiedzUsuńZiemniaki żółte są be, bo mają dużo cukru.
OdpowiedzUsuńIm bielszy ziemniak tym "zdrowszy" i idealny do frytek, ale to jeszcze długo przed nami prawda? :)
najlepsze puree jakie jadłam...
OdpowiedzUsuńA z kalafiorka jadłaś?
OdpowiedzUsuńpierwsza klasa!palce lizać! przed podaniem przygrzalam, do tego kurczak w sosie mysliwskim (z paczki, na szybko, firma Cykoria- polecam) i szpinak! no super obiadek!
OdpowiedzUsuńJa robię tak samo tylko z pietruszki i z kurkumą :D W ogóle nie widać że to nie ziemniak :D
OdpowiedzUsuńMiałam gości i się nabrali :D